Με στόχο να ανακαλύψουν το... αρχαιότερο χωριό της Ευρώπης, Ελληνες και Ελβετοί επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους και στις αρχές Αυγούστου θα ξεκινήσουν «σκανάρισμα» σε μέρος του βυθού του Αργολικού Κόλπου, εκεί όπου τα προϊστορικά χρόνια βρίσκονταν οικισμοί, που έχουν πλέον θαφτεί στον βυθό της θάλασσας. Το επίκεντρο της μεγάλης υποθαλάσσιας έρευνας (αποστολή TerraSubmersa), την οποία αναλαμβάνει πολυπληθής ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Γενεύης, την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα, την ελληνική Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), θα είναι η περιοχή απέναντι από το σπήλαιο Φράγχθι, στη βόρεια ακτή του Κόλπου της κοιλάδας.
 
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το σπήλαιο χρησίμευε ως βοηθητικός οικισμός ενός άλλου μεγάλου οικισμού, ο οποίος βρισκόταν πιο κοντά στην ακτή. «Αυτόν ακριβώς φιλοδοξούμε να αποκαλύψουμε. Σκοπός μας είναι να κάνουμε μάλιστα μια αναπαράσταση γα το πώς ήταν το φυσικό περιβάλλον, πώς ζούσαν οι άνθρωποι τότε, ακόμα και πώς κυνηγούσαν» εξηγεί στη «δημοκρατία» ο Δημήτρης Σακελλαρίου, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ. Το κύριο βάρος των ερευνών θα σηκώσει το υπερσύγχρονο καταμαράν «MS Tûranor PlanetSolar», μήκους 31 μέτρων, που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια και χρησιμοποιείται για έρευνες από το πανεπιστήμιο της Γενεύης.
 
Στην υποθαλάσσια εξερεύνηση θα συμμετάσχουν, επίσης, το σκάφος «Αλκυών» του ΕΛΚΕΘΕ και δύτες. Η αποστολή θα αρχίσει την 1η Αυγούστου και τα σκάφη θα πιάσουν λιμάνι σε Ερέτρια, Αθήνα και Ναύπλιο, όπου θα οργανωθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις για το κοινό. Το κύριο ερευνητικό έργο της αποστολής θα διαρκέσει από τις 18 Αυγούστου έως τις 12 Σεπτεμβρίου. 
 
Στάθης Βασιλόπουλος - Δημοκρατία
 
Top