Εικόνα ασύμβατη με τη στοιχειώδη σοβαρότητα, που απαιτεί η λεπτότητα των χειρισμών στο πρόβλημα της συριακής κρίσης, παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση. Αντί να εμφανίζεται με ενιαία στάση, υπερθεματίζοντας τις πάγιες ελληνικές θέσεις υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις διεθνείς της δεσμεύσεις, δείχνει επισήμως διχασμένη!

Τα δύο εμπλεκόμενα υπουργεία, το Εξωτερικών και το Εθνικής Αμυνας, κινούνται εμφανώς σε άλλο μήκος κύματος και μάλιστα...
αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών για το θέμα! Το μεν υπουργείο Εξωτερικών, διά του επικεφαλής υπουργού, επέμεινε χθες στην «απόλυτη και καθαρή απάντηση». Πρόσθεσε μόνο τη λέξη «αναλογική», που ενισχύει την εκδοχή της στρατιωτικής απάντησης. Απλώς σε δεύτερο πλάνο, κάτι σαν παράλληλο βήμα, ζητά «να διατηρηθεί η πολιτική διαδικασία ως βασικός στόχος της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να διαμορφωθεί μια μόνιμη, βιώσιμη λύση στη Συρία».

Με τον τρόπο αυτό, ταυτίζεται με την πλέον σκληρή γραμμή των «γερακιών» του πολέμου σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τα οποία επιδιώκουν εδώ και τώρα «απάντηση» στο καθεστώς Ασαντ, παρά το γεγονός ότι ούτε πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τους πιθανούς δράστες της χρήσης των χημικών υπάρχει ούτε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Διεθνούς Οργανισμού έχει λάβει κάποια απόφαση -άτυπης έστω- «νομιμοποίησης» της επέμβασης. Επιπλέον, 6 στους 10 Αμερικανούς πολίτες αντιτίθενται σε εισβολή.

Η θέση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, από την άλλη, είναι πολύ πιο συνεπής με την παραδοσιακή εξωτερική μας πολιτική στο χώρο της Μέσης Ανατολής. Ο επικεφαλής υπουργός υπενθυμίζει ότι «η χώρα, ως σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, είναι πάντοτε έτοιμη να ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις». Αλλά αμέσως μετά, αφού θυμίζει ότι από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της πολιτικής λύσης, προσθέτει ότι «με ψυχραιμία, σύνεση και καλή προετοιμασία, η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να συμβάλει στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, που θα οδηγήσουν την ευρύτερη περιοχή μας σε ένα περιβάλλον σιγουριάς, ασφάλειας και σταθερότητας».

Το ανησυχητικό είναι ότι αυτή η κυβερνητική διγλωσσία εκφράσθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών, κατά τη διάρκεια κοινών τους δηλώσεων. Ας συνέλθουν γρήγορα στην κυβέρνηση. Η σύγχυση γραμμών σε τόσο κρίσιμα διεθνή προβλήματα βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα του τόπου. Που είναι πιο χρήσιμα από τα συμφέροντα του κάθε πολιτικού.

Πηγή:  enet.gr
 
Top