Για πρώτη φορά μετά το 1964 οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν στην Ιαπωνία και στο Τόκιο. Η ιαπωνική πρωτεύουσα ανέλαβε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, επικρατώντας των υποψηφιοτήτων της Κωνσταντινούπολης και της Μαδρίτης.
Το Τόκιο θα φιλοξενήσει και πάλι μετά από 56 χρόνια τους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν. Είναι η τρίτη φορά που η ιαπωνική πρωτεύουσα αναλαμβάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πρώτη ήταν το 1940, μια διοργάνωση που δεν έγινε ποτέ λόγο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και η δεύτερη το 1964...
Στη μυστική ψηφοφορία που έγινε το Σάββατο στο Μπουένος Αίρες και στο πλαίσιο της 125ης συνόδου της ΔΟΕ, επικράτησε στην τελική ψηφοφορία της Κωνσταντινούπολης, η οποία για πέμπτη φορά έχασε την ευκαιρία να ζήσει το όνειρο.
Μια μαύρη βραδιά για την Τουρκία γενικότερα, καθώς την ίδια ώρα όπου ανακοινωνόταν στην μακρινή Αργεντινή το Τόκιο ως νικήτρια πόλη, στο Κόπερ της Σλοβενίας η εθνική μας ομάδα θριάμβευε κόντρα στην Τουρκία για το Ευρωμπάσκετ.
H ιαπωνική πρωτεύουσα είχε προηγηθεί καθαρά από την πρώτη ψηφοφορία, ενώ κέρδισε τις εντυπώσεις...
με τα τεχνολογικά θαύματα που υποσχέθηκε ότι θα παρουσιάσει, ενώ μέτρησε ιδιαίτερα και η συνέπεια που δείχνουν οι Γιαπωνέζοι που είχαν παρακαταθήκη και τους πετυχημένους αγώνες του 1964.
Αντίθετα στους Τούρκους στοίχισαν όπως φάνηκε ιδιαίτερα τα επεισόδια και οι διαμαρτυρίες που έγιναν κατά της πολιτικής Ερντογάν σε όλη τη χώρα πρίν από λίγο καιρό.
Η διαδικασία πάντως, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 94 μέλη της ΔΟΕ, ξεκίνησε με…θρίλερ καθώς μετά την πρώτη ηλεκτρονική ψηφοφορία (προκειμένου να αποχωρήσει η πόλη που θα συγκέντρωνε τους λιγότερους ψήφους) το Τόκιο πέρασε στον τελικό, ενώ Κωνσταντινούπολη και Μαδρίτη ισοβάθμησαν και χρειάστηκε έξτρα ψηφοφορία μεταξύ των δύο αυτών πόλεων, όπου νικήτρια αναδείχθηκε η τουρκική πρωτεύουσα που με 49 ψήφους πέρασε στον τελικό, ενώ η Μαδρίτη που συγκέντρωσε 45 αποκλείστηκε από τη συνέχεια βλέποντας και πάλι νωρίς το όνειρό της να σβήνει στην τρίτη συνεχόμενη υποψηφιότητα (2012, 2016,2020) και 10.000 Ισπανοί έφυγαν απογοητευμένοι από την Πουέρτα Ντα Αλκάλα, όπου και παρακολουθούσαν σε γιγαντοοθόνη τη διαδικασία. Μάλιστα αυτή ήταν η τέταρτη χαμένη ευκαιρία, αφού και το 1972 η ισπανική πρωτεύουσα είχε θέσει υποψηφιότητας (αλλά οι αγώνες έγιναν στο Μόναχο).
Ετσι με τη αναγγελία της πόλης που θα φιλοξενήσει τους αγώνες του 2020, ολοκληρώθηκε μια διαδικασία πάνω από δύο χρόνων, όπου αρχικά είχε έξι πόλεις να διεκδικούν το χρίσμα. Η Ρώμη αποχώρησε μόνη της από τη διαδικασία πριν την πρώτη αξιολόγηση, για οικονομικούς λόγους, ενώ ακολούθως αποκλείστηκαν από την επιτροπή αξιολόγησης της ΔΟΕ το Μπακού (Αζερμπαϊτζάν)και η Ντόχα (Κατάρ).
Επίσης είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, χωρίς όμως τελικά να καταθέσουν υποψηφιότητα για διάφορους λόγους, το Μπρίσμπεϊν (Αυστραλία), το Καϊρο (Αίγυπτος), το Βερολίνο (Γερμανία), η Βουδαπέστη (Ουγγαρία), το Δελχί (Ινδία), το Ναϊρόμπι (Κένυα), η Κουάλα Λουμπούρ (Μαλαισία), η Γκουαδαλαχάρα (Μεξικό), η Καζαμπλάνκα (Μαρόκο) και η Λισαβόνα (Πορτογαλία).
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ:
Η παρουσίαση των υποψήφιων πόλεων ξεκίνησε με την Κωνσταντινούπολη, που είχε θέσει υποψηφιότητα για πέμπτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια!
Οι άνθρωποι της τουρκικής αποστολής επικεντρώθηκαν στην ένωση των δύο ηπείρων, Ευρώπη και Ασία, σε μια χώρα με μεγάλη ιστορία.
“Το να επιλέξετε να οργανώσει η Τουρκία τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είναι ο τόπος της νιότης και σε μια πόλη όπως η Κωνσταντινούπολη που αποτελεί το σημείο συνάντησης των ηπείρων, με ιστορία 8000 ετών, είναι βέβαιο ότι θα αποτελεί μια απόφαση που θα ενσαρκώνει απόλυτα το ολυμπιακό πνεύμα.
Θα είναι η γέφυρα που ενώνει το παρελθόν με το μέλλον, τις ηπείρους και τις πόλεις και θα δούμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως τους κύκλους της ειρήνης, της ισότητας και του σεβασμού” είπε μεταξύ άλλων στο λόγο του ο Τούρκος πρωθυπουργός και αρχηγός της αποστολής, Ταγίπ Ερντογάν.
Το Τόκιο ήταν η πόλη που ακολούθησε με την δική της 45λεπτη παρουσίαση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σχίντζο Αμπε να παίρνει το λόγο και να επιμένει ότι η ιαπωνική πρωτεύουσα αποτελεί ένα από τα πιο ασφαλή μέρη για να οργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης διαβεβαίωσε τα μέλη της ΔΟΕ πως δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για την πόλη από τη γειτονική Φουκουσίμα, στην οποία είχαμε το 2011 τη διαρροή μεγάλης ποσότητας ραδιενέργειας από το εργοστάσιο της πόλης, ως συνέπεια του μεγάλου σεισμού και του τσουνάμι που ακολούθησε.
Τελευταία παρουσίασε την υποψηφιότητά της η Μαδρίτη με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να επισημαίνει ότι: “Εκτός του ότι η Μαδρίτη αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, πάνω από το 80% των εγκαταστάσεων είναι έτοιμες και αυτό αποτελεί μια παρακαταθήκη για το μέλλον των αγώνων και το πως πρέπει να λειτουργεί το μοντέλο των Ολυμπιακών.
Αποδείχθηκε όμως ότι αυτό δεν αρκούσε αφού η ισπανική πρωτεύουσα αποχώρησε πρώτη από τη διαδικασία, χάνοντας για τρίτη συνεχόμενη φορά την ευκαιρία να διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες.


tanea.gr
 
Top