Οραματίζεται μία ακόμα καλύτερη Ελλάδα, με νέους που μάχονται για να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε πράξη και που δε φοβούνται να εργαστούν για να ξεπεράσουν την κρίση
«Οι Έλληνες έχουν ιδέες και όρεξη για δουλειά», αναφέρει η Γιάννα Αγγελοπούλου σε άρθρο της στην αμερικανική ιστοσελίδα Huffington Post, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει πλούσια ιστορία και μπορεί να έχει ακόμα πλουσιότερο μέλλον αν πολλοί άνθρωποι αναλάβουν δράση.
Η κυρία Αγγελοπούλου γράφει ότι οραματίζεται μία ακόμα καλύτερη Ελλάδα, με νέους που μάχονται για να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε πράξη και που δε φοβούνται να εργαστούν για να ξεπεράσουν την κρίση και να αποδείξουν πως με τις σωστές ευκαιρίες και την απαραίτητη στήριξη, η χώρα μπορεί και πάλι να βάλει μπροστά τις μηχανές.
Στο άρθρο της στην ιστοσελίδα της ελληνικής καταγωγής Αριάνα Χάφιγκτον, η κυρία Αγγελοπούλου μιλάει με θερμά λόγια για τους νέους Έλληνες που έχουν όρεξη για δουλειά, αλλά και για τα στερεότυπα και τις ιστορίες απόγνωσης που φιγουράριζαν στα διεθνή πρωτοσέλιδα στιγματίζοντας τη χώρα.
Την ίδια ώρα, επισημαίνει τα εμπόδια που ορθώνονται και αποτρέπουν τους πολίτες των μεσογειακών χωρών να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους, όπως η ανεργία, η φτώχεια, οι φτωχές υποδομές, το χαμηλό ηθικό.
Στο πλαίσιο της προώθησης του έργου του ιδρύματος Κλίντον, το οποίο θα διοργανώσει για πρώτη φορά στην Αθήνα το CGI Mediterranean τον ερχόμενο Ιούνιο, η κυρία Αγγελοπούλου καλεί τους συμμετέχοντες να δουν την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου όπως την βλέπω η ίδια: «Μια περιοχή με πλούσια ιστορία και -αν αναλάβουν δράση αρκετοί άνθρωποι- με ένα ακόμη πλουσιότερο μέλλον».
Ολόκληρο το άρθρο της Γιάννας Αγγελοπούλου:
«Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι πάντα έλεγα πως οι πράξεις είναι πιο σημαντικές από τις ιδέες. Οι πράξεις αποτελούν τη θεμέλιο λίθο για την αλλαγή. Και δεν αποτελεί μυστικό ότι η χώρα μου, η Ελλάδα, και η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου έχει απεγνωσμένη ανάγκη για πράξεις αυτές τις ημέρες.
Ενδιαφέρεται, όμως, πραγματικά κανείς να αναλάβει δράση για να δώσει τέλος στο χάος στο οποίο έχει βρεθεί η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια;
Προτίθεται κανείς να κάνει ένα βήμα μπροστά και να συμβάλει με πραγματικό και απτό τρόπο ώστε να ελαφρυνθεί η κρίση, την οποία η χώρα μου και οι γειτονικές χώρες αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια;
Διατίθεται κανείς να αναλάβει δράση για την επανεκκίνηση της Μεσογείου και για να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία;
Στην ετήσια συνάντηση, τον περασμένο μήνα, του Clinton Global Initiative/CGI η απάντηση ήταν «ναι».
Είχα την τιμή να βρεθώ δίπλα στον πρόεδρο Κλίντον στην ετήσια αυτή συνάντηση του CGI για να ανακοινώσω το σχέδιό μας να αναλάβουμε δράση και να ιδρύσουμε το CGI Mediterranean - την πρώτη φορά που το Clinton global Initiative έρχεται στην Ευρώπη.
Πάντα θαύμαζα το πνεύμα του CGI που παρακινεί ανθρώπους να μετατρέπουν τις ιδέες σε πράξη.
Τα τελευταία 10 χρόνια το CGI έχει δεσμευτεί για τη βελτίωση της ζωής πάνω από 430 εκατ. ανθρώπων σε περισσότερες από 180 χώρες.
Έχω το προνόμιο να συμμετέχω στο CGI εδώ και πολλά χρόνια και αυτό το μοναδικό πνεύμα δράσης είναι που προσπαθώ να μεταφέρω στην Ελλάδα και ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου
Το CGI Mediterranean που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2015 έχει στόχο να εμπνεύσει με τις δικές του πρωτοβουλίες, αναδεικνύοντας ζητήματα που ξεπερνούν τα σύνορα των χωρών της Μεσογείου - και περιλαμβάνει την αναζήτηση οικονομικών ευκαιριών, την προώθηση καινούργιων μέσων παραγωγής καθώς και της επιχειρηματικότητας σε αγροτικές και περιβαλλοντικές καινοτομίες.
Το CGI Mediterranean έρχεται σε μία σημαντική στιγμή. Ολοένα περισσότερα εμπόδια ορθώνονται που αποτρέπουν τους πολίτες των μεσογειακών χωρών να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους: ανεργία, φτώχεια, φτωχές υποδομές, χαμηλό ηθικό είναι μερικά απ' αυτά.
Μόλις τον περασμένο χρόνο η ανεργία άγγιξε το 30% σε Ελλάδα και Ισπανία, η ανεργία των νέων άγγιξε το 50%.
Πολλοί άνθρωποι που ζουν πέρα από αυτήν την περιοχή βλέπουν αυτά τα προβλήματα, αλλά τα αποδίδουν σε στερεότυπα όπως το θέμα της εργασιακής ηθικής. Για αυτό ήμουν τόσο χαρούμενη που είδα τον πρόεδρο Κλίντον να υπενθυμίζει φέτος στους συμμετέχοντες στο CGI ότι ο μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας των Ελλήνων πολιτών είναι κατά 25% μεγαλύτερος από τον όρο των Γερμανών πολιτών!
Όταν του παρουσιάζονται ευκαιρίες και έχει υποστήριξη, του Έλληνα δεν του λείπουν οι ιδέες και η όρεξη για δουλειά.
Μόλις τον περασμένο χρόνο, υποστήριξα 12 φοιτητές να συμμετάσχουν στο CGI University και στήριξα τα σχέδιά τους για βελτίωση των κοινοτήτων στην Ελλάδα.
Αυτά τα σχέδια έχουν ήδη αξιοσημείωτο αποτέλεσμα. Ο Μιχάλης Φραγιαδάκης, για παράδειγμα, ήθελε να κάνει την γεωργία πιο ελκυστική και αποτελεσματική για τους νέους ανθρώπους. Προκειμένου να το πετύχει αυτό, εφηύρε ένα σύστημα για να ελέγχει από απόσταση το πότισμα δίνοντας στοιχεία για τις κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, όλα αυτά μέσω ενός έξυπνου τηλεφώνου. Ο Γεώργιος-Μάριος Παπαδόπουλος, του οποίου το πρόγραμμα επίσης στήριξα μέσω του CGI U, προσπάθησε να πετύχει οικονομικά αποδοτικές υπηρεσίες, υψηλής τεχνολογίας/ρομποτικής για το ιατρικό προσωπικό που θα επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και επιδεξιότητα στις εγχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή που ιστορίες απόγνωσης και καταστροφικά στερεότυπα γίνονταν πρωτοσέλιδα στον κόσμο, αυτοί οι νέοι άνθρωποι αναλάμβαναν δράση και έκαναν την αλλαγή. Αποτελούν περίτρανη απόδειξη για το τι είναι δυνατό να γίνει στην Ελλάδα και μία ιδέα από αυτό που πιστεύω ότι μπορούμε να καταφέρουμε μέσω του CGI Med.
Για αυτό το λόγο υποστήριξα επιπλέον 25 φοιτητές αυτή τη χρονιά και για αυτό το λόγο θα ενισχύσω τα σχέδιά τους στην Ελλάδα για μία ακόμα φορά.
Όπως μας υπενθύμισε ο πρόεδρος Κλίντον στο CGI, δε μπορούμε να υποθέσουμε ότι ξέρουμε τα πάντα για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και το υπόλοιπο της Μεσογείου. Δε μπορούμε, επιπλέον, να υποθέσουμε ότι δε μπορούμε να έχουμε αντίκτυπο. Έχουμε. Και με το CGI Mediterranean θα έχουμε.
Όταν σκέφτομαι το σπίτι μου στη Μεσόγειο, σκέφτομαι αυτό που σημαίνει η λέξη στα ελληνικά - «η θάλασσα στο κέντρο της γης». Και για αιώνες αυτό ήταν η Ελλάδα - το κέντρο της περιοχής και η καρδιά της καινοτομίας.
Δε μπορώ να σκεφτώ καλύτερο μέρος για να φιλοξενηθεί το κληροδότημα του CGI σχετικά με την ηγεσία και τη δράση στην Ευρώπη, από ό,τι η Αθήνα.
Πιστεύω ότι όσοι συμμετάσχουν θα μπορέσουν να δουν την περιοχή της Μεσογείου όπως την βλέπω κι εγώ: Μια περιοχή με πλούσια ιστορία και - αν αναλάβουν δράση αρκετοί άνθρωποι - με ένα ακόμη πλουσιότερο μέλλον.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα του Clinton Global Initiative για περισσότερες πληροφορίες και ελάτε μαζί μας τον Ιούνιο του 2015 για να μετατρέψουμε τις ιδέες σε πράξη για την περιοχή της Μεσογείου και όλη την Ευρώπη».