Αν και το ενδιαφέρον για τις δράσεις ενίσχυσης του αγροτικού τομέα, που έχει κατά καιρούς εξαγγείλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι ιδιαίτερα μεγάλο, τα σχετικά προγράμματα δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί. Πάντως, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, προωθούνται οι εξής δράσεις:- Το νέο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών, το οποίο προκηρύσσεται εντός του μήνα, αφορά 6.000 αγρότες, με πριμ έως 20.000 ευρώ. Στόχος είναι να καταστεί δυνατή, κάθε χρόνο, η προκήρυξη του προγράμματος νέων αγροτών καθ' όλη τη νέα προγραμματική περίοδο.
- Τα νέα επενδυτικά σχέδια στον πρωτογενή τομέα, τα οποία θα συγχρηματοδοτούνται από τον αναπτυξιακό νόμο, όπως η ίδρυση νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, η ενίσχυση νέων καινοτόμων καλλιεργειών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών κ.λπ.
 
- Το ταμείο αγροτικής επιχειρηματικότητας με «κουμπαρά» 253.000.000 ευρώ, προκειμένου να δανειοδοτεί τους παραγωγούς. Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες το επιτόκιο κυμαίνεται στο 3,87% και για τους άλλους επενδυτές σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης στο 4,1%.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Μ. Χαρακόπουλο, με παρέμβαση του πρωθυπουργού διασφαλίστηκαν στο νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 3,9 δισ. ευρώ για την ελληνική περιφέρεια.
 
Για κτηνοτρόφους
Αναφερόμενος στον τομέα της κτηνοτροφίας, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «η ελληνική κτηνοτροφία έχει μέλλον, εφόσον υπάρξει εξορθολογισμός στην οργάνωση των παραγωγών και επιμονή στην ανάδειξη ποιοτικών προϊόντων».
Ανέφερε ειδικότερα ότι:
- Δόθηκε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, με τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων σταβλικών εγκαταστάσεων, ανεξαρτήτως τετραγωνικών και χωρίς πρόστιμο.
- Απλοποιήθηκε η διαδικασία αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ενώ μειώθηκε και το κόστος, καθώς δεν απαιτούνται πλέον περιβαλλοντικές μελέτες.
 
- Στηρίζεται η μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων και παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία στους παραγωγούς. Στη νέα προκήρυξη ύψους 100.000.000 ευρώ, πέραν των δράσεων καθετοποίησης της παραγωγής, οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις σε περισσότερους του ενός τομέα. Ετσι, για παράδειγμα, ο παραγωγός μπορεί να αιτηθεί στήριξη όχι μόνο για την εγκατάσταση τυροκομείου, αλλά και για να παράγει ή να μεταποιεί τις δικές του ζωοτροφές.
 
- Δίνεται η δυνατότητα σφαγείων μικρής δυναμικότητας σε νησιά έως 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Δημοκρατία 
 
Top