akis


Ποινή φυλάκισης 20 ετών επέβαλε στον Ακη Τσοχατζόπουλο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Τον έκρινε ένοχο για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.


Το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, όπως άλλωστε και στους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στην υπόθεση που κρίθηκαν ένοχοι, με εξαίρεση τον Νίκο Ζήγρα, στον οποίο αναγνωρίζει το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Πιο αναλυτικά:


Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 ετών στη σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, και την ίδια ποινή φυλάκισης στην κόρη του, Αρετή Τσοχατζοπούλου.

Αστέριος Οικονομίδης: 12 χρόνια

Εφροσύνη Λαμπροπούλου: 13

Νίκος Ζήγρας: 6

Γεώργιος Σαχπατζίδης: 13

Αρετή Τσοχατζοπούλου: 12

Βίκυ Τσοχατζόπουλου: 12

Ιωάννης Σμπώκος: 16

Μαρία Ταλίρα Τσεκούρα: 10

Νίκος Γεωργουλάκης: 10

Παν. Σταμάτης: 6

Οράτιος Μελάς: 10

Κωνσταντίνος Αντωνιαδης: 10

Γκούντρουν Τσοχατζόπουλου: 6

Φώτης Αρβανίτης: 6

Νικόλαος Καρατζας: 6

Γεώργιος Κωνσταντάτος: 10


Ο κ. Τσοχατζόπουλος κρίθηκε ότι προκάλεσε ζημιά ύψους 55 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο από κοινού και κατά μόνας με όλες τις επιβαρυντικές περιστάσεις.

Αθώοι των κατηγοριών κηρύχθηκαν μόνον οι Παντελής Ζαχαριάδης και Σπύρος Χατζηνικολάου.

Οι εφέτες με την απόφαση τους εξέφρασαν την πεποίθησή τους για την ποινική ευθύνη, καθενός εκ των 19 κατηγορουμένων και κήρυξαν ενόχους τους 17 κατηγορουμένους, προσμετρώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εμπλοκής τους αλλά και της προσωπικότητας τους.

Σημειώνεται ότι πρόταση των δυο εισαγγελέων είναι η έφεση να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα για όσους δεν έχουν προφυλακιστεί καθώς και για τον Νίκο Ζήγρα και την Αρετή Τσοχατζοπούλου.

Όλη η απόφαση του δικαστηρίου 

Στην ανάγνωση της απόφασης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, το δικαστήριο με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία και τις απολογίες των κατηγορουμένων, έκρινε ότι ο πρώην υπουργός διέπραξε το αδίκημα της κατ΄εξακολούθηση δωροδοκίας (που είναι παραγεγραμμένο), ζητώντας ωφελήματα για να καταρτιστούν συμβάσεις για τα TORM1 και τα υποβρύχια.

Κατά την κρίση του δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός ζητούσε ωφελήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο ‘Αμυνας από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001.

Σύμφωνα με το δικαστήριο τα χρήματα που εισέπραξε και που διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιρειών, επί σχεδόν μια δεκαετία, υπερβαίνουν το ποσό των 18 δισ. δραχμών.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός κρίνεται ένοχος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα προερχόμενη από κατ΄εξακολούθηση δωροδοκία, από κοινού και κατά μόνας, με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέλεσε την πράξη κατ΄επάγγελμα, γεγονός που σύμφωνα με τον νόμο, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη.

Ομοίως, ένοχοι κρίνονται ο αρχιτέκτονας Αριστείδης Οικονομίδης, η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Νίκος Ζήγρας, ο οποίος κρίθηκε αθώος για μία πράξη που αφορά έμβασμα σε λογαριασμό της Βίκυς Σταμάτη.

Με την επιβαρυντική περίσταση της νομιμοποίησης εσόδων κατ ‘ επάγγελμα κρίθηκαν ένοχοι, επίσης, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, η κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος, η δικηγόρος Ταλίτα Μαρία Τσεκούρα, ο δικηγόρος Γιώργος Κωνσταντάτος (που κρίθηκε αθώος για μια πράξη χρήσης πλαστού εγγράφου), ο οδοντίατρος Νίκος Γεωργουλάκης και οι επιχειρηματίες Οράτιος Μελάς και Κωνσταντίνος Αντωνιάδης.

Ένοχοι χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της διάπραξης κατ΄επάγγελμα νομιμοποίηση εσόδων, που κατά τον νόμο τιμωρείται με κάθειρξη 5-10 έτη, κρίθηκαν οι Παν. Σταμάτης, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, ο επιχειρηματίας, πρώην βουλευτής Φώτης Αρβανίτης και ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Ιανός Νίκος Καρατζάς.

Τέλος, το δικαστήριο, κήρυξε αθώους λόγω αμφιβολιών, τον επιχειρηματία Παντελή Ζαχαριάδη και τον Κύπριο δικηγόρο Σπύρο Χατζηνικολάου.
 
Top