Για σκληρή αναμέτρηση με την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, τη λειτουργία του κράτους, τον εκλογικό νόμο και την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση ετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο οποίος χθες παρουσίασε επιτροπή «σοφών» υπό τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, η οποία θα διαμορφώσει  τη δική του πρόταση. Οπως φάνηκε όμως από την πρώτη συνεδρίαση...
της επιτροπής, το εγχείρημα είναι δύσκολο διότι οι «σοφοί» θα πρέπει να συμφωνήσουν πρώτα μεταξύ τους!
Λίγα λεπτά αφότου ο Αλέξης Τσίπρας  παρουσίασε την επιτροπή παρακολούθησε τους καθηγητές του κόμματος να... διαφωνούν μεταξύ τους ενώ κάποιοι έφτασαν να ζητήσουν...  συντακτική εθνοσυνέλευση.

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε υπογραμμίσει  ότι «υπάρχει ανοιχτή κρίση της δημοκρατίας» και ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει επιβληθεί ένα «μνημονιακό παρασύνταγμα» και έχει καταπατηθεί κάθε έννομη τάξη. Και τώρα, όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  «ετοιμάζονται να συνταγματοποιήσουν το Μνημόνιο. Προφανώς δεν θα τους αφήσουμε».
Στη συνέχεια ο Νίκος  Κωνσταντόπουλος, ο οποίος επιστρέφει στην Κουμουνδούρου έχοντας διακριτό ρόλο δίπλα στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τόνισε ότι «πρέπει αποφασιστικά να ανοίξει ο δρόμος για μια ευρεία και αναθεωρητική διαδικασία στα όρια της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης, όπως θα λέγαμε άλλοτε». Κάπου εκεί τελείωσε το τελετουργικό και άρχισαν οι τοποθετήσεις.
Πρώτος πήρε τον λόγο ο συνταγματολόγος Γ. Κατρούγκαλος, Αν και έφτασε τελευταίος στην αίθουσα 223 της Βουλής, «μπήκε αμέσως στο ψητό». Χρησιμοποιώντας πρώτο πληθυντικό πρόσωπο και «στρατιωτικού τύπου» ορολογία, είπε: «Είμαστε σε αμυντική θέση. Και η δουλειά μας είναι να πάρουμε το στρατηγικό πλεονέκτημα. Εδώ ετοιμάζονται για σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα.  Θα βάλουν διατάξεις όπως η περίφημη ρήτρα για το έλλειμμα, ότι δεν πρέπει να ξεπερνάμε το όριο, κι αυτό θα κατοχυρωθεί συνταγματικά όπως στην Ισπανία. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε αμεσοδημοκρατικά. Αλλιώς μπορούμε να απέχουμε από την ψηφοφορία και να μπλοκάρουμε τις αλλαγές που θα φέρουν τα άλλα κόμματα». Και συνεχίζοντας με αμείωτο πάθος, δεν δίστασε να καταθέσει τη δική του πρόταση: πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος με στόχο να γίνει Συντακτική Εθνοσυνέλευση. «Αυτό θα είναι επανάσταση», είπε.

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ.

Η ορμή του κ. Κατρούγκαλου βρήκε ένθερμο συμπαραστάτη στο πρόσωπο του ομότιμου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γ. Κασιμάτη. «Συμφωνώ πλήρως», είπε ενώπιον των κ.κ. Κωνσταντόπουλου και Τσίπρα, που έδειχναν μάλλον αιφνιδιασμένοι από την τροπή που πήρε η  επιτροπή. «Η Συντακτική Εθνοσυνέλευση δίνει θετικό μήνυμα. Θα βγάλει λαγούς με πετραχήλια, θα θέσει επί τάπητος τα  βαθύτερα ζητήματα. Συμφωνώ με τον κ. Κατρούγκαλο». Κατέληξε όμως απαισιόδοξα, αποκαλύπτοντας ότι είναι η τρίτη φορά που μετέχει σε παρόμοια επιτροπή και «ποτέ δεν υπήρξε η πολιτική βούληση να γίνουν αλλαγές».

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ.

Ο ενθουσιασμός των δύο καθηγητών δεν φάνηκε να συνεπαίρνει τον Κ. Χρυσόγονο, επίσης καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, ο οποίος επιχειρηματολόγησε σχετικά λέγοντας ότι «θέλει προσοχή η Συντακτική Εθνοσυνέλευση και θέλει επιπλέον προσοχή γιατί αυτός που θα τη ζητήσει πρέπει να έχει και τη δυνατότητα επιβολής της». Και ο κ. Χρυσόγονος συνέχισε, δίνοντας μια άλλη διάσταση στον προβληματισμό των «σοφών» του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. «Πρέπει να είμαστε πρακτικοί, δεν κινούμαστε σε νεκρό πολιτικά χρόνο», είπε. «Για παράδειγμα, όπου να 'ναι έρχεται νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα. Ηδη εκκρεμεί η συμμόρφωση της Ελλάδας με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες. Μας ζήτησαν να αλλάξουμε 16 σημεία και δεν έχει γίνει τίποτε ακόμη. Το θέμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω, είναι υπό διαβούλευση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων υπό κάθε μυστικότητα. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να έχει έτοιμη τη δική του πρόταση. Επίσης τον Ιούνιο εκπνέει η πενταετία και ανοίγει ο δρόμος για συνταγματική αναθεώρηση. Είμαστε μέσα ή όχι;».

Την αντίθεσή του στην ιδέα της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης εξέφρασε και ο καθηγητής Νομικής Ν. Παρασκευόπουλος λέγοντας πως «αν διευρύνουμε την ατζέντα σε συντακτικά ζητήματα θα δώσουμε όπλα στον νεοφιλελευθερισμό. Αν δεν είμαστε σίγουροι δεν πρέπει να τα ανοίξουμε».

Με το επιχείρημα αυτό συμφώνησε και ο Αλκης Ρήγος του Παντείου, ο οποίος υπογράμμισε ότι το «σημαντικό είναι η εμπλοκή της κοινωνίας σε όλα αυτά».

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ.
Αντίθετος με την ιδέα της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης ήταν και ο Ηλίας Νικολόπουλος, συνταγματολόγος, ο οποίος έβαλε και την πολιτική διάσταση του θέματος στη συζήτηση. «Αν θέλουμε να θεμελιώσουμε Συντακτική Συνέλευση πρέπει να πούμε ότι το Σύνταγμα έχει καταλυθεί» είπε. «Αυτό είναι πολύ προχωρημένο». Ο ίδιος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δει τις δυνατότητες της πλειοψηφίας και να αποφασίσει αν θα τις μπλοκάρει.
Οι τοποθετήσεις αυτές μεταξύ των συνταγματολόγων προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των καθηγητών Ηλία Νικολακόπουλου και Δημήτρη Χριστόπουλου του Παντείου, οι οποίοι βλέποντας την τροπή που έπαιρνε η εκδήλωση επισήμαναν ότι είναι παράταιρο να ξεκινάει η επί της ουσίας δουλειά της επιτροπής στην εκδήλωση παρουσίασής της και ζήτησαν ο επιστημονικός διάλογος να αρχίσει όταν ξεκινήσουν και οι ομάδες εργασίας.

Πηγή:  tanea.gr
 
Top