Μπορεί τα πρόστιμα για τις άδειες που πρέπει να έχουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας για τις κεραίες τους να πέφτουν "βροχή", ωστόσο οι εταιρίες δε φαίνεται να προούνται, καθώς, οι παράνομες κεραίες αγγίζουν τις 4.000 στη χώρα μας!
Σύμφωνα με tanea.gr, οι εταιρείες του κλάδου, που την Πέμπτη υπέγραψαν με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) τις συμβάσεις για το νέο φάσμα, το οποίο απέκτησαν πρόσφατα, έναντι 381 εκατ. ευρώ, ξεσπάθωσαν κατά της Πολιτείας, αλλά και της ίδιας της Ρυθμιστικής Αρχής. «Ενώ οι επιχειρήσεις αγοράζουν συνεχώς φάσμα, τελικά δεν μπορούν να το αξιοποιήσουν, καθώς η αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας εξακολουθεί να παραμένει ένας Γολγοθάς», τόνισαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των εταιρειών Vodafone και Wind.

Η ΕΕΤΤ, συμπλήρωσαν, παρότι εκ του ρόλου της θα έπρεπε να διευκολύνει τις επενδύσεις στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, αρκείται στην επιβολή προστίμων για την έλλειψη επιμέρους αδειών σε κεραίες, οι οποίες λειτουργούν εδώ και χρόνια σε καθεστώς ημινομιμότητας. «Περισσότερες από 4.000 κεραίες βρίσκονται σε μια γκρίζα ζώνη ημινομιμότητας, έρμαια στις επιβουλές διαφόρων τοπικών παραγόντων που λειτουργούν είτε από άγνοια, είτε κακόβουλα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τελικά η ΕΕΤΤ καταλήγει στο να επιβάλλει πρόστιμα στις εταιρίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της κ. Νάσος Ζαρκαλής. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στη φορολόγηση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, με τη φορολογία να φτάνει στο 40%.

Την Πέμπτη, ολοκληρώθηκε και τυπικά η απόδοση του φάσματος κινητής στους τρεις παρόχους. Στην επίσημη τελετή υπογραφής στα γραφεία της ΕΕΤΤ, o πρόεδρος της Αρχής κ. Κ. Λουρόπουλος, δήλωσε ότι «το νέο φάσμα συχνοτήτων θα προσδώσει προστιθέμενη αξία μέσω των νέων υπηρεσιών που θα παραχθούν από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τζαμάζ, επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του Ομίλου στην ανάπτυξη της Ελλάδας και συμπλήρωσε ότι «τα 135 εκατ. ευρώ που καταβάλλει ο ΟΤΕ για το ψηφιακό μέρισμα, είναι ένα μικρό μέρος από το πρόγραμμα του 1,3 δισ. που έχει προγραμματίσει να επενδύσει τα επόμενα χρόνια».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, κ. Γλαύκος Περσιάνης, επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του βρετανικού ομίλου για την επένδυση στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι το τμήμα του φάσματος που αποκτήθηκε πρόσφατα έναντι 124,5 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για την αναβάθμιση των υπηρεσιών δεδομένων με άξονα την ανάπτυξη 4G. Όπως τόνισε, την τελευταία εξαετία, μόνο για το φάσμα η Vodafone έχει καταβάλει περίπου 300 εκατ. ευρώ. Ο κ. Περσιάνης εστίασε την κριτική του στην αδειοδότηση των κεραιών και στη λειτουργία του ανταγωνισμού. «Μόνο αν λυθεί το πρόβλημα της αδειοδότησης των κεραιών θα έχουν νόημα και αποτέλεσμα οι επενδύσεις που υλοποιούμε στο φάσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πολιτεία και ρυθμιστική αρχή, χρειάζεται να επισπεύσουν οι λήψεις των αποφάσεων προς τη μόνιμη επίλυσή του και να συμπληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο ώστε να γίνει πλήρες, σύγχρονο και λειτουργικό».

Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα της επιτάχυνσης των διαδικασιών λήψης αποφάσεων από τη ρυθμιστική αρχή, είπε: «Οι καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων που αφορούν σε θέματα ομαλής λειτουργίας της αγοράς μπορούν να οδηγήσουν στη στρέβλωση του υγιούς ανταγωνισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους καταναλωτές. Δεν είναι δυνατόν να υποβάλλεται ένα αίτημα το 2012 και τέλος του 2014 να μην έχουμε ακόμη απόφαση». Ο κ.Ζαρκαλής, τόνισε ότι η Wind εκτός από τα 122 εκατ. ευρώ που δίνει για το φάσμα, ως τρίτος παίκτης έχει επενδύσει την τελευταία τετραετία 500 εκατ. ευρώ στην επέκταση και αναβάθμιση του δικτύου της. Ταυτόχρονα όμως μετέφερε τους προβληματισμούς των μετόχων-επενδυτών της Wind, που εν μέσω κρίσης ενώ έχουν καταβάλει 800 εκατ. ευρώ δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τα 500 εκατομμύρια λειτουργικά κέρδη της εταιρίας. Την ίδια στιγμή, είπε ότι οι εταιρείες αντιμετωπίζουν ένα μη φιλικό περιβάλλον, όταν το ελληνικό Δημόσιο υπερφορολογεί τις υπηρεσίες και δημιουργεί συνεχώς εμπόδια στην ομαλή αδειοδότηση των κεραιών.

Δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει, ότι οι επενδυτές που τόσο πολύ θέλει η Ελλάδα να προσελκύσει, βλέπουν ανάλογα παραδείγματα και διστάζουν να εντάξουν την χώρα μας στους επενδυτικούς προορισμούς.

 
Top