Κατακλυσμιαίες φαίνεται να είναι οι συνέπειες της κρίσης για τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του προέδρου του ΔΕΔΔΗΕ κ. Γιώργου Κόλλια στον αριθμό – ρεκόρ των 350.000 φθάνουν οι διακοπές συνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος το χρόνο από 300.000 που ήταν το 2011 και φυσικά δεν μπορεί καν να γίνει σύγκριση με το διάστημα πριν από την κρίση που κινούνταν πολύ κάτω κι από αυτό το νούμερο. Πρόκειται για αύξηση των αποσυνδέσεων της τάξης του 15% σε μια διετία η οποία αποτυπώνει το πρόβλημα που πολλά ελληνικά νοικοκυριά έχουν και την αδυναμία πολλών να πληρώσουν για ρεύμα. Την ίδια στιγμή και παρά τις μειώσεις που επέβαλλε η ΡΑΕ φαίνεται πως από τον αριθμό αυτό το 60% αφορά σε νοικυριά και άλλο ένα 40% σε επιχειρήσεις. Όπως τόνισε ο κ. Κόλλιας «το 60% όσων αποσυνδέονται συνήθως επανασυνδέονται» ενώ διαστάσεις επιδημίας παίρνει το φαινόμενο αυθαίρετων επαναφορών με κινδυνο όμως για τις ζωές όσων παίρνουν τέτοιες πρωτοβουλίες στο δίκτυο της ΔΕΗ.
Ένα επίσης μέγεθος που φανερωνει την κρίση που οι πολίτες βιώνουν είναι το ότι οι ρυθμοίαιτήσεων για νέες συνδέσεις έχουν μειωθεί δραματικά κυρίαρχα λόγω της μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας. Ειδικότερα, από τις 100.000 αιτήσεις το 2011, με δυσκολία σήμερα αγγίζουν τις 40.000.
Την ίδια ώρα η εταιρεία διαχείρισης δικτυών της ΔΕΗ, ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. λόγω αδυναμίας να ακολουθήσει την κοινοτική απόφαση για αντικατάσταση των λεγόμενων έξυπνων μετρητών ρεύματος μέχρι το 2020 σε μια επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ ετοιμάζει σχέδιο μαζίμε την εταιρεία συμβούλων Accenture για μερική αποκρατικοποίηση αυτού του project. Στο σύνολο πάντως ο ΔΕΔΔΗΕ δεν θα οδηγηθεί σε αποκρατικοποίηση όπως επιβεβαίωσε ο κ. Κόλλιας. Στα παράπονα πάντως των πολιτών για λάθος καταμετρήσεις στο ρεύμα, ο πρόεδρος της εταιρείας απαντά πως το ποσοστό αστοχίας είναι μόλις 5%, ενώ σε κριτική για το μέγεθος της δαπάνης σε ρεύμα αναφέρθηκε στο γεγονός πως η χώρα μας είναι η τρίτη μόλις ευρωπαϊκή χώρα που υιοθέτησε το κοινωνικό τιμολόγιο. «Είμαστε η φθηνότερη ανά κόστος πελάτη εταιρεία δικτύων στην Ευρώπη, όμως θέλουμε αυξήσεις που η ΡΑΕ δεν μας επιτρέπει για να προχωρήσουμε σε επενδύσεις» τόνισε ο κ. Κόλλιας ανακοινώνοντας ουσιαστικά τις προθέσεις του για αυξήσεις τιμών στο άμεσο μέλλον.
Παράλληλα, αν και ο κ. Κόλλιας λειτουργεί μια κρατικού ενδιαφέροντος επιχείρηση,αναγνώρισε πως αυτό το μοντέλο δεν δουλεύει θετικά στην Ευρώπη ενώ για τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης τόνισε πως στην πρώτη χρήσηστόχος είναι να υπάρξει οριακή κερδοφορία και 30 εκατ. ευρώ EBITDA.