Παν – αναπηρικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Εργασίας διοργανώνει η ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, στις 11 το πρωί, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου.
Στην κινητοποίηση θα λάβουν μέρος όλα τα άτομα με αναπηρία και ...
χρόνιες παθήσεις μαζί με τις οικογένειές τους διαμαρτυρόμενοι για την απαξίωση των ΑμεΑ, με αφορμή και το γεγονός ότι δεν εξαιρούνται ούτε από το νέο, ενιαίο «χαράτσι» επί των ακινήτων. Για το λόγο αυτό, στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία στο υπουργείο Οικονομικών!
Σκοπός να αναδειχτούν τα θέματα αναπηρίας ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους και να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στην Πολιτεία και σε όλη την Κοινωνία. «Φτάνει πια! Την κρίση την πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε, οι πλέον ευάλωτοι, οι φτωχότεροι των φτωχών, τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους. Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας από την οικονομική κρίση, που πλέον έχει μετατραπεί σε κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων!» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΣΑμεΑ.
Επίσης, ο πρόεδρος Γ. Βαρδακαστάνης και ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Χ. Νάστας, με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα επισημαίνουν ότι κανένα άτομο με αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις δεν εξαιρείται (!) από τον νέο ενιαίο φόρο επί των ακινήτων, παρά τις μέχρι πρότινος διαβεβαιώσεις των αρμόδιων στελεχών και του ίδιου του ΥΠΟΙΚ. Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους, οι επικεφαλής της ΕΣΑμεΑ αναφέρουν τα εξής:
1)    Η Ε.Σ.Α.μεΑ. με οργή διαπίστωσε ότι στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο σας σε δημόσια διαβούλευση για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, δεν υπάρχει ούτε μία πρόβλεψη για εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Παρ’ ότι στο δελτίο τύπου του υπουργείου Οικονομικών για το νομοσχέδιο αναφέρεται ότι «Συγκεκριμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι και φτωχά νοικοκυριά) με οικονομική αδυναμία, είτε εξαιρούνται είτε έχουν πολύ σημαντικές ελαφρύνσεις. Δεν πρόκειται να πληρώσουν πολίτες που αντικειμενικά δεν μπορούν», στο ίδιο το σχέδιο νόμου δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά!
2)    Εκτός του νομοσχεδίου πετάχτηκαν ακόμη και οι εξαιρέσεις που προβλέπονταν στον ΕΕΤΑ.
3)    Στο μεταξύ η οικονομική δυσπραγία της πλειονότητας των ατόμων με αναπηρία αποτυπώνονται σε διεθνείς και ευρωπαϊκές στατιστικές μελέτες και προ οικονομικής κρίσης. Μετά από 3 και πλέον χρόνια εντεινόμενης οικονομικής κρίσης ευνόητο είναι ότι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους έχουν βιώσει σε πολλαπλάσιο βαθμό τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, αφού επιβαρύνονται με πρόσθετα έξοδα για την αντιμετώπιση των αναγκών της αναπηρίας τους.
«Υπό αυτό το πρίσμα το υπουργείο σας πρέπει να προβεί άμεσα σε διορθωτική κίνηση επί του νομοσχεδίου και να ενσωματώσει τις εξαιρέσεις που ίσχυαν για το ΕΕΤΑ, αναφορικά με τα άτομα με αναπηρία 67% και χρόνιες παθήσεις και άνω και τις οικογένειες που προστατεύουν άτομα με αναπηρία 67% και άνω» καταλήγει στην επιστολή της προς τον κ. Στουρνάρα η ηγεσία της ΕΣΑμεΑ.
 
Top