Γνωρίζουμε όλοι, πλέον, τις ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας από την κατανάλωση μήλου. Το μήλο αποτελεί ξεκάθαρα μία από τις λεγόμενες υπερτροφές, η οποία συντελεί σημαντικά ακόμη και στην μάχη κατά αρκετών τύπων καρκίνου όπως θα διαβάσετε παρακάτω:
Η κατανάλωση μήλου έχει αποτελέσει το αντικείμενο αρκετών μελετών σχετικά με την μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Όμως, τα συστατικά του μήλου έχουν δειχθεί σε προκλινικές μελέτες ότι καταπολεμούν και άλλους τύπους καρκίνου:
Καρκίνος του ήπατος: ο χυμός μήλου, η πηκτίνη μήλου καθώς και ο φλοιός του μήλου έχουν βρεθεί πειραματικά ότι «σκοτώνουν» τον καρκίνο του ήπατος.
Καρκίνος του στήθους: έχει αποδειχθεί ότι τα μήλα προλαμβάνουν και καταστέλλουν τους καρκίνους του μαστού σε μοντέλα ζώων.
Καρκίνος με φαρμακευτική αντίσταση: Τα καροτενοειδή που προέρχονται από το μήλο έχουν βρεθεί ότι αναστέλλουν τα ανθεκτικά στα φάρμακα πολλαπλασιαζόμενα καρκινικά κύτταρα.
Οισοφαγικός καρκίνος: Η προκυανιδίνη (ουσία της οικογένειας των φλαβονοειδών που περιέχεται στα μήλα) έχει βρεθεί ότι αναστέλλει τον οισοφαγικό καρκίνο.
Καρκίνος του στομάχου: Ένας από τους τρόπους με τους οποίους τα συστατικά του μήλου περιορίζουν τον καρκίνο του στομάχου είναι μέσω της αναστολής του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (Helicobacter pylori), ο οποίος είναι ένας από τους κύριους λοιμωξιογόνους παράγοντες που συνδέονται με τον γαστρικό καρκίνο.
Είναι πολύ πιθανόν πολλές από τις θεμελιώδεις βιολογικές διαδικασίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου ότι περιορίζονται σημαντικά από την κατανάλωση μήλου και των συστατικών του στοιχείων. Έτσι, υπάρχει ενδεχόμενο τα μήλα να προστατεύουν από πολύ περισσότερους τύπους καρκίνου από αυτούς που αναφέρθηκαν ανωτέρω. Συνεχώς πραγματοποιούνται μελέτες με που αποδεικνύουν τις αντικαρκινικές ιδιότητες όλων των συστατικών και παράγωγων του μήλου. Παραδείγματος χάριν, το μηλόξυδο έχει αποδειχθεί ότι περιέχει ισχυρά αντικαρκινογόνα συστατικά.
Ακόμη μία σημαντική αντικαρκινική ιδιότητα του μήλου, η οποία έχει αποδειχθεί επιστημονικά, είναι η ικανότητα απομάκρυνσης των καρκινογόνων ραδιοισότοπων που έχουν συσσωρευθεί στον οργανισμό μας είτε από πυρηνικά όπλα, από απεμπλουτισμένο ουράνιο , καθώς και από πυρηνικές «διαρροές» έπειτα από φυσικές καταστροφές – όπως στο Τσέρνομπυλ και στην Fukushima.