Από τους 800 έως 1.000 επίορκους υπαλλήλους  της «πρώτης φουρνιάς» της διαθεσιμότητας αλλά και όσους εντοπιστούν από εδώ και στο εξής ξεκινά, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, άμεσα τις «καθαρές» απολύσεις το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Όπως έχει ήδη πει ο Α. Μανιτάκης οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι έχουν ή πρόκειται να τεθούν σε αργία (απόλυσεις), ενώ θα ακολουθήσουν οι«κοπανατζήδες» οι κατά… φαντασίαν ασθενείς αλλά και οι πτυχιούχοι-μαϊμού.
Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξετάζει μία προς μία τις παραπάνω περιπτώσεις, ώστε να είναι σε θέση να τους εντάξεις στις 25.000 απολύσεις που ζητά η τρόικα για το 2013.
Στόχος του υπουργού και των συνεργατών του είναι να δημιουργήσουν μία σημαντική «δεξαμενή» προς απόλυση δημοσίων υπαλλήλων εφόσον, όπως διαπιστώνουν πλέον, αφενός δεν τους βγαίνουν οι υπολογισμοί για κάλυψη των κενών από τους «διαθέσιμους» που υπολογίζεται ότι ότι θα είναι πολύ περισσότεροι από συνταξιοδοτήσεις, αποχωρήσεις και αφετέρου να δώσουν και στην τρόικα το  «αίμα» που ζητάει.
Μάλιστα, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπολογίζουν, ότι για τις συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων είναι δύσκολο να υπάρξουν αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές γιατί τότε όπως λένε, «θα βρεθούν απέναντι στην κοινωνία.»
Παράληλα ο ίδιος ο Α. Μανιτάκης έχει προαναγγείλει ότι όσοι υπαλληλοι κρίνονται ανεπαρκείς ύστερα από αξιολόγηση, θα απολύονται: «Εάν διαπιστωθούν με αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια υπάλληλοι με οποιεσδήποτε διαδικασίες νόμιμες, υπάρχουσες οι οποίοι είναι ακατάλληλοι ή ανεπαρκείς όπως προβλέπει ο κώδικας και η διαδικασία, θα απολυθούν», είπε
Τι προβλέπει ο Δημοσιουπαλληλικός Κώδικας
Να σημειωθεί ότι με βάση το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα (Ν.3528/2007 – Άρθρο 152: Λόγοι απόλυσης)«ο υπάλληλος απολύεται μόνο για τους επόμενους λόγους: α) επιβολή της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσης, β) σωματική ή πνευματική ανικανότητα, γ) κατάργηση της θέσης στην οποία υπηρετεί, δ) συμπλήρωση ορίου ηλικίας και τριακονταπενταετίας, ε) ακαταλληλότητα κατά το άρθρο 95 του παρόντος Κώδικα».
Σύμφωνα δε με το άρθρο 95 (Παραπομπή μη προακτέου υπαλλήλου): «Υπάλληλος, ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό, παραπέμπεται μέσα σε δύο (2) μήνες από την κύρωση του οικείου πίνακα υποχρεωτικώς προς κρίση στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο, με αιτιολογημένη απόφαση του και μετά από προηγούμενη κλήση αυτού για να παράσχει εγγράφως ή προφορικώς τις αναγκαίες διευκρινίσεις, μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά έναν βαθμό. Κατά της απόφασης αυτής επιτρέπεται να υποβληθεί ένσταση στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο».
Πώς θα εντοπιστούν οι κοπανατζήδες
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προκειμένου να βγάλει στη «φόρα» τους κοπανατζήδες (είναι γνωστή η μέθοδος του χτυπήματος της κάρτας από έναν υπάλληλο για περισσότερους συναδέλφους του), το υπουργείο έχει ζητήσει από τους προϊσταμένους να τους ονοματίσουν· σε αντίθετη περίπτωση απειλούνται με κυρώσεις, εάν δεν πάψουν να τους καλύπτουν.
Επιπλέον, σχεδιάζεται να ενισχυθούν τα συστήματα παρακολούθησης αλλά και ελέγχου της ώρας που μπαίνουν και της ώρας που βγαίνουν από την υπηρεσία τους οι υπάλληλοι. Το υπουργείο θέλει να επιβάλλει την αυστηρή τήρηση του ωραρίου.
Οι πτυχιούχοι-μαϊμού
Στο μεταξύ, μέχρι τις 15 Μαρτίου, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος που γίνεται στους δημόσιους υπαλλήλους που δηλώνουν πτυχιούχοι, πολλές συμμετοχές σε συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες. Θα ελεγχθεί και το συγγραφικό έργο που παρουσιάζουν, καθώς και όλα τα συμπαρομαρτούντα στο πεδίο «προσόντα», και εάν κάποιος βρεθεί με «μαϊμού», τότε θα βρεθεί οριστικά εκτός Δημοσίου, αφού θα κριθεί επίορκος με την κατηγορία της ψευδούς βεβαιώσεως προς την υπηρεσία.
Οι κατά… φαντασίαν ασθενείς
Η τελευταία κατηγορία που έχει μπει στο στόχαστρο του υπουργείο είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που… αναρρώνουν από την εξαντλητική εργασία στο Δημόσιο, είτε με αναρρωτικές άδειες μακράς διαρκείας είτε με πιο συχνές αδιαθεσίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις σκέψεις των αρμοδίων είναι να μπει αυστηρό πλαίσιο χορήγησης αναρρωτικής αδείας τόσο με τον έλεγχο των συνθηκών κάτω από τις οποίες χορηγείται όσο και με τον έλεγχο των γιατρών που τις δίνουν.
Πάταξη διαφθοράς
Στο πλαίσιο των επίορκων υπαλλήλων, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει εντάξει και τον πόλεμο κατά των διαφθαρμένων υπαλλήλων. Και για αυτό, έχει ζητήσει από τους επιθεωρητές της Δημόσιας Διοίκησης  να βοηθήσουν ενεργά στη μάχη που δίδεται κατά της διαφθοράς στο Δημόσιο αλλά και να συνεργαστούν με τα αρμόδια όργανα προκειμένου να «τρέξουν» οι πειθαρχικές διαδικασίες και να χτυπηθούν άμεσα και καίρια οι όποιες περιπτώσεις κακοδιοίκησης.
 aftodioikisi.gr
 
Top