Το κύριο άρθρο της εφημερίδας Washington Times με τίτλο «Υet another bailout. Europe prepares to rescue Greek politicians» αναφέρεται επικριτικά στο ενδεχόμενο μίας νέας διάσωσης της Ελλάδας από την Ευρώπη. Παρουσιάζει τους Ευρωπαίους πολιτικούς ως ήρωες τραγωδίας που υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους και αυτοκαταστρέφονται...
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θεωρούν ότι μπορούν να συνεχίσουν να δανείζονται από τις μελλοντικές γενιές χωρίς καμία συνέπεια. Το τρίτο πακέτο διάσωσης θα αποτελέσει την πλέον πρόσφατη υπερβολή τους.

Τη γερμανική αντίδραση στη προοπτική ξελασπώματος των συνεπειών της ανηθικότητας των Ελλήνων πολιτικών αναμένεται να τη δούμε στις κάλπες.

Το καινούργιο πακέτο διάσωσης υπολογίζεται να είναι μικρότερο από τα προηγούμενα της τάξεως των 15 δις δολάρια όσο εκτιμά το ΔΝΤ ότι θα είναι το χρηματοδοτικό κενό που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Το μέρος του δανείου που καλύπτεται από το ΔΝΤ σημαίνει ότι το έχουν υποστεί Αμερικανοί φορολογούμενοι.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Όλι Ρεν, Τζέροεν Ντισεμπλόεμ και ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Παπακωνσταντίνου, βεβαιώνουν την ανάγκη νέας χρηματοδότησης της Ελλάδας. Απέναντι στην ευρωπαϊκή λογική που δικαιολογεί τα νέα δάνεια ως προϋπόθεση προκειμένου η Ελλάδα να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της, η εφημερίδα αντιτάσσει μία μεγάλη ευρωπαϊκή παράλειψη, την έλλειψη ανάπτυξης.

Στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η κυβερνητικός τομέας είναι μεγάλος και πολυδάπανος. Και ενώ ο μόνος τρόπος να εξέλθουν τα ευρωπαϊκά κράτη από την ύφεση είναι να επεκτείνουν την οικονομία τους, επιδίδονται στην υψηλή φορολόγηση καταπνίγοντας την παραγωγική δραστηριότητα και τιμωρώντας τους επιχειρηματίες. Με το να μεταφέρουν απλά κονδύλια από μία φορτωμένη γραφειοκρατία στην άλλη δεν ενθαρρύνεται η ανάπτυξη, αλλά αντίθετα παγώνει. Τα πακέτα διάσωσης είναι ένα δώρο στους Έλληνες πολιτικούς που εννοούν να συνεχίζουν τις 'δουλειές' τους ως συνήθως. Είναι πολύ πιο εύκολο για εκείνους να συνεχίζουν να ξοδεύουν αλόγιστα τα χρήματα μίας άλλης χώρας παρά να πάρουν μη δημοφιλή μέτρα όπως η περικοπή δημόσιων υπηρεσιών και δαπανών.

Η γενναιοδωρία της Ευρώπης προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Η ίδια βρίσκεται καταρχάς σε ύφεση εξαιτίας της ανηθικότητάς της. Η ανεργία και η ύφεση θα συνεχίζεται, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όσο τα ευρωπαϊκά κ-μ δε διορθώσουν τον διογκωμένο τομέα κοινωνικής πρόνοιας και το επιβαρυντικό φορολογικό σύστημα.

Το άρθρο καταλήγει ότι και για τις ΗΠΑ επιφυλάσσεται η ίδια μοίρα αν δεν αλλάξει τη δική της ανήθικη παθογένεια. Η διαφορά έγκειται στο ότι στην περίπτωση της Αμερικής δε θα βρεθεί κανείς να την ξεχρεώσει.

*Το άρθρο μετέφρασε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου και το παρέθεσε στο μπλογκ του mignatiou.com
 
Top