Δυστυχώς ο μύθος της «απόλυτης υπερδύναμης» στην άλλη μεριά του Ατλαντικού καταρρέει.
Έκλεισε και η ιστοσελίδα της Nasa, και όταν την επισκέπτεται κάποιος διαβάζει το εξής μήνυμα:
Λόγω της παρέλευσης ομοσπονδιακής χρηματοδότησης της κυβέρνησης, αυτή η ιστοσελίδα δεν είναι διαθέσιμη.Λυπούμεθα ειλικρινά την ταλαιπωρία αυτή.Για πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες υπηρεσίες της κυβέρνησης, επισκεφθείτε USA.gov.
Μαύρα γενέθλια έκανε φέτος η NASA, αφού οι μισθοί των εργαζομένων της βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Την 1η Οκτωβρίου, η Εθνική...
Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος έγινε 55 ετών, ωστόσο δεν ήταν κανείς εκεί να το γιορτάσει αφού το 97% των εργαζομένων της βρίσκονταν στα σπίτια τους με υποχρεωτική αργία.
Οι υπάλληλοι της NASA μαζί με χιλιάδες άλλους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους πήραν υποχρεωτική αργία, λόγω της στάσης πληρωμών που κήρυξε η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Ειδικά στην διαστημική υπηρεσία, οι συνέπειες της κρίσης έγιναν γρήγορα αισθητές: «Κατέβασαν ρολά» σε Facebook και Twitter, έπεσαν οι ιστοσελίδες των περισσότερων κέντρων του οργανισμού, εκτός από το site για το Jet Propulsion Laboratory της στην Πασαντένια της Καλιφόρνια, σταμάτησαν οι έλεγχοι της NASA για εντοπισμό δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών, ενώ ακόμα και η διαστημική αποστολή MAVEN με κατεύθυνση τον Άρη που ήταν προγραμματισμένη για τις 18 Νοεμβρίου μπορεί να καθυστερήσει.
«Η NASA θα κλείσει σχεδόν στο σύνολό της, αλλά το Κέντρο Ελέγχου θα παραμείνει ανοικτό για την υποστήριξη των αστροναυτών που υπηρετούν στο Διαστημικό Σταθμό» δήλωσε ο Ομπάμα σε ομιλία του.
Ενώ συνεχίζονται οι φιλονικίες στο Κογκρέσο, πλησιάζει η ημερομηνία για την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους MAVEN που θα εξετάσει την ατμόσφαιρα του Άρη.
Όπως εξηγούν επιστήμονες από το Planetary Society: «Το χειρότερο σενάριο είναι ότι το MAVEN δεν θα φύγει στις 18 Νοεμβρίου και το γεγονός αυτό είναι πολύ σοβαρό, αφού μία τέτοια εκτόξευση μπορεί να γίνει μόνο όταν η τροχιά της Γης ευθυγραμμίζεται με αυτή του Άρη, δηλαδή κάθε 26 μήνες.
Αυτό σημαίνει το αν δεν γίνει η εκτόξευση στις 18 Νοεμβρίου θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2016, μια καθυστέρηση που θα κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στη NASA και δεν θα μπορεί να το αντέξει οικονομικά».