Στην παράταση της απόσυρσης των αυτοκινήτων για το 2015 προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται σε τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή και με την οποία θα επέρχονται μια σειρά από ευνοϊκές διορθώσεις σε φορολογικές διατάξεις.
Το κίνητρο της απόσυρσης θα ισχύει για αυτοκίνητα που θα αποσυρθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2015 και για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2001.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, από τις αρχές του 2014 μέχρι προχθές είχαν αποσυρθεί συνολικά 52.390 αυτοκίνητα, εκ των οποίων αντικαταστάθηκαν με καινούργια τα 41.843. Το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2014 οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων ανήλθαν σε 53.844 και στο δεκάμηνο αναμένεται να ανέλθουν περίπου στις 60.000.
Τα έσοδα από την απόσυρση είναι περισσότερα από τις απώλειες από τα μειωμένα τέλη ταξινόμησης που πληρώνουν όσοι αγοράζουν νέο αυτοκίνητο αποσύροντας το παλαιότερο, ενώ ταυτόχρονα παραμένει «ζωντανός» ο κλάδος της αγοράς αυτοκινήτου. Ετσι, επτά στις δέκα πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων που έχουν πωληθεί από τις αρχές του έτους έως σήμερα πραγματοποιήθηκαν ύστερα από απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου.
Η διαδικασία για την απόσυρση

Πρώτον, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία καθορίζονται από τη νομική μορφή του ιδιοκτήτη του οχήματος.
Δεύτερον,  ραντεβού για τη συλλογή του οχήματος από το χώρο σας. Γερανό οδικής βοήθειας της εταιρείας που αναλαμβάνει την απόσυρση συλλέγει το όχημα από το χώρο του ιδιοκτήτη την ημέρα και ώρα που επιθυμεί εκείνος χωρίς επιβάρυνση.
Τρίτον, ο ιδιοκτήτης παραδίδει το όχημα στον οδηγό και εκείνος του δίνει μια βεβαίωση παραλαβής.
Τέταρτον, ο ιδιοκτήτης περιμένει μέσω ταχυδρομείου το επίσημο Πιστοποιητικό Καταστροφής, πρόκειται για το επίσημο έγγραφο της διαγραφής.
Για να μπορέσει κάποιος να αποσύρει το ΙΧ και να χρησιμοποιήσει την έκπτωση που δικαιούται για να αγοράσει καινούργιο θα πρέπει να γνωρίζει πως η έκπτωση εξαρτάται από το κυβισμό και τη φορολογητέα αξία του καινούργιου αυτοκινήτου. Η έκπτωση ισχύει μόνο για καινούργια αυτοκίνητα από επίσημη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων.
Εως 300 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο έως 900 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 6.000 ευρώ
Εως 960 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο από 901 μέχρι 1.400 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 8.000 ευρώ
Εως 1.430 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο από 1.401 μέχρι 1.600 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 11.000 ευρώ
Εως 2.800 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο από 1.601 μέχρι και 2.000 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι 14.000 ευρώ.
fpress.gr
 
Top