Δεν υποκύπτει στις πιέσεις της ΕΕ το Βελιγράδι. Οπως δήλωσε σήμερα ο σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς, η χώρα του δεν πρόκειται να συνυπογράψει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Οι δηλώσεις Βούτσιτς έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς έγιναν αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον νέο Επίτροπο Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γιοχάνες Χαν, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στο Βελιγράδι προκειμένου να συζητήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας με την Ε.Ε.
«Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί στρατηγικό μας στόχο. Η στάση μας είναι σταθερή τόσο ως προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας,όσο και ως προς τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Θα επαναλάβω ό,τι έχω ήδη πει, όπου κι αν βρίσκομαι, είτε στο Βελιγράδι, είτε στις Βρυξέλλες, είτε στη Μόσχα, είτε στην Ουάσινγκτον: Η Σερβία δεν πρόκειται να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία» δήλωσε ο Βούτσιτς, τονίζοντας πως προέχει το όφελος των σέρβων πολιτών.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς, επεσήμανε πως η Ευρώπη πιέζει και πως η ένταξη στην Ε.Ε συνεπάγεται την υποχρέωση της υιοθέτησης κοινής εξωτερικής πολιτικής, τόνισε όμως πως η χώρα του δεν σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. «Αυτό που άκουσα απότον Γιοχάνες Χαν είναι αυτό που ήδη γνωρίζετε κι εσείς» είπε ο Νίκολιτς σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε από κοινού με τον ευρωπαίο επίτροπο. «Ακουσα πως η Σερβία δεν είναι μέλος της Ε.Ε. και μπορεί να χαράξει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, εάν όμως προχωρήσει στην ένταξη στην Ε.Ε, θα πρέπει να δεσμευθεί σε μια κοινή εξωτερική πολιτική... Αυτή τη στιγμή η Σερβία είναι ανεξάρτητη και δεν σκοπεύει να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία».
Ο Γιοχάνες Χαν αρκέστηκε να δηλώσει πως η Σερβία είναι ελεύθερη και δεν πρόκειται να ασκηθεί καμία πίεση, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τις χώρες – μέλη της ΕΕ. Ωστόσο πρόθεσε πως οι χώρες της ΕΕ αναμένουν από τη Σερβία τη σταδιακή συμπόρευση σε ευρωπαϊκά πλαίσια, καθώς οφείλει να εναρμονιστεί με την διεθνή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
Σε σημερινή του συνέντευξή του στην εφημερίδα Novosti του Βελιγραδίου, ο Γιοχάνες Χαν συνδέει άμεσα το θέμα των κυρώσεων με την ενταξιακή πορεία της Σερβίας: «Με τη συμφωνία σύνδεσης, η Σερβία ανέλαβε την υποχρέωση να εναρμονίσει σταδιακά την πολιτική της με αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι και η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας».
Το Βελιγράδι δέχεται έντονες πιέσεις προκειμένου να αλλάξει τη στάση του απέναντι στη Μόσχα και να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, η Ε.Ε. συνδέει εκβιαστικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας με την πρόσδεση του Βελιγραδίου στο «άρμα» των Βρυξελλών,απέναντι στη Ρωσία.
Επικαλούμενη δυτικές διπλωματικές πηγές, η εφημερίδα Danas αποκαλύπτει πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν θα ξεκινήσουν, αν η σερβική κυβέρνηση δεν αναθεωρήσει την πολιτική της απέναντι στη Ρωσία.
Κατά την συνάντηση που είχε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Βελιγράδι τον περασμένο Οκτώβριο, ο σέρβος πρωθυπουργός είχε δηλώσει κατηγορηματικά πως η χώρα του δεν έχει ποτέ επιβάλλει και ούτε πρόκειται να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ επιβεβαίωσε την ενημέρωση του Πούτιν για την πρόθεση ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, θέμα για το οποίο δεν δέχθηκε ποτέ πιέσεις από τη Μόσχα, όπως είπε χαρακτηριστικά. Και όπως δηλώσει και σε συνέντευξη στο TASS, «κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τη Σερβία να καταστρέψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία».
ΠΗΓΗ