Από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε –με εγκύκλιο- να φορολογήσει αναδρομικά τους τόκους των καταθέσεων, επόμενο ήταν να το δούμε και αυτό. 

Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, καλεί με δελτίο τύπου χιλιάδες καταθέτες να επικοινωνήσουν με την τράπεζά τους …για υπόθεσή τους. Τι συμβαίνει; Σε χιλιάδες περιπτώσεις, οι καταθέτες έχουν σηκώσει τα χρήματά τους και μαζί με αυτά και τους τόκους. 

Όμως οι τόκοι έχουν φορολογηθεί με 10% και το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τις τράπεζες να παρακρατήσουν αναδρομικά και το υπόλοιπο 5% εξαιτίας του ότι ο φορολογικός συντελεστής έχει ήδη αναπροσαρμοστεί από την 1/1/2013 στο 15% από 10% που ήταν το 2012.

Σε τι συνίσταται η αναδρομική φορολόγηση; Με εγκύκλιο του το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι ο συντελεστής 15% επιβάλλεται με βάση την ημερομηνία καταβολής των τόκων. Δηλαδή, δεν λαμβάνεται υπόψη η χρονική περίοδος στην οποία «γεννήθηκαν» οι τόκοι αλλά πότε αποδόθηκαν στον καταθέτη. Δείτε ένα χαρακτηριστικό και καθόλου ακραίο παράδειγμα. Καταθέτης προχώρησε στη σύναψη προθεσμιακού λογαριασμού ύψους 100.000 ευρώ στις 10 Ιανουαρίου του 2012. 

Η προθεσμιακή κατάθεση είχε ετήσια διάρκεια και έληξε στις 10 Ιανουαρίου του 2013. Ο καταθέτης, εισέπραξε, 5000 ευρώ τόκους, η τράπεζα του παρακράτησε 500 ευρώ για τον φόρο (επειδή ακόμη δεν είχε ψηφιστεί η αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 10% στο 15%) ενώ το συνολικό ποσό των 104.500 ευρώ ο καταθέτης τα μετέφερε σε άλλη τράπεζα που του υποσχέθηκε υψηλότερο επιτόκιο. Και τώρα; 

Το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι ο συγκεκριμένος καταθέτης οφείλει να πληρώσει επιπλέον 250 ευρώ. Όμως η τράπεζα δεν έχει πλέον τον τραπεζικό λογαριασμό στο «σεντούκι» της. Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε θα μπορούσε να σηκώσει αυτόματα τα χρήματα καθώς αυτό προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών. Ο καταθέτης έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση. Και τι γίνεται τώρα; Μπάχαλο. Βγαίνει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και απευθύνει δημόσια έκκληση. Δείτε την ανακοίνωση:

«Με τη νέα Εγκύκλιο του ΠΟΛ. 1023/11-02-2013, το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε οδηγίες για την είσπραξη του επιπλέον φόρου 5% από τις τράπεζες, εφόσον αυτό είναι εφικτό, και την απόδοσή του στο Δημόσιο έως το τέλος Μαρτίου 2013. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει ο δικαιούχος να καταβάλει ο ίδιος τον επιπλέον φόρο 5% με δήλωση στη Δ.Ο.Υ. του μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013. Για το σκοπό αυτό, η τράπεζά του υποχρεούται να του χορηγήσει σχετική βεβαίωση. Έχοντας τα ανωτέρω υπόψη, παρακαλούνται οι πελάτες των Τραπεζών, καταθέτες και επενδυτές, να επικοινωνήσουν με την Τράπεζά τους για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και την τακτοποίηση τυχόν σχετικών εκκρεμοτήτων τους ή τη λήψη της σχετικής βεβαίωσης».
Μας λέει λοιπόν η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ότι θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να ενδιαφερθούμε για να γυρίσουμε πίσω τα χρήματα που κακώς (σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου Οικονομικών) μας απέδωσε η τράπεζα. Ή να επικοινωνήσουμε με την τράπεζα ή να κάνουμε δήλωση στην εφορία. Και εδώ αρχίζει το …γέλιο.
  • Θα κάνουμε δήλωση και για τους τόκους των 40 λεπτών του ευρώ που εισπράξαμε; Διότι το 90% των καταθετών, δεν έχουμε περισσότερα από 10.000 ευρώ στην τράπεζα με αποτέλεσμα οι τόκοι να υπολογίζονται με επιτόκιο κάτω του 1%.
  • Πως θα ξέρουν οι πολίτες αν η τράπεζα θα τραβήξει τα χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό ή όχι;
Ποιοι θα είναι οι …τυχεροί της υπόθεσης; Αυτοί που επέλεξαν προθεσμιακή κατάθεση με προκαταβολή των τόκων καθώς και αυτοί που εισέπραξαν τόκους μέσα στο 2012 μέσα από τη διαδικασία της μηνιαίας καταβολής. Ακόμη και αν έκλεισαν μια προθεσμιακή κατάθεση με ημερομηνία λήξης μέσα στο 2013 αλλά με ημερομηνία προκαταβολής των τόκων μέσα στο 2012, ο φόρος θα υπολογιστεί με 10% και οι δικαιούχοι του λογαριασμού δεν θα οφείλουν αναδρομικά. Με την ίδια εγκύκλιο, ξεκαθαρίζεται ότι και οι τόκοι ομολόγων (ελληνικού Δημοσίου και εταιρικών) που προκύπτουν από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή δέκα πέντε τοις εκατό (15%), ανεξάρτητα αν αφορούν και τόκους της περιόδου 2012. Χρόνος απόκτησης του εισοδήματος θεωρείται, ο χρόνος εξαργύρωσης των τοκομεριδίων.

fpress.gr
 
Top