Από τον μαζικό αφανισμό των ψαριών μέχρι το κλείσιμο πυρηνικών αντιδραστήρων, τα προβλήματα που προκαλούν οι μέδουσες, οι οποίες πολλαπλασιάζονται με ραγδαίους ρυθμούς, δεν έχουν τέλος.
Για την εξολόθρευση της ζελατινώδους απειλής, ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημών και Τεχνολογίας της Νοτίου Κορέας ανέπτυξαν ένα φονικό ρομπότ εν ονόματι JEROS (Jellyfish Elimination Robotic Swarm), το οποίο τεμαχίζει ως και 900 κιλά μεδουσών σε μια ώρα...
Οι μέδουσες συνιστούν μεγάλη απειλή για τα οικοσυστήματα και την αλιεία καθώς οδηγούν σε αφανισμό τα ψάρια και σε οικονομικό μαρασμό τους αλιείς, ενώ μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα σε υποδομές, ακόμα και σε πυρηνικά εργοστάσια όπως συνέβη πρόσφατα στη Σουηδία που ένα κοπάδι μεδουσών έφραξε τους αγωγούς που μεταφέρουν νερό στους αντιδραστήρες.
Στη Νότιο Κορέα οι μέδουσες κολλούν στα δίχτυα και τρέφονται με τα αυγά των ψαριών. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος οι επιστήμονες διεξήγαγαν τριετή έρευνα στο πλαίσιο της οποίας ανέπτυξαν το ρομπότ JEROS, το οποίο επιπλέει στην επιφάνεια του νερού χρησιμοποιώντας δυο κυλίνδρους, εφοδιασμένους με κινητήρες που του επιτρέπουν να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις και να περιστρέφεται.
Το ρομπότ «εξολοθρευτής» διαθέτει επίσης κάμερα και Σύστημα Εντοπισμού Θέσης (GPS), χρήσιμα εργαλεία για τον εντοπισμό των μεδουσών.
Όταν το ρομπότ ανιχνεύσει κοπάδια μεδουσών, τις κυνηγά, τις αιχμαλωτίζει σε δίχτυα και τις τεμαχίζει με μια ειδική προπέλα.
Το πρώτο μοντέλο του JEROS τεμάχισε κατά τη δοκιμαστική λειτουργία 410 κιλά μεδουσών σε μια ώρα, ωστόσο το αναβαθμισμένο μοντέλο ξεπερνά κατά πολύ την αρχική έκδοση και εξολοθρεύει ως και 900 κιλά μεδουσών την ώρα.
«Όταν ένα οικοσύστημα κυριαρχείται από μέδουσες τα ψάρια εξαφανίζονται», επισημαίνει ο Δρ. Sun Song, διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανολογίας στην επαρχία Qingdao, στην Κίνα.
«Όταν συμβεί αυτό, δεν υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπίσουμε», προσέθεσε ο καθηγητής.
Σημειώνεται ότι σε έκθεσή του τον Μάιο ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών επισήμανε ότι η υπεραλίευση στη Μεσόγειο έχει προκαλέσει ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών, καθώς εξαφάνισε τους θηρευτές τους, προσθέτοντας ότι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, με τις μέδουσες να τρέφονται με νύμφες ψαριών και μικρά ψάρια, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τους πληθυσμούς των ψαριών.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο FAO προτείνει την παρασκευή τροφίμων, φαρμάκων καικαλλυντικών με βάση τις μέδουσες.
Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποιεί το ζελατινώδες ζώο για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ στην Ασία έχει στηθεί μια κερδοφόρα βιομηχανία εκατομμυρίων δολαρίων γύρω από τη μέδουσα.
Αν η σημερινή τάση συνεχιστεί, οι επιστήμονες φοβούνται ότι μια μέρα οι μέδουσες θα ξεπεράσουν τα ψάρια, δημιουργώντας έναν «ωκεανό μεδουσών».
econews
econews