Η ιδέα ήρθε στον Jorge Odón, έναν 59χρονο μηχανικό αυτοκινήτων την ώρα που κοιμόταν, από ένα βίντεο που είχε δει νωρίτερα στο Youtube για το πώς μπορεί κάποιος να βγάλει το φελλό που έχει πέσει σε ένα μπουκάλι κρασιού.

Συνειδητοποίησε, λοιπόν, ότι η ίδια τεχνική θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε γεννήσεις κατά τις οποίες προκύπτουν προβλήματα με την έξοδο του μωρού.

Ο Odón κατασκεύασε το πρωτότυπο της συσκευής που εμπνεύστηκε στην κουζίνα του σπιτιού του, χρησιμοποιώντας ένα γυάλινο βάζο για μήτρα, μία κούκλα της κόρης του για μωρό, μία υφασμάτινη τσάντα και ένα πλαστικό δακτύλιο, που είχαν ραφτεί μαζί από τη γυναίκα του, ως «συσκευή διάσωσης».Όπως εξήγησε ο Odón, κατά τη διάρκεια της γέννας ένας γιατρός θα τοποθετεί μία πλαστική σακούλα με λιπαντικό, η οποία βρίσκεται μέσα σε ένα πλαστικό δακτύλιο, στο κεφάλι του μωρού.


Στη συνέχεια, στη σακούλα θα διοχετεύεται αέρας, μέχρι να φουσκώσει και να «πιάσει» περιφερειακά το κεφάλι του μωρού.

Κατόπιν, ο γιατρός θα τραβάει τη «συσκευή», μέχρι να αποκαλυφθεί όλο το σώμα του νεογέννητου.

Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά η ιδέα του έχει κερδίσει την ενθουσιώδη υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και πολλών χορηγών, καθώς και μίας εταιρείας ιατρικής τεχνολογίας, που κατοχύρωσε τα δικαιώματα παραγωγής της.

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η νέα αυτή συσκευή θα σώσει πολλά μωρά, ιδιαίτερα στις φτωχές χώρες, όπου δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή, αλλά και θα μειώσει τις καισαρικές τομές στις ανεπτυγμένες.




Πηγή
 
Top