Συμμετείχαν ενεργά στη δημιουργία ατμόσφαιρας στον Κόκκινο Πλανήτη. Μια ακόμη εντυπωσιακή ανακάλυψη έγινε στον Αρη.
Ομάδα ειδικών εντόπισε υπερηφαίστεια τα οποία όπως φαίνεται έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στη...
διαμόρφωση της ατμόσφαιρας που διέθετε ο Κόκκινος Πλανήτης πριν από εκατοντάδες ή και δισεκατομμύρια εκατομμύρια έτη σε μια εποχή που πιθανολογείται ότι υπήρχαν προϋποθέσεις και συνθήκες φιλόξενες για την παρουσία της ζωής εκεί έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτά τα υπερηφαίστεια εκτόξευαν σε κάθε έκρηξη τουλάχιστον χίλια κυβικά χιλιόμετρα υλικών. Τα υπερηφαίστεια του Αρη δεν ακολουθούν τη συνήθη συμπεριφορά των ηφαιστείων όπως τουλάχιστον τη γνωρίζουμε εδώ στη Γη. Η γεωλογική δραστηριότητα στο εσωτερικό του πλανήτη μας που έχει ως τελικό αποτέλεσμα μια ηφαιστειακή έκρηξη εξελίσσεται σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Η όλη διεργασία ολοκληρώνεται με τον σχηματισμό των γνώριμων κωνικών βουνών.
Αντίθετα, στα υπερηφαίστεια του Αρη, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η αντίστοιχη γεωλογική δραστηριότητα εξελισσόταν πολύ γρήγορα και παρήγε εκρήξεις τρομακτικής ισχύος. Αυτό απέτρεπε τον σχηματισμό των κωνικών βουνών και άφηνε πίσω της μόνο μεγάλους κρατήρες.
Οι ερευνητές εντόπισαν την ύπαρξη αρκετών τέτοιων υπερηφαιστείων στην περιοχή Arabia Terra στο βόρειο ημισφαίριο του Αρη. Πιστεύουν ότι πολλοί από τους χιλιάδες κρατήρες στην επιφάνεια του Αρη οφείλονται σε τέτοια υπερηφαίστεια τα οποία οι ερευνητές χαρακτηρίζουν πλέον «εξαφανισμένα».
Επικεφαλείς της έρευνας είναι οΤζόσεφ Μιχάλσκι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και ο Τζέικομπ Μπλίτσερ του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA. Η ανακάλυψη αναμένεται να φωτίσει τόσο το γεωλογικό όσο και το ατμοσφαιρικό παρελθόν του Αρη. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Nature».
Θοδωρής Λαϊνας
Πηγή: tovima.gr