Ένδειξη λειτουργίας των δημοκρατικών αντανακλαστικών και αποκατάσταση της πολιτικής τάξεως συνιστά η απόσυρση και βελτίωση της τροπολογίας που παραχωρούσε πρόσθετες εξουσίες στον υπόδικο πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου. Μετά το χθεσινοβραδυνό δημοσίευμα του “Newsbomb.gr” το θέμα πήρε διαστάσεις τόσο ενδοκυβερνητικώς, όσο και την αντιπολίτευση...


Η αποκάλυψή μας προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι ήταν έτοιμη να παραχωρήσει στον κ. Ανδρέα Γεωργίου πρόσβαση στα απόρρητα στοιχεία των φορολογουμένων. Με το ίδιο επιχείρημα πολλοί βουλευτές και από τη Ν.Δ., τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ απαίτησαν να υπάρξει τροποποιητική πρόταση χαρακτηρίζοντας «αδιανόητη» την πλήρη ανοχή που φαίνεται να απολαμβάνει από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεωργίου διώκεται για κακούργημα, μετά τις καταγγελίες για μεθοδευμένη διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2009, χωρίς ωστόσο να έχει παραιτηθεί από το θώκο που κατέχει!  

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» δεν πείστηκαν μάλιστα από την νομοτεχνική βελτίωση την οποία έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ζήτησαν να γίνει ονομαστική ψηφοφορία ώστε να γνωρίζει η κοινή γνώμη ποιοι είναι οι εκπρόσωποί του που επιτρέπουν στην ΕΛΣΤΑΤ να ελέγχει απόρρητα στοιχεία των φορολογουμένων. Με την τροποποιητική πρόταση, δυνατότητα προσβάσεως στο φορολογικό απόρρητο θα τελείται μόνο μετά την έκδοση υπουργικής αποφάσεως ενώ ο ρόλος της ΕΛΣΤΑΤ θα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα προς το υπουργείο Οικονομικών.

Η στάση Λυκούδη και η ονομαστική

Μετά την αναδιατύπωση, ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ κ. Σπύρος Λυκούδης ήρε τις επιφυλάξεις που διατηρούσε το κόμμα του συμπαρασύροντας και τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Πιο σκληρή γραμμή, ωστόσο, τήρησαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης αλλά και ο βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος.

Ο κ. Γάκης επικαλέστηκε τις σοβαρές καταγγελίες που έχει κάνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιάννης Αδαμόπουλος γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στο αίτημα να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία. Λίγη ώρα πριν, ο κ. Αδαμόπουλος είχε χαρακτηρίσει ύποπτη την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών για την πρόσβαση σε στοιχεία φορολογικού απορρήτου. Με δήλωσή του μάλιστα ο κ. Αδαμόπουλος επέσεισε τον κίνδυνο ότι μία μέρα μετά την εντολή που έδωσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για διερεύνηση ευθυνών για την ΕΛΣΤΑΤ, υπήρχε πιθανότητα να καταστεί ο κ. Ανδρέας Γεωργίου ο αποκλειστικώς αρμόδιος κρατικός λειτουργός για την έκδοση κανονιστικής πράξης, με την οποία καθορίζονται, μεταξύ άλλων, οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες παρέχονται στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε κάθε δημόσια αρχή, συμπεριλαμβανομένης και της Δικαιοσύνης!

Αυτό το σκεπτικό χρησιμοποίησε στη Βουλή και ο κ. Γιοβανόπουλος από τους «ΑΝ.ΕΛ.» χαρακτηρίζοντας «κατάπτυστη» την τροπολογία και ζητώντας από την Ολομέλεια να λάβει θέση επί του περιεχομένους της. Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα και η παρέμβαση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της Ν.Δ. κ. Σοφίας Βούλτεψη. Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η κ. Βούλτεψη ευχήθηκε να κάνει το καθήκον της η Δικαιοσύνη, καθώς, όπως ανέφερε, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει την ευαισθησία και την ευθιξία να παραιτηθεί.

Η ψηφοφορία και το παρασκήνιο

Τελικώς, με 56 ψήφους «υπέρ» και 36 «κατά» εγκρίθηκε από το Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής η πρόσβαση σε στοιχεία φορολογικού απορρήτου από το υπουργείο Οικονομικών και όχι από την ΕΛΣΤΑΤ. Κατά την τοποθέτησή του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έπαιξε το ρόλο Ποντίου Πιλάτου υποστηρίζοντας ότι οι διατάξεις της τροπολογίας «είναι πάνω από πρόσωπα της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ και τυχόν εκκρεμείς υποθέσεις και διαδικασίες της Δικαιοσύνης».

Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Σταϊκούρα, το θέμα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο σε ενδοκυβερνητικό, όσο και σε εσωκομματικό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την αποκάλυψη του “Newsbomb.gr” κυβερνητικός παράγοντας δεν έκρυβε τη δυσφορία του για τον τρόπο και το περιεχόμενο της τροπολογίας που έπρεπε να έχει συνταχθεί με τρόπο που δεν θα προκαλεί και δεν θα εκθέτει τον νομοθέτη, ειδικά στη συγκυρία που υπάρχει θόρυβος σχετικώς με τον κ. Γεωργίου.

«Δεν μπορεί να κρίνεται και να σχολιάζεται η κυβέρνηση από τέτοιου είδους παραφωνίες που προκαλούνται από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και “κεκτημένη” προχειρότητα κι όχι από έλλειψη πολιτικής οξυδέρκειας και στοιχειώδους λογικής», σχολίαζε ο παράγοντας μετά το θρίλερ που διαδραματίστηκε στη Βουλή. Πάντως, όσα συνέβησαν σήμερα με πρωταγωνιστές τα μέλη του Β’ Θερινού Τμήματος αποτελούν απόδειξη ότι λειτουργεί ο κοινοβουλευτικός και εξακολουθεί η Δημοκρατία ξεπερνά τα μικροπολιτικά αδιέξοδα. 

 
Top