O υπερφίαλος Ευάγγελος Βενιζέλος αυτήν τη φορά σε ρόλο (επικίνδυνου) «τυμπανιστή» επιχείρησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου να δώσει τον τόνο της κυβερνητικής πολιτικής σχετικά με το θέμα της Χρυσής Αυγής. Οχι μόνο, προφανώς φοβούμενος, δεν έδωσε τον λόγο στη «δημοκρατία» (η συνέντευξη Τύπου διεκόπη... απότομα καθ' υπόδειξιν του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κούτρα), αλλά επέλεξε ένα κυβερνητικό κτίριο, το υπουργείο Εξωτερικών, για να προωθήσει την προσωπική του ατζέντα και να μιλήσει -νιώθοντας, όπως πάντα, δικαιωμένος- για το θέμα της Χρυσής Αυγής. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποκάλυψε -αφήνοντας πάντως κάποια... κενά - ότι θα έρθει στη Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα ορίζει ότι δεν θα προκαλούνται εκλογές σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας από ομαδικές παραιτήσεις βουλευτών, κάτι που πάντως σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο συμβαίνει...
μόνο το τέταρτο έτος της θητείας μιας κυβέρνησης και όχι τα προηγούμενα. Επίσης, είπε η κυβέρνηση επιθυμεί να ψηφιστεί από όλους τους βουλευτές, πλην εκείνων της Χ.Α., αλλά αρκεί, συμπλήρωσε, και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία γι' αυτό.Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τους «εκβιασμούς» του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής -αν και απέρριπτε μετά μανίας κάθε σενάριο πρόωρων εκλογών-, υποστήριξε ότι ποτέ δεν εξέλαβε σοβαρά τα σενάρια περί παραίτησης των βουλευτών του κόμματος. «Δεν θα τολμήσουν να παραιτηθούν, για να μην ταυτιστούν με τον σκληρό πυρήνα της Χρυσής Αυγής που συνελήφθη. Τα άρθρα 51 και 53 του Συντάγματος θωρακίζουν απόλυτα τη δημοκρατία και ως εκ τούτου δεν χρειάζονται νευρικές κινήσεις, δεν τρέχουμε πίσω από τους ναζιστές, δεν υπάρχει πίεση χρόνου» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. Ισχυρίστηκε παράλληλα ότι, αν κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας προκύψει θέμα, θα υπάρξουν μηχανισμοί αναστολής για τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς τη Χ.Α.
ΑΟΖ-Σκόπια
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά και τις συναντήσεις που είχε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εμφανίστηκε ως... σωτήρας της χώρας, που χάρη στον ίδιο η Ελλάδα αποκομίζει πολλαπλά οφέλη! Ειδικότερα, για το ζήτημα της ΑΟΖ υποστήριξε ότι οι συνομιλίες μπορεί να έχουν ξεκινήσει από παλιά, όμως, «η ουσιώδης κίνηση που άλλαξε τα δεδομένα ήταν η πρωτοβουλία της Ελλάδας να ξεκινήσει τις έρευνες επί του πεδίου».
Τέλος, αναφορικά με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει την υιοθέτηση ενός σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα είναι ενιαίο για κάθε χρήση. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι αυτό αλλά, όπως είπε, «θα διαχωρίζει το γειτονικό μας κράτος από την ελληνική Μακεδονία που είναι τμήμα της ελληνικής επικράτειας και περιφέρεια της χώρας».
Αλέξανδρος Διαμάντης - Δημοκρατία