Η Περσέπολης βρίσκεται στις παρυφές του όρους Ραχμάν κοντά στη πόλη Σιράζ, περίπου 18μ πάνω από το επίπεδο της περιβάλλουσας πεδιάδας. Αντίθετα από πολλά άλλα σημαντικά αρχαία μνημεία στον κόσμο, η Περσέπολης δεν διαφημίζεται και πολύ.
Αυτός ο θαυμάσιος χώρος μένει άδειος από τουρίστες και η μόνη εποχή του χρόνου που δέχεται μεγάλους αριθμούς ανθρώπων που τον επισκέπτονται, είναι κατά τη διάρκεια του Νο-Ρούζ, το ιρανικό νέο έτος, όταν ένα κοπάδι από χιλιάδες Ιρανών έρχονται σε αυτή την αρχαία πόλη όπως είχαν κάνει και χιλιάδες χρόνια πριν.
Στην αρχή της ισλαμικής επανάστασης, ένας από τους πιο διαβόητους κληρικούς του Ιράν, ο Σαντέκ Χαλχαλί, προσπάθησε απεγνωσμένα να χαλάσει και να ισοπεδώσει τη 2500-χρονών Περσέπολη. Τον σταμάτησαν οι ντόπιο κάτοικοι που διακινδύνευσαν τις ζωές τους ξαπλώνοντας μπροστά από τους εκσκαφείς.
Τα θαυμάσια παλάτια της Περσέπολης ιδρύθηκαν από τον Δάρειο τον Μέγα περίπου το 518 π.X., αν και πέρασε περισσότερο από ένας αιώνας προτού τελικά να ολοκληρωθούν. Ιδρύθηκαν για να είναι η έδρα της κυβέρνησης των Αχαιμενιδών βασιλιάδων και κέντρο για τις υποδοχές και τους εθιμοτυπικούς εορτασμούς, ο πλούτος της περσικής αυτοκρατορίας ήταν εμφανής σε όλες τις πτυχές της κατασκευής τους. Η λάμψη της Περσέπολης όμως ήταν μικροπρόθεσμη, αφού τα παλάτια λεηλατήθηκαν και κάηκαν από τον Μέγα Αλέξανδρο το 331-330 μ.X. Εάν αναρωτιέστε πώς ένα παλάτι που ήταν κτισμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου από πέτρα θα μπορούσε να καεί ολοσχερώς, η εξήγηση βρίσκεται στη στέγη.
Οι οροφές των περισσότερων κτηρίων θεωρείται ότι είχαν κατασκευαστεί από τεράστιους ξύλινους δοκούς, και καθώς αυτοί έκαιγαν, θέρμαναν και μετά έλειωσαν το σίδηρο και τα καρφιά από μόλυβδο που τα κρατούσαν όλα μαζί. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Στις μέρες της ακμής της, η πόλη ήταν ξαπλωμένη σε μια ακτίνα 125.000 τετραγωνικών μέτρων και ήταν ο τόπος όπου όλοι οι λαοί της περσικής αυτοκρατορίας έρχονταν κατά το Νο-Ρούζ για να δώσουν το σεβασμό τους στους βασιλιάδες, σε άλλες εποχές του χρόνου πιθανώς να ήταν εγκαταλειμμένη.
Για μια πόλη που στεκόταν στην καρδιά μιας τέτοιας μεγάλης αυτοκρατορίας, η Περσέπολη αναφέρεται σπάνια στα ξένα αρχεία, που τροφοδοτούν την σκέψη μεταξύ μερικών αρχαιολόγων ότι η ύπαρξη της πόλης κρατήθηκε μυστική από τον έξω κόσμο. Στα αρχεία η μεγάλη προσοχή στρέφεται σε άλλες περσικές πόλεις όπως την Σαζ και την Βαβυλώνα. Το αρχικό όνομα της Περσέπολης ήταν Πάρσα. Η πρώτη γνωστή αναφορά της πόλης με το Ελληνικό όνομα Περσέπολη- που σημαίνει και η πόλης της Περσίας και η καταστροφέας των πόλεων, έγινε μετά από την κατάκτηση της από τον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ο Δάρειος ο Μέγας, ο βασιλειάς των Περσών και ιδρυτής της Περσέπολης. Εμφανίζεται σε ανάγλυφο της εποχής του, όπως πραγματικά ήταν και όχι όπως μας τον παρουσιάζουν οι Αμερικάνοι στη κηνιματογραφική ταινία "300".