Εικόνα γενικευμένης αποδοκιμασίας της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ από τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους, η οποία ενισχύει τον ευρωσκεπτικισμό και την τάση υπέρ των αντιευρωπαϊκών κομμάτων, μεταφέρουν λίγο πριν από τις ευρωεκλογές τα βρετανικά ΜΜΕ.

Ειδικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian κάνει λόγο για «βαρύθυμη ΕΕ» που βλέπει
πολίτες θυμωμένους και εκνευρισμένους. Η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα των εκλογών θα σημάνουν τη μεγάλη άνοδο «ανορθόδοξων και ριζοσπαστών πολιτικών από την άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά».

Γίνεται ειδική αναφορά στο αυστριακό Κόμμα Ελευθερίας του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε που κερδίζει ψηφοφόρους με μια αντιμεταναστευτική πλατφόρμα. Ανάλογες περιπτώσεις, κάποιες πολύ πιο ακραίες, απαντώνται στη Βρετανία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, τη Γαλλία και σε πολλές άλλες χώρες-μέλη.

Σημειώνεται ότι τα κόμματα αυτά αποσπούν ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που γενικά θεωρούν την ηγετική πολιτική τάξη της ΕΕ «αποσυνδεδεμένη και απομονωμένη, ανίκανη και αργυρώνητη, συχνά μη νομιμοποιημένη». Ο Βούλγαρος πολιτικός αναλυτής Ιβάν Κρίστεφ δηλώνει ότι ζούμε με ένα «αρτηριοσκληρωτικό πολιτικό σύστημα και με απέχθεια για τις ελίτ». Όπως συμπληρώνει, «έχουμε μια δημοκρατία δυσπιστίας».

Πηγή: skai.gr
 
Top