Τρομοκρατία, ΕΛΣΤΑΤ, αποκρατικοποιήσεις και απεργιακό κύμα

Η ευφορία της κυβέρνησης μετά την απόφαση της εκταμίευσης της δόσης - μαμούθ ανήκει πλέον στο παρελθόν. Αν και η προσπάθεια που είχε καταβληθεί ήταν να πειστεί η κοινή γνώμη ότι αποτελούσε 
ουσιαστικά τον οδικό χάρτη για την έξοδο της χώρας από την κρίση ξαφνικά έσκασε σαν «φούσκα».

Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι έγινε και η κυβέρνηση έχασε τον ρυθμό της, έφταιξαν οι χριστουγεννιάτικες διακοπές ή κάτι συνέβη στην τελευταία συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ; 

Η κυβέρνηση, δείχνει, να βαδίζει χωρίς δικό της χάρτη ακολουθώντας μια πορεία στα τυφλά και με πολλά εμπόδια, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να την εκτροχιάσουν. 

Ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί με συσκέψεις και αυστηρές οδηγίες να δώσει ρυθμό στους Υπουργούς του, οι οποίοι φαίνονται κουρασμένοι και αναποτελεσματικοί ακόμα και στα απλά καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Και ξαφνικά η πόλωση ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ έπιασε κόκκινο βάζοντας φωτιά στο καζάνι που είναι θέμα χρόνου να εκραγεί. Και όλα αυτά συμβαίνουν ανάμεσα στα κόμματα απουσία της κοινωνίας που δεν συμμετέχει και απλώς παρακολουθεί. 

Η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι ακόμα δεν έχουμε κινητοποιήσεις μαζικού χαρακτήρα εκτός από αυτές των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Οι συνθήκες δεν είναι ίδιες με το παρελθόν η πολιτική ένταση, όμως, είναι ασυνήθιστη. Αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνουν την απόσταση των κομμάτων από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. 

Η οικονομική κρίση έχει εξαντλήσει την κοινωνία που ψάχνει να βρει τρόπους επιβίωσης και την ίδια ώρα παρακολουθεί τα κόμματα να κονταροχτυπιούνται για την τρομοκρατία. Οι αντοχές έχουν τελειώσει, όχι μόνο για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλόσυνταξιούχους αλλά και για τη μεσαία τάξη. 

Είναι θέμα χρόνου λοιπόν να έχουμε εκρήξεις και για αυτές σίγουρα υπάρχει «ανάληψη ευθύνης» από το πολιτικό σύστημα. Η τρικομματική κυβέρνηση αντιμετωπίζει καθημερινά χτυπήματα, από τις διώξεις στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ μέχρι τις υποθέσεις διαφθοράς που την αναγκάζουν στο όνομα της σταθερότητας να «ξεθάβει τα θεμέλια της».

Οι βόμβες, όχι των τρομοκρατών αλλά του ΔΝΤ για την εξέλιξη του προγράμματος, τα νέα μέτρα και την πορεία των αποκρατικοποιήσεων έσκασαν χωρίς προειδοποίηση στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει οροφή στο λαϊκισμό και πλέον δεν πείθει για την εναλλακτική πρόταση που προσφέρει. Και από τις πολλές «στροφές» έχει μπερδέψει ακόμα και τα δικά του στελέχη. 

Από την άλλη αν και ανακοινώθηκε νέο άτυπο συντονιστικό όργανο, οι παραφωνίες συνεχίζονται στην τρικομματική κυβέρνηση από το θέμα των κινητοποιήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι την κόντρα του Υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια με τους δικαστές. 

Η κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής εξέφρασε την ικανοποίηση της στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας δεν συνεπάγεται αυτομάτως οικονομική και κοινωνική σταθερότητα. 

Τα μέτωπα άνοιξαν και ακόμα μια φόρα αιφνιδίασαν προκαλώντας βραχυκύκλωμα : 

• Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι η πρώτη σκληρή δοκιμασία. Ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης εμφανίστηκε αμετακίνητος στη θέση ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί εξαιρέσεις από το ενιαίο μισθολόγιο. Ο κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, τον άδειασε παίρνοντας αποστάσεις. Ενώ μάζεψαν άρον άρον τις διαρροές περί επίταξης μετά την άρνηση του άλλου κυβερνητικού εταίρου, τη ΔΗΜΑΡ. Οι εργαζόμενοι δείχνουν αποφασισμένοι να επιμείνουν μαχητικά στις διεκδικήσεις τους. Για ακόμα μία φορά την πληρώνουν οι πολίτες των μεγάλων αστικών κέντρων αντιμετωπίζοντας τον οικονομικό και κυκλοφοριακό Γολγοθά.

• Ανάλογη εξέλιξη θα έχουμε με τους αγρότες και τους εκπαιδευτικούς που ετοιμάζονται για μεγάλες κινητοποιήσεις. Χάος έρχεται στα σχολεία, λόγω της αντίδρασης των εκπαιδευτικών στην εφαρμογή του μέτρου της αξιολόγησης, με τις οικογένειες να δέχονται ακόμα ένα πλήγμα. 

• Το τρομοκρατικό χτύπημα πέρα από τον προβληματισμό και την ανησυχία προκαλεί και ακραία σύγκρουση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

• Οι δανειστές, διαμαρτύρονται εντονότατα για καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις. Προτεραιότητα είναι η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με τους εργαζόμενους να έχουν βγει ήδη στο δρόμο, και οι ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ με την ρωσική Γκάζπρομ να έχει υποβάλει την πιο ενδιαφέρουσα οικονομικά πρόταση, οι οποία όμως προσκρούει σε κοινοτικές και αμερικανικές ενστάσεις. 

• Η καταγραφή επιδόσεων στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων είναι σχεδόν μηδενική στο επίπεδο της εφαρμογής. Υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις προσπάθειες προσέλκυσης επενδύσεων. 

• Ο μεγαλύτερος εφιάλτης, όμως, είναι η δικαστική βόμβα της άσκησης ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος για παράβαση καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση σε βάρος του δημόσιου κατά του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Η ποινική δίωξη κατά του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου και δύο μελών της διοίκησης της υπηρεσίας ασκήθηκε από παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα. 

Η υπόθεση αφορά στις καταγγελίες του πρώην μέλους της Αρχής, Ζωής Γεωργαντά, η οποία είχε υποστηρίζει πως είχε γίνει υπερβολική διόγκωση του ελλείμματος το 2009. Η ΝΔ θα έρθει αντιμέτωπη με την προεκλογική της δέσμευση για μια εξεταστική για το μνημόνιο που έρχεται, όμως, σε ευθεία σύγκρουση με τον κυβερνητικό εταίρο της, το ΠΑΣΟΚ. Για ακόμα μία φορά η κυβερνητική σταθερότητα θα αποτελέσει «κολυμβήθρα» που θα ξεπλυθούν οι αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου. 

Οι βουλευτές της ΝΔ θα πρέπει να βρουν πειστικά επιχειρήματα για να πείσουν τους ψηφοφόρους τους ότι η υπόθεση κάθαρση ματαιώνεται στο όνομα της σωτηρίας της πατρίδας...

newpost.gr
 
Top