Με την τρόικα να αρνείται να επιστρέψει και τα νέα μέτρα να είναι προ των πυλών στην Κουμουνδούρου βλέπουν σύντομα πολιτικές εξελίξεις

Καθόλου απίθανο οι εκλογές να έρθουν ακόμα πιο γρήγορα από το Μάρτιο δηλώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας πως η διαπραγμάτευση είναι σε αδιέξοδο και η λαϊκή ετυμηγορία αποτελεί πλέον μονόδρομο για το Μέγαρο Μαξίμου.



Κορυφαία στελέχη τόνιζαν πως αν η κυβέρνηση δεν αντέξει την πίεση και κληθεί να περάσει από τη Βουλή νέα μέτρα, τότε η προσφυγή στις κάλπες θα αποτελεί τη μόνη λύση, καθώς το μαξιλαράκι των 155 βουλευτών δεν μπορεί να εξασφαλίσει την παράταση του βίου της.



Ουσιαστικά προβλέπουν πως, αν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος πουν το «αναγκαστικό ναι» στο προτεινόμενο πακέτο των δανειστών, τα μέτρα αυτά δεν θα περάσουν από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Μπροστά στο ρίσκο της καταψήφισης ενδεχομένως να προτιμήσουν το ρίσκο των εκλογών.



Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η δήλωση του Νίκου Βούτση στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ». Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «αυτή η Βουλή δεν έχει ζωή πέραν της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό την άλλη Κυριακή και δέκα ημέρες ακόμα νομοθετικό έργο. Με βάση το Σύνταγμα, 10 -15 Ιανουαρίου θα πρέπει να γίνει η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Ο κ. Βούτσης εκτίμησε, επίσης, πως η κυβέρνηση θα επιλέξει την φυγή προς τα εμπρός, συμπληρώνοντας πως «όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχουν οι 180 βουλευτές. Άρα μπορεί να επιλεγεί μία πολύ γρήγορη προσφυγή στις κάλπες. Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, ακόμη και χωρίς ψήφιση για πρόεδρο της Δημοκρατίας ή και λίγο μετά την πρώτη ψηφοφορία, που είναι 10 - 15 Ιανουαρίου».



Πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα, μετά το «ναυάγιο του Παρισιού» και την «παράδοση της κυβέρνησης», προέβλεψε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας σε εκδήλωση του Δικτύου Οικονομολόγων και του Μαρξιστικού Χώρου Μελέτης και Έρευνας (ΜΑΧΩΜΕ), στη Θεσσαλονίκη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «φαντασιώσεις κατεστημένων κύκλων» τα περί μεταβατικής κυβέρνησης και σημείωσε πως δεν υπάρχει καμιά βάση για εθνική συνεννόηση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.



Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει προκληθεί ,στην Κουμουνδούρου εκφράζουν πλέον έντονα την ανησυχία τους πως στο σχεδιασμό Μαξίμου και τρόικας υπάρχει και η διάσταση να δέσουν όσο μπορούν τα χέρια και στην επόμενη κυβέρνηση που θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο, τονίζουν οι επιτελείς του κόμματος, πως ζητούν μέτρα και για το 2016.



Με το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μια συμφωνία και να αιφνιδιάσει μέσα στον Ιανουάριο με εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας στις δυο ομιλίες που θα πραγματοποιήσει το Σαββατοκύριακο στις περιφερειακές συνδιασκέψεις σε Λαμία και Ιωάννινα αναμένεται να ζητήσει για άλλη μια φορά άμεση προσφυγή στις κάλπες.



Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, έντονη κριτική στην μέχρι τώρα τακτική και στάση της κυβέρνησης κατηγορώντας τη για τη μη υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας. Ο πυρήνας του πολιτικού προβλήματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα αναμένεται να πει ο κ. Τσίπρας, είναι ότι η κυβέρνηση δεν είναι αντιπροσωπευτική και παραμένει εγκλωβισμένη στη στρατηγική της μνημονιακής πολιτικής, η οποία έχει αποτύχει.



Επιθετική επικοινωνιακά τακτική επιλέγουν πάντως στην Κουμουνδούρου, καθώς λίγες μέρες πριν τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει ένα μπαράζ εμφανίσεων.



Πέρα από τις παρεμβάσεις του το Σαββατοκύριακο, τη Δευτέρα το βράδυ θα παραχωρήσει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τις ευρωεκλογές, ενώ την Τρίτη θα μιλήσει στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου.




 
Top