Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα βλέπουν και Αμερικανοί αναλυτές, όπως προκύπτει από ανάλυση του έγκυρου αμερικανικού δικτύου CNBC.

Το αμερικανικό δίκτυο επικαλείται «το κεφάλι» του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις,  ταυτόχρονα δε περιγράφει τις δυσκολίες, στη διαπραγμάτευση με την τρόικα,  που
«είναι λογικό να προκαλεί νευρικότητα στις αγορές», ενώ, μάλλον σκωπτικά αναφέρεται στην «πρόθεση της κυβέρνησης Σαμαρά να απεγκλωβιστεί από την τρόικα».

Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας έχει γίνει το τελευταίο διάστημα αρκετά ακριβό, από τη στιγμή που τα ομόλογα πιέζονται για άλλη μια φορά. Είναι φανερό πως οι επενδυτές βλέπουν σε σκεπτικισμό το πάγωμα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τρόικα.

Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις, καίτοι προφανείς, ανήκουν στο αμερικανικό δίκτυο CNCB που συνομίλησε με ξένους χρηματιστές προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί εμφανίζονται πάλι πιέσεις προς τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και να αφουγκραστεί την άποψη των αγορών γύρω από τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα έχει ακόμη σημαντικές οικονομικές ανάγκες για το 2015 και ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί πως θα καλυφθεί.

Αυτό το ενδεχόμενο είναι λογικό να προκαλεί νευρικότητα στις αγορές», αναφέρει η Σάρα Πέμπερτον, αναλύτρια των ευρωπαϊκών δεδομένων της Capital Economics. Στο άρθρο καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης Σαμαρά να απεγκλωβιστεί από την «αντιδημοφιλή» Τρόικα, αλλά η πιθανότητα πρόωρων εκλογών είναι πολύ πιθανή λόγω της εκλογής ΠτΔ. Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει κεφάλι στις δημοσκοπήσεις, πιέζει ακόμη περισσότερο έτσι ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Ο Μπιλ Μπλέιν, χρηματιστής της Mint Partners αναφέρει στο CNBC:

«Υπάρχει πλέον πολύς ''θόρυβος'' γύρω από την Ελλάδα και οι αγορές έχουν δίκιο να είναι ανήσυχες. Είναι πλέον πολύ πιθανές οι εκλογές το 2015». Ο Μπλέιν προσθέτει πως βασικά οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Τρόικα θα απορρίψει το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: kontranews
 
Top