Σε απέλπιδα προσπάθεια διάσωσης μέσω των σεναρίων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας καταφεύγει η κυβέρνηση. Χωρίς να μπορεί να επιδείξει πραγματικά σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, επιχειρεί να μετατοπίσει το δημόσιο διάλογο και να κερδίσει χρόνο.

Το πολιτικό μπρα-ντε-φερ μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης
δεν εξαντλείται στο μαθηματικό άθροισμα των βουλευτών. Η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει ένα μήνυμα ότι μπορεί να παραμείνει στην εξουσία, παρακάμπτοντας το σκόπελο της προεδρικής εκλογής.

Αδυνατεί να καταφύγει σε εκλογές, καθώς γνωρίζει ότι δεν μπορεί να επιδείξει έργο, αφού η μνημονιακή υποταγή έχει εξουθενώσει την κοινωνία. Σημαντικά τμήματα του παραδοσιακού εκλογικού της ακροατηρίου δείχνουν να απομακρύνονται. Υπό αυτό το πρίσμα, ξέρει ότι η προσφυγή στις κάλπες ως επιλογή θα ήταν αυτοκαταστροφική.

Η προεδρολογία ανακύπτει αρκετούς μήνες πριν από την επίσημη έναρξη των διαδικασιών και σε μια περίοδο που η κυβέρνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Αναζητά σωσίβιο στο φιάσκο με τον ΕΝΦΙΑ, που ξεσήκωσε φορείς και φορολογουμένους, όπως και στις αντιδράσεις μετά το εμπάργκο στη Ρωσία από τους παραγωγούς για τις ζημιές που είδαν να υφίστανται από τη μια στιγμή στην άλλη.

Ερχεται, μάλιστα, στη συνέχεια της νέας αναβολής για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, οι χειρισμοί για το οποίο επίσης ήρθαν να προσθέσουν πολιτικό κόστος στους κυβερνητικούς εταίρους και ιδιαίτερα στη Ν.Δ. Μοιραία, πλέον, ψάχνουν από κάπου να πιαστούν, όταν φαίνεται ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε βοήθεια από το εξωτερικό.

Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρη. Προσφυγή στις κάλπες και εκλογή Προέδρου από τη νέα Βουλή, ενώ ο Αλ. Τσίπρας αποφεύγει κάθε αναφορά σε πρόσωπα. Δηλώνει, δε, με έμφαση ότι «κανένας κατεψυγμένος Τσιριμώκος» δεν θα παραχωρήσει το δικαίωμα στον πρωθυπουργό να συνεχίσει την ολοκλήρωση της καταστροφής της χώρας.

Μπορεί οι κυβερνητικοί εταίροι να επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για την παραμονή τους στην εξουσία, αλλά αυτό δεν αρκεί. Οι συνέπειες της πολιτικής τους στο όνομα της σωτηρίας της χώρας πλήττουν μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί όταν χάνει τα κοινωνικά της ερείσματα.

Πηγή: enet.gr
 
Top