Πολλοί θεωρούν πως η Λίμνη Πλαστήρα αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό μόνο για τον Χειμώνα, όμως η πραγματικότητα μπορεί να τους διαψεύσει, καθώς ο ταξιδιώτης μπορεί να την επιλέξει όλες τις εποχές του χρόνου και να δει από κοντά τις αλλαγές των χρωμάτων και των παραστάσεων.

Σαν να ταξιδεύει σε διαφορετικό μέρος, καθώς η φύση και τα πλάσματά της, ανάλογα με τις εποχές διαφοροποιούνται, προσφέροντας διαφορετικές συγκινήσεις. Αρχικά, αποτελεί μία τεχνητή λίμνη, το καμάρι των κατοίκων, το επίσημο δε όνομα είναι λίμνη Ταυρωπού. Δημιουργήθηκε μετά την ολοκλήρωση του φράγματος, το οποίο στέκει επιβλητικό και μεγαλειώδες στη νότια πλευρά του ποταμού Ταυρωπού, προκαλώντας δέος στους επισκέπτες και περιηγητές. Η  ιδέα για την κατασκευή της λίμνης  ανήκει  στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, όταν το 1935 που επισκέφθηκε την γενέτειρά του, μετά από καταστροφικές  πλημμύρες στη περιοχή είπε "πως εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη", από τον οποίο έλαβε  και το όνομά της! Από τη λίμνη υδροδοτείται η πόλη της Καρδίτσας και περίπου ολόκληρος ο νομός και αρδεύεται ένα μεγάλο μέρος του νομού Καρδίτσας.

Τα χωριά της Λίμνης

    Η λίμνη περιτριγυρίζεται από δεκάδες χωριά, από τα οποία το καθένα έχει το δικό του άρωμα, τη δική του ομορφιά! Aξίζει ο επισκέπτης να τα επισκεφτεί κάνοντας το γύρο της λίμνης με το αυτοκίνητό του. Εκεί θα συναντήσει τους πιο ανοιχτούς και φιλόξενους κατοίκους, παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες, αρχιτεκτονική ιδιαίτερη και μοναδική, τοπία βγαλμένα πραγματικά από παραμύθι.
    Το κάθε χωριό κρύβει στο σεντούκι του  ένα μοναδικό μυστικό απόλαυσης και ομορφιάς. Από τα πιο γνωστά είναι το Νεοχώρι, για το οποίο πολλοί διατείνονται ότι έχει την καλύτερη ίσως θέα προς τη λίμνη. Οργανωμένο με τουριστικά καταλύματα αποτελεί εξαιρετική επιλογή, ενώ μη παραλείψετε να επισκεφτείτε τις παραδοσιακές ταβέρνες, των οποίων τα προϊόντα είναι όλα ντόπια και οι σπεσιαλιτέ της περιοχής μοναδικές. Επίσης αξίζει να αναφερθούν τα Καλύβια Πεζούλας, που αγγίζουν τη λίμνη, μην παραλείψετε να επιδοθείτε σε ιππασία, τοξοβολία και ποδηλασία σε έναν χώρο πραγματικά ονειρεμένο. Η Καστανιά,  με  τον ιερό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου με το αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα, αποτελεί ένα χωριό ευλογημένο από το θεό και την φύση, καθώς είναι κατάφυτο από έλατα, με εκπληκτική θέα προς το θεσσαλικό κάμπο αλλά και προς τη Λίμνη και τις κορυφές των Αγράφων.

Aξιοθέατα

Βοτανικός Κήπος

Ενάμιση χιλιόμετρο βόρεια του Νεοχωρίου, προς  τα Καλύβια Πεζούλας, σε μία έκταση 10 στρεμμάτων,  βρίσκεται  ο Βοτανικός Κήπος, στον οποίο έχουν συγκεντρωθεί, όλα τα είδη χλωρίδας της περιοχής, μία περιοχή πραγματικά πλούσια & μοναδική τόσο σε φυτά όσο και σε ζώα. Είναι ανοιχτός όλο τον χρόνο και αποτελεί και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία τόσο για γονείς όσο και για εκπαιδευτικούς να   ενημερώσουν τα παιδιά στο πλαίσιο μίας περιβαλλοντικής αγωγής, για τον πλούτο της χλωρίδας στη χώρα μας

Το Φράγμα

Μεγαλοπρεπές και επιβλητικό, μήκους 220μ, κόβει την ανάσα του επισκέπτη που μένει άφωνος για το μεγαλείο της σύμπραξης του ανθρώπου με την φύση. 

Στη μία πλευρά του φράγματος μπορεί ο περιηγητής επίσης να αγοράσει τοπικά προϊόντα και κατασκευές, αφού παραδοσιακά, φτιαγμένα με μεράκι μαγαζάκια, βρίσκονται εκεί για να ποτίσουν με αναμνήσεις την επιστροφή σας στην πόλη: τραχανάς, χυλοπίτες, τσίπουρο, γλυκά, χαλβάς, κρασί αλλά και πήλινα δοχεία και γάστρες στέκονται μπροστά στα μάτια σας, δημιουργημένα με αγάπη από τους τοπικούς παραγωγούς, μόνο για εσάς.

Ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων

Βρίσκεται στην περιοχή Καραμανώλη, σε υψόμετρο πάνω από 1500 μέτρα, κρυμμένο μέσα στα έλατα, δίνοντας την εμπειρία της απόλυτης φυσικής ομορφιάς. Το καταφύγιο είναι ένα πέτρινο κτίσμα που έχει τη δυνατότητα  να φιλοξενήσει  έως και 24 άτομα. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας αποτελεί την ιδανική εκκίνηση για μία σειρά μονοπατιών που οδηγούν σε εικόνες βγαλμένες πραγματικά από παραμύθι.

Μοναστήρια

Η Μονή Κορώνης, στέκεται εκεί επιβλητικά, σαν κορώνα, από όπου πήρε και το όνομά της, στην ανατολική πλευρά της λίμνης Πλαστήρα & χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Ιωάννη Κομνηνό Β’, στις αρχές του 12ου αιώνα.  Εκτός από το κτίσμα που είναι εντυπωσιακό, θαυμασμό επίσης προκαλεί ο εξωτερικός χώρος, τον οποίο με μεγάλη αγάπη και μεράκι τoν έχουν επιμεληθεί οι μοναχοί, αφού περιέχει και ένα  υποτυπώδη ζωολογικό κήπο.

Η Μονή Πέτρας, ένας εντυπωσιακός πετρόκτιστος ναός, ο οποίος  πήρε το όνομά του από το βράχο, που στο ΒΑ σημείο του  δημιουργεί μεγάλη σπηλιά, όπου σύμφωνα με την παράδοση, βρέθηκε από βοσκούς η εικόνα της Παναγίας, η οποία σώζεται μέχρι τις μέρες μας και η οποία ονομάζεται  Παναγίας η Γλυκοφιλούσα. Βρίσκεται στις παρυφές των Αγράφων, ενώ κατά τη διάρκεια της Εθνικής Παλιγγενεσίας λειτούργησε εκεί και «κρυφό σχολειό»

Φαγητό

Για τους λάτρεις του καλού φαγητού, ένα είναι σίγουρο, πως δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουν ανικανοποίητοι, από τις γευστικές λιχουδιές της περιοχής. Δεν είναι μόνο οι παραδοσιακές ταβέρνες  και τα εστιατόρια, είναι και ένα πλήθος γευστικών επιλογών, που δε συναντάμε συχνά ειδικά οι κάτοικοι των πόλεων: Τοπικό τσίπουρο και κρασί, λουκάνικα ντόπια, πρασοτηγανιά, μπομπάρι, ένα φαγητό που αποτελείται από γεμιστά  εντόσθια  με ρύζι και κιμά, πίτες με φύλλο πλασμένο στο χέρι και μπατζίνα, λεπτό στρώμα πίτας από κολοκύθι, θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Δραστηριότητες

Στον κύριο οδικό άξονα λίγο πριν το Κρυονέρι βρίσκεται ο γνωστός σε όλους στην περιοχή, Ζαμπέτας,  ένα  Saloon – Φάρμα,  ανάμεσα στα χωριά Κρυονέρι και Μορφοβούνι. Προσφέρει ποικίλες δραστηριότητες στη φύση που συνδυάζουν την αναψυχή, την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση, τον αθλητισμό και την αγάπη προς τη φύση, στο πανέμορφο περιβάλλον, στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα. Μία περιοχή που κυριολεκτικά «γλείφει» τη λίμνη, σε ένα κατάφυτο περιβάλλον, στο καταπράσινο λιβάδι στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν ιππασία, ακόμα και αν είναι αρχάριοι  και να απολαύσουν το πανέμορφο τοπίο. Να πιουν τον καφέ τους, να χαλαρώσουν από την ομορφιά της φύσης,  ενώ παρέχεται η δυνατότητα για τοξοβολία και για όσους το επιθυμούν τα κανό και τα υδροποδήλατά υπόσχονται αξέχαστες εμπειρίες.

Τέλος, για τους λάτρεις της πεζοπορίας, τα  πεζοπορικά μονοπάτια δίνουν την ευκαιρία να γίνετε ένα με την φύση , εξαιρετική επιλογή αποτελεί  το  Εκπαιδευτικό Δάσος Μπελοκομίτη, που καλύπτει μια έκταση 5.688 στρεμμάτων.
tourism.gr
 
Top