Αναλύσεις DNA από κατεψυγμένα μαμούθ στη Σιβηρία, μελέτες για τη χρήση των ελεφάντων από τους ανθρώπους στην αρχαιότητα, αλλά και αναπαραστάσεις της μάχης των μαμούθ για την κυριαρχία του πιο δυνατού στη φύση θα παρουσιαστούν στο 6ο Διεθνές Συνέδριο για τα Μαμούθ και τους Συγγενείς τους.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 5 μέχρι τις 9 Μαΐου στη δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα τα Γρεβενά, τη Σιάτιστα και την Πτολεμαΐδα.
Η διοργάνωση προσελκύει παγκόσμιο ενδιαφέρον καθώς 130 ειδικοί επιστήμονες και παλαιοντολόγοι από διαφορετικά σημεία της Γης θα επισκεφθούν τη δυτική Μακεδονία.
«Η μελέτη του DNA κατεψυγμένων μαμούθ από τη Γιακουτία της Σιβηρίας αλλά και αναλύσεις που έγιναν στον εγκέφαλο ενός τέτοιου ζώου από Ρώσους επιστήμονες είναι ό,τι πιο καινούριο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια έρευνα καθώς τα δεδομένα βγήκαν μόλις πριν από 15 μέρες», εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αν. Καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Τσουκαλά.
Η ίδια τονίζει ότι αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι σχετικές ανακοινώσεις, από τις οποίες ενδέχεται να προκύψουν συμπεράσματα σχετικά με τους λόγους εξαφάνισης των μαμούθ.
Παράλληλα, οι επιστήμονες του κλάδου θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά την παρουσίαση μελέτης του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ από το Ισραήλ για τη χρήση των ελεφάντων στην αρχαιότητα και τη χρησιμότητα του κρέατός τους για την επιβίωση των ανθρώπινων πληθυσμών.
Σε ότι αφορά την περιοχή της δυτικής Μακεδονίας, τα επιστημονικά δεδομένα που θα παρουσιαστούν αναδεικνύουν τη σημασία των προβοσκιδωτών του τόπου στην κατανόηση του παρελθόντος, καθώς προκύπτουν συμπεράσματα για το κλίμα και τη γεωγραφία του πριν από εκατομμύρια χρόνια.

 
Top