Γράφτηκε από τον Δρ. Κώστα Κομματά
Μπορούμε να προστατευούμε έξυπνα αρκεί να γνωρίζουμε τι είναι εκείνο που τα ελκύει.
Καταρχήν είναι... τόσο πολλά είδη, 3.500, αλλά ευτυχώς στην Ελλάδα, ζουν μόνον, 57 είδη. Βασική τροφή τους, δεν είναι το αίμα μας, αλλά το νεκτάρ φυτών και λουλουδιών. Τα αρσενικά κουνούπια ΔΕΝ τσιμπάνε και ζουν μόνον 10 μέρες (είδατε...καλοσύνη) ενώ τα θηλυκά, που ζουν 4 φορές περισσότερο, μας τσιμπούν, γιατί από το αίμα μας που καταπίνουν, χρησιμοποιούν τις πολύτιμες πρωτεΐνες (του αίματος μας) για την ανάπτυξη των αυγών τους.
Ένα σπουδαίο μυστικό έλξης...έλκονται από τα σκούρα χρώματα, την θερμότητα του σώματος (άρα προσέξουν, οι πολύ σέξι) από το διοξείδιο του άνθρακα (αναπνοή). Και την μυρωδιά του ιδρώτα.
Καταρχήν το τσίμπημα γίνεται, με την άκρη της "προβοσκίδας τους" (μια μικρογραφία της προβοσκίδας τους ελέφαντα). Η προβοσκίδα είναι πολύ "μοντέρνο εξάρτημα" διότι έχει 4 μύτες που αυτές καρφώνονται και μας πονάνε, ένα σωληνάκι για να χύνει σάλιο και ένα σωλήνα αναρρόφησης (σαν ηλεκτρική σκούπα).
Γιατί χύνει το σάλιο του;
Διότι το σάλιο περιέχει κάποιες πολύτιμες για το "μέλλον" του αντιπηκτικές ουσίες. Αυτές εμποδίζουν το αίμα που μας ρουφούν (που το θέλουν για τα αυγά τους) να πήξει και να χαλάσει.
Τα κουνούπια (εκτός από όσα ανάφερα) έλκονται από τα αρώματα και τις κρέμες σώματος (προσοχή λοιπόν ωραίες μου κύριες) ενώ τα απωθεί η λεβάντα, τα γνωστά χημικά εντοαποθητικά και οι ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά. Και αυτό γιατί η πτώση της θερμοκρασίας και το σκόρπισμα της οσμής του σώματος μας, τα μπερδεύει και τα...στέλνει σε άλλο "θύμα".
Προσοχή σε όλα τα στάσιμα νερά, ακόμη και λίγο νεράκι στο πιατάκι μιας γλάστρας μπορεί να γίνει "πάρκινγκ" προσγειώσεις τους.
Όσο αφορά τα παιδιά σας. Απαγορεύονται όλα τα έντομο-απωθητικά στα βρέφη μέχρι 5 μηνών. Μπορούμε όμως όσα έχουνε φυτική προέλευση να τα βάλουμε στα ρούχα τους. Οι ηλεκτρικές ταμπλέτες επιτρέπονται αρκεί να είναι μακρυά από το παιδί.