Tην έντονη αντίθεσή τους στην κατάργηση της υποχρεωτικής παρουσίας δικηγόρων στα συμβόλαια από τον Ιανουάριο του 2014 και στην αλλαγή υπολογισμού του τρόπου πληρωμής των δικηγόρων εκφράζουν οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας. Οπως υποστηρίζουν, η κατάργηση του γραμματίου προείσπραξης αλλά και της παρουσίας τους στα συμβόλαια αναμένεται να στερήσει άμεσα χρήματα από τα δημόσια ταμεία. Σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, από το 2002 μέχρι το α΄ εξάμηνο του 2013, οι δικηγόροι της Αθήνας έχουν καταβάλει...
στο δημόσιο φόρο 646.964.611 ευρώ, ποσό προερχόμενο από συμβόλαια, παραστάσεις και ΦΠΑ. Βάσει των προβλεπόμενων στον νέο Κώδικα, το γραμμάτιο προείσπραξης θα αντικατασταθεί από πάγιο ποσό που θα καταβάλει ο κάθε δικηγόρος ανά υπόθεση. Μέχρι τώρα το ύψος του ποσού που πλήρωνε ο κάθε δικηγόρος με το γραμμάτιο προείσπραξης ήταν σε συνάρτηση με τη δικηγορική αμοιβή που λάμβανε για κάθε υπόθεση.
Οπως επισημαίνουν οι δικηγόροι, πέραν του Δημοσίου, που θα πάψει να λαμβάνει άμεσα χρήματα, και οι ίδιοι αναμένεται να ζημιωθούν, καθώς με τον νέο τρόπο καθορισμού του γραμματίου προείσπραξης θα ανατίθενται υποθέσεις στους νέους και ανέργους δικηγόρους δίνοντάς τους μόνο τη συμμετοχή τους στα Ταμεία και στον Δικηγορικό τους Σύλλογο, καθώς και μία ελάχιστη αμοιβή. Στον αντίποδα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η αλλαγή του τρόπου πληρωμής είναι απαραίτητη για να παταχθούν φαινόμενα φοροδιαφυγής, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δηλωνόταν η ελάχιστη και όχι η πραγματική δικηγορική αμοιβή.
Ζήτημα, πάντως, έχει προκύψει και με την παράσταση στα συμβόλαια, καθώς βάσει του νέου κώδικα, από 1.1.2014 η παράσταση δεν θα είναι υποχρεωτική. Οπως εκτιμούν οι δικηγόροι, και από το μέτρο αυτό αναμένεται να ζημιωθεί το Δημόσιο, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΣΑ, από το 2002 έως το 2013 οι δικηγόροι της Αθήνας απέδωσαν φόρο 273.952.268 ευρώ για 782.979 συμβόλαια.


Ευα Καραμανωλη - Καθημερινή
 
Top