«Τι ψηφίζουν ο πατέρας σου και η μητέρα σου; Τι δουλειές κάνουν οι γονείς σου; Πώς είναι τα οικονομικά σας; Ποιες είναι οι πολιτικές πεποιθήσεις των καθηγητών σου στο σχολείο; Ποιοι από τους καθηγητές σου ήταν υπέρ της απεργίας που κάνατε; Γιατί το κάνετε; Σας παρακίνησαν καθηγητές ή πολιτικό κόμμα;».

Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που μαθητές από το 2ο ΓΕΛ Κερατσινίου καταγγέλλουν ότι τους απηύθυναν οι αστυνομικοί στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους, στο οποίο οδηγήθηκαν μετά από προφορική κλήτευση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, οι μαθητές κλήθηκαν στο τμήμα με την αιτιολογία της συμμετοχής τους στιςκαταλήψεις του προηγούμενου Οκτωβρίου, ενώ ο ένας καταγγέλλει ότι κατέθεσε χωρίς την παρουσία των γονιών του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα ονόματα των μαθητών έκανε γνωστά στην αστυνομία η διευθύντρια του σχολείου μετά από σχετική παρέμβαση των αρχών. 

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες έκανε την εμφάνισή του ένα έγγραφο από τη ΓΑΔΑ, στο οποίο οι αστυνομικοί διευθυντές καλούνται να επιδιώξουν επαφές με τους διευθυντές των σχολείων της περιοχής τους για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς τους.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, μέσα σε μια εβδομάδα τουλάχιστον 5 μαθητές Λυκείου οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια ερωτώμενοι για τις πολιτικές πεποιθήσεις της οικογένειάς τους εξαιτίας συμμετοχής τους σε κατάληψη, ενώ δεκάδες είναι οι «επισκέψεις» αστυνομικών σε Δημοτικά καιΝηπιαγωγεία της Αττικής.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη διάψευση ή αντίδραση στις πρωτοφανείς καταγγελίες.



Με ανακοίνωση της, η ΕΛ.ΑΣ διευκρινίζει:

• Η σχετική διαδικασία πραγματοποιείται σε εκτέλεση παραγγελίας του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά.
• Η παραγγελία αυτή αφορά προκαταρκτική εξέταση προς εξακρίβωση των αδικημάτων της παράνομης βίας, της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων, της διατάραξη οικιακής ειρήνης, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και των διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς, σε σχολεία που τελούσαν στο παρελθόν υπό κατάληψη.
• Η εισαγγελική παραγγελία περιλαμβάνει λήψη καταθέσεων και υποβολή των σχετικών δικογραφιών, με τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας, σε κάθε περίπτωση που συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Από τα προαναφερόμενα καθίσταται απόλυτα σαφές ότι το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ενεργεί, ως έχει νομική υποχρέωση, στο πλαίσιο της σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας και μόνο.

Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

«Συναισθήματα έκπληξης, οργής και αγανάκτησης προκαλούν οι καταγγελίες για προληπτικές επισκέψεις της αστυνομίας σε σχολεία της Αττικής, ακόμα και για κλήση ανήλικων μαθητών στα αστυνομικά τμήματα «δι’ υπόθεσίν τους». Η συλλογή στοιχείων στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης και γενικότερα η εποπτεία των σχολείων αποτελεί και πρέπει να αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας. Η απρόκλητη ανάμειξη οποιουδήποτε άλλου φορέα είναι καταδικαστέα και μας βρίσκει απολύτως αντίθετους» αναφέρει ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

«Καλούμε, λοιπόν, τον Υπουργό Δημόσιας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη να παρέμβει άμεσα, να διερευνήσει τις σοβαρές καταγγελίες και βεβαίως να δώσει εντολή για ανάκληση των σχετικών οδηγιών προς τα Αστυνομικά Τμήματα.

Θέματα που έχουν σχέση με το απαράδεκτο φαινόμενο των καταλήψεων στα σχολεία μπορεί να πρέπει να επιλύονται από την εκπαιδευτική κοινότητα, με μέτρα παιδαγωγικής κυρίως φύσεως. Σε ό, τι μας αφορά, δεν πρόκειται να ανεχθούμε την επιστροφή σε αλήστου μνήμης εποχές και σε πρακτικές που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. 

Ο Δημήτρης Τσουκαλάς από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Η «εμπλοκή» της Αστυνομίας στην εκπαιδευτική διαδικασία που εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες, είναι καταφανές ότι συνιστά κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων των μαθητών, της προσωπικής τους υπόστασης, ενώ δεν συνάδει με την δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματός μας και το υποτιθέμενο κράτος δικαίου.

Θα ήταν κοινοτοπία να επαναλάβουμε για άλλη μια φορά ότι συνιστούν εξόφθαλμη και συνάμα πρωτοφανή, ακόμα και για τα δεδομένα της κυβέρνησης των ακροδεξιών φίλων και συμβούλων του Πρωθυπουργού, παραβίαση της δημοκρατικής νομιμότητας και καθεστωτική εκτροπή που μας προκαλεί αλγεινές μνήμες.

Με την μετατροπή των σχολείων σε τόπους χειραγώγησης, ελέγχου και τρομοκράτησης διευθυντών και εκπαιδευτικών, η μνημονιακή κυβέρνηση υπερέβη τα εσκαμμένα, διέσχισε την λεπτή κόκκινη γραμμή που διαφοροποιεί την δημοκρατία από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα: Άγγιξε απειλητικά τις ευαίσθητες νεανικές ψυχές των μαθητών, εκεί που τους πονά περισσότερο, στο μέλλον τους μέσα από την συμμετοχή τους στις εξετάσεις. Τους έδειξε ότι για αυτούς που αμφισβητούν και προβληματίζονται, αντιδρούν και αγωνίζονται, δεν υπάρχει μέλλον…

Είναι η έρπουσα αυτή αντίληψη που οδήγησε την διευθύντρια του σχολείου να «δώσει» τους μαθητές της ως καταληψίες στην Ασφάλεια; Και είναι προς τιμή διευθυντή του ίδιου σχολείου που αρνήθηκε να προδώσει τις νεαρές ψυχές που το καθήκον τον έταξε να προφυλάξει, που αρνήθηκε να διαβεί τον Ρουβίκωνα του τελικού ευτελισμού και της άρνησης της αποστολής του.

Αυτά έχει να προσφέρει στους νέους η παρέα του κ. Σαμαρά της «απέθαντης» πολιτικής μιας Δεξιάς, που όλοι θα ήθελαν να ξεχάσουν αλλά η δυσωδία της ποτίζει την κυβέρνηση μέχρι τα μύχια της ψυχής της…»

nooz.gr
 
Top