Πλειστηριασμοί δύο ταχυτήτων θα είναι αυτοί που θα προκύψουν από την πιθανή συμφωνία τρόικας-κυβέρνησης αφού οι δύο πλευρές αναζητούν τα κριτήρια για να συμφωνήσουν σε ένα μεταβατικό στάδιο 6 έως 12 μηνών κατά το οποίο θα διατηρηθεί το πάγωμα για φτωχούς και ίσως μικρομεσαίους.

Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση που είχαν...
η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και εκπρόσωποι της τρόικας.

Χωρίς να υπάρξει συμφωνία οι δύο πλευρές συγκλίνουν στα εξής:

Α) κατάργηση της σημερινής ρύθμισης που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς κάθε ακινήτου για χρέη μέχρι 200.000 ευρώ στις τράπεζες. Η συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει μέχρι 31.12.2013 και δεν αναμένεται να ανανεωθεί.

Β) διατήρηση του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας ή της κύριας κατοικίας για δανειολήπτες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους ενώ προτίθενται να εκποιήσουν (εάν έχουν) άλλα περιουσιακά στοιχεία. Ισως να πέσει ο πύχης της αντικειμενικής αξίας στα 200.000 ευρώ του σπιτιού που ορίζεται ως όριο προστασίας και σήμερα είναι από 300.000 ευρώ (το αφορολόγητο όριο για την αγορά πρώτης κατοικίας προσαυξημένο κατά 50%) μέχρι 450.000 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Γ) διαμόρφωση ενός πλαισίου για χρονικό διάστημα 6 έως 12 μηνών για προστασία της πρώτης κατοικίας με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που μπορεί να είναι είτε εισοδηματικά, είτε να σχετίζονται με την αντικειμενική αξία του σπιτιού π.χ. 200.000 ευρώ είτε με τον βαθμό συνεργασίας του δανειολήπτη με τις τράπεζες, είτε συνδυασμός κάποιων εξ αυτών.

Το πρόβλημα για την τρόικα είναι ότι μεγάλος αριθμός (περί τις 80.000 δανειοληπτών) έχει ένταξη στο νόμο Κατσέλη. Ομως αποφάσεις έχουν βγει μόνο για 8.000 περιπτώσεις καθώς τα Ειρηνοδικεία έχουν υπερφορτωθεί και προσδιορίζουν δικασίμους μετά από 10 χρόνια. Αυτό το φαινόμενο σε συνδυασμό με το ότι η εκτέλεση μέτρων αναγκαστικής κατάσχεσης παύει με την κατάθεση αίτησης στο Ειρηνοδικείο για ένταξη στο νόμο Κατσέλη, δημιουργεί τεράστιες καθυστερήσεις στη διεκπαιραίωση των υποθέσεων.

Γι΄αυτό η κυβέρνηση αναζητεί ένα μεταβατικό στάδιο εξωδικαστικής επίλυσης της διαφοράς μέχρι να θεσμοθετηθεί το 2015.

Πηγή:  thepressproject.gr
 
Top