Κίνδυνο αποδυνάμωσης των εννοιών του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας εγκυμονεί το βιβλίο της Νεοελληνικής Γλώσσας που διδάσκεται στη γ' γυμνασίου, αφού σε απόσπασμα που περιλαμβάνεται στην έκτη ενότητα παρουσιάζεται η καταπίεση μουσουλμάνων και μαρτύρων του Ιεχωβά στη χώρα μας.
Στο αμφιλεγόμενο απόσπασμα που καταπιάνεται με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι μαθητές διδάσκονται όχι μόνο ότι μουσουλμάνοι και μάρτυρες του Ιεχωβά καταπιέζονται στην Ελλάδα, αλλά και ότι οι Ελληνες θέλουν να «φιμώσουν» όσους αναδεικνύουν το πρόβλημα αυτό!
Συγγραφέας του εν λόγω κειμένου, που παρατίθεται στη σελίδα 116 του σχολικού εγχειριδίου και στην ενότητα με τίτλο «Ενεργοί πολίτες για την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών», είναι ο Νίκος Δήμου. Τους κινδύνους που κρύβει...
η διδασκαλία του συγκεκριμένου αποσπάσματος επισήμανε ο φιλόλογος Κυριάκος Κοτσολάκος σε άρθρο του στο περιοδικό «Κοινωνία», το οποίο εκδίδει η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων.
Παραδείγματα
Για του λόγου το αληθές, στο βιβλίο της γ' γυμνασίου αναφέρεται: «Οταν η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι καταγγέλλουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, γράφουμε την είδηση στην πρώτη σελίδα.
Oταν οι ίδιες οργανώσεις διαμαρτύρονται για καταπίεση των μαρτύρων του Ιεχωβά, των σλαβόφωνων ή των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, είναι ανθελληνικές και πληρωμένες από ξένα κέντρα. Ουσιαστικά μας ενοχλεί η ανεξαρτησία τους: θα τις θέλαμε με το μέρος μας (όπως και όλες τις άλλες εξουσίες) και ξεχνάμε ότι αυτό θα καταργούσε αυτόματα το διεθνές τους κύρος».
Το γεγονός ότι η άποψη που εκφράζει ο κ. Δήμου (σύμφωνα με την οποία μουσουλμάνοι και μάρτυρες του Ιεχωβά παρουσιάζονται ως θύματα) απευθύνεται σε νεαρούς μαθητές είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Ο κ. Κοτσολάκος σχολιάζει στο άρθρο του ότι είναι εξωφρενικό να διδάσκονται τέτοιου είδους θέσεις σε παιδιά του γυμνασίου που «βρίσκονται σε μια ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους, καθώς αρχίζουν να διαμορφώνουν τις απόψεις τους για τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα».
Ο ίδιος διατυπώνει τις ενστάσεις του για το σχετικό απόσπασμα στο βιβλίο της Νεοελληνικής Γλώσσας και για τον λόγο ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις της ελληνικής Πολιτείας, που ουδέποτε έχει αποδεχθεί ότι υπάρχει καταπίεση των μειονοτήτων αυτών και ειδικά των μουσουλμάνων.
Ως εκ τούτου, εκτός από την ανθελληνική του διάσταση, «αφού είναι ολοφάνερη η προσπάθεια να σβηστεί μέσω των νέων βιβλίων η μνήμη των συμφορών που υπέστη ο Ελληνισμός από τους Τούρκους», εγείρονται ερωτήματα για τον τρόπο που η Πολιτεία συμπεριφέρεται στις μειονότητες. «Αν κάνει λάθος το βιβλίο, αναρωτιέται κανείς γιατί περιέχονται τέτοια σφάλματα που δημιουργούν προβλήματα στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, αν κάνει λάθος το ελληνικό κράτος θα πρέπει να επανορθώσει» καταλήγει ο κ. Κοτσολάκος.
Εύη Πανταζοπούλου - Δημοκρατία
 
Top