Ο Πάπας Φραγκίσκος έφθασε σήμερα στη Δυτική Όχθη για να αρχίσει το πιο ευαίσθητο τμήμα του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή, πραγματοποιώντας επισκέψεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Ισραήλ, όπου κάθε λέξη του θα εξετάζεται λεπτομερώς.



Εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η τριήμερη περιοδεία του στην περιοχή, η οποία άρχισε το Σάββατο στην Ιορδανία, είναι επικεντρωμένη καθαρά σε θρησκευτικά ζητήματα. Ωστόσο θα είναι αδύνατο για τον πάπα να αγνοήσει τις διαχωριστικές γραμμές της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, που διαρκεί γενιές.



Ο Φραγκίσκος μετέβη με ελικόπτερο απ' ευθείας στη Βηθλεέμ και έγινε έτσι ο πρώτος ποντίφικας που ταξίδεψε κατ' ευθείαν στη Δυτική Όχθη και δεν μπήκε στο έδαφος αυτό μέσω του Ισραήλ -- μια απόφαση που χαιρετίσθηκε από παλαιστίνιους αξιωματούχους ως αναγνώριση της προσπάθειάς τους για να αποκτήσουν πλήρη κρατική υπόσταση.



Ο Πάπας πρόκειται να χοροστατήσει σε υπαίθρια λειτουργία στην Πλατεία της Φάτνης της Βηθλεέμ, κοντά στο μέρος όπου οι Χριστιανοί πιστεύουν πως γεννήθηκε ο Ιησούς.



Υπογραμμίζοντας τη δύναμη του συμβολισμού, μια τοιχογραφία δημιουργήθηκε εκεί που δείχνει τον Ιησού φασκιωμένο με μια παλαιστινιακή κεφίγια, με τον πατέρα του, τον Ιωσήφ, να φοράει επίσης το μαυρόασπρο αυτό κάλυμα της κεφαλής που έκανε διάσημο ο εκλιπών παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ.



Κατά τον ίδιο τρόπο, οι αρχές έχουν τοποθετήσει σε όλη την πόλη εικόνες που συγκρίνουν την εμπειρία των Παλαιστινίων με τα βάσανα του Ιησού και αξιωματούχοι έχουν εξασφαλίσει ότι ο πάπας θα δει το ισραηλινό τείχος διαχωρισμού που χωρίζει τη Βηθλεέμ από το Ισραήλ όταν επισκεφθεί Παλαιστινίους σ' ένα γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό.



Αφού παραμείνει έξι ώρες στη Βηθλεέμ, ο Φραγκίσκος θα κατευθυνθεί στο Ισραήλ, αλλά για να αποφύγει μια διπλωματική εμπλοκή, πρέπει να επιστρέψει στο ελικόπτερό του και να μεταβεί αεροπορικώς ως το Τελ Αβίβ για την τελετή της υποδοχής του, αντί να διανύσει οδικώς τη μικρή απόσταση μέχρι την Ιερουσαλήμ. Ο κόσμος δεν έχει αναγνωρίσει την προσάρτηση της Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ και παραδοσιακά οι ξένοι ηγέτες εισέρχονται στη χώρα μέσω του Τελ Αβίβ.



Από εκεί, ο Πάπας θα επιστρέψει στο ελικόπτερό του και θα πετάξει στην Ιερουσαλήμ γι' αυτό που έχει δηλώσει πως είναι ο λόγος που πραγματοποιεί ολόκληρο το ταξίδι -- να τιμήσει την 50η επέτειο μιας ιστορικής συνάντησης καθολικών και ορθόδοξων χριστιανών ηγετών, οι οποίοι τερμάτισαν αιώνες πικρών διαιρέσεων ανάμεσα στις δύο εκκλησίες.

Οι κίτρινες και λευκές σημαίες του Βατικανού έχουν αναρτηθεί από στύλους ηλεκτρικού σ' όλη την πόλη και αφίσες ενός χαμογελαστού Φραγκίσκου υπάρχουν σε πολλά κτίρια. Το πιθανότερο είναι πως οι ντόπιοι θα μπορέσουν να δουν τον πάπα μόνο σ' αυτές.



Η απόφαση του Φραγκίσκου να μην χρησιμοποιήσει αλεξίσφαιρο όχημα έχει ως αποτέλεσμα οι αξιωματούχοι της ισραηλινής ασφάλειας να αδειάζουν τους δρόμους και να δημιουργούν πολυάριθμες "αποστειρωμένες περιοχές" ενόψει της 24ωρης παραμονής του στην πόλη.



"Είναι φιλοξενούμενος εδώ και θα θέλαμε να εξασφαλίσουμε ότι θα επιστρέψει στην πατρίδα του σώος και αβλαβής", δήλωσε ο Οντέντ Μπεν-Χουρ, πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αγία Έδρα.



Στο μεταξύ, 26 ακροδεξιοί ακτιβιστές που διαδήλωναν κατά της επίσκεψης του πάπα συνελήφθησαν στο όρος Σιών στην Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε σήμερα η ισραηλινή αστυνομία. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ είπε πως 150 άνθρωποι συμμετείχαν στη σημερινή διαδήλωση και πως μερικοί από τους διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις.



Πάπας: Να μπει τέλος στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση



Ο πάπας απηύθυνε σήμερα έκκληση να μπει "ένα τέλος σε μια ολοένα και πιο απαράδεκτη κατάσταση" στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, ζητώντας να αναγνωρισθεί σ' ένα Κράτος του Ισραήλ και ένα Κράτος της Παλαιστίνης το δικαίωμα να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια, ενώ πραγματοποίησε απρογραμμάτιστη στάση μπροστά από το τείχος διαχωρισμού που έχει οικοδομήσει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

Μιλώντας στη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης ενώπιον του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ο πάπας υποστήριξε πως "το θάρρος της ειρήνης έγκειται στην αναγνώριση εκ μέρους όλων του δικαιώματος των δύο κρατών να υπάρχουν και να απολαμβάνουν ειρήνη και ασφάλεια σε διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα".



"Θα ήθελα να πω από τα βάθη της καρδιάς μου πως είναι καρός", πρόσθεσε, "να μπει τέλος σε μια κατάσταση η οποία γίνεται ολοένα και πιο απαράδεκτη, και αυτό για το καλό όλων".

"Για το καλό όλων, υπάρχει ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες με στόχο τη δημιουργία των συνθηκών για μια σταθερή ειρήνη", είπε ο πάπας προς τον Αμπάς, τον οποίο αποκάλεσε "άνθρωπο της ειρήνης και ειρηνοποιό".



Ο ποντίφικας ζήτησε να εφαρμοσθεί μια λύση δύο κρατών και κάλεσε τις δύο πλευρές "να κάνουν ορισμένες θυσίες", ενώ εγκωμίασε αυτό που χαρακτήρισε καλές σχέσεις ανάμεσα στην Αγία Έδρα και το "Κράτος της Παλαιστίνης".



Ο πρόεδρος Αμπάς, από την πλευρά του, κατηγόρησε το Ισραήλ ενώπιον του πάπα Φραγκίσκου ότι "επιχειρεί να διώξει τους Παλαιστίνιους, χριστιανούς και μουσουλμάνους", από την κατεχόμενη και προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.



"Ενημερώσαμε την Αγιότητά Του για τη συστηματική δράση του Ισραήλ με στόχο να αλλάξει την ταυτότητα και το χαρακτήρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και να προκαλέσει ασφυξία στον παλαιστινιακό πληθυσμό της, χριστιανικό και μουσουλμανικό, για να τον διώξει", δήλωσε ο παλαιστίνιος πρόεδρος στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πάπα στη Βηθλεέμ.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους και αυτόπτες μάρτυρες, ο πάπας Φραγκίσκος έκανε εξάλλου σήμερα στη Βηθλεέμ μια απρογραμμάτιστη στάση μπροστά από το τείχος διαχωρισμού που έχει οικοδομήσει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.



Ο πάπας κατέβηκε από το ανοιχτό αυτοκίνητό του για να πραγματοποιήσει μια στάση μερικών λεπτών μπροστά απ' αυτό το τείχος από μπετόν, σ' ένα σημείο όπου βρίσκεται ένα παρατηρητήριο, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Αμπάς, ο οποίος του μίλησε για "το φρικτό τείχος που κατασκευάζει το Ισραήλ στη γη μας".









πηγη

 
Top