Ουδείς αμφιβάλλει πως στον Άρη υπάρχει πάγος. Οι αστρονόμοι μπορούν πλέον να δουν απευθείας το λευκό πάγο και στους δύο πόλους, σε ένα στρώμα πάχους πολλών μέτρων. Παράλληλα, το τροχιακό αστεροσκοπείο Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) βρήκε πάγο πιο κοντά στον ισημερινό, σε γεωγραφικό πλάτος που στη Γη θα αντιστοιχούσε στη Νότια Ευρώπη.
Ο πάγος έχει πάχος αρκετών εκατοντάδων μέτρων κάτω από την επιφάνεια και βρίσκεται στην περιοχήDeuteronilus Mensae, που τοποθετείται σε βόρειο πλάτος 42,2º. Από γεωλογικής άποψης, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα συναρπαστικό τοπίο. Σε αυτό το σημείο εντοπίζεται το όριο μεταξύ του παλαιού τοπίου, που είναι καλυμμένο με κρατήρες, και της χαμηλής Βόρειας Πεδιάδας (Vastitas Borealis).
Ως προς την τελευταία, εικάζεται ότι οφείλει την ύπαρξή της σε θάλασσα που υπήρξε πριν από 2 δισεκατομμύρια χρόνια. Το τοπίο είναι μια σύνθεση ελεύθερων βράχων, ανοιχτών πεδιάδων και ρεματιών. Από μακριά δεν εντυπωσιάζει, καθώς δίνει την εικόνα ενός συνηθισμένου τοπίου καλυμμένου με κόκκινη σκόνη.
Ο MRO διαθέτει ειδικό εξοπλισμό ραντάρ που ανιχνεύει κοιτάσματα πάγου. Όπως διαπιστώθηκε, οι ποσότητες είναι πολύ μεγάλες και καλύπτουν έκταση αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων.
Ο πάγος βρίσκεται κυρίως κάτω από κρατήρες, πεδιάδες και απότομους γκρεμούς.Ενδεχομένως, η εν λόγω περιοχή να καλυπτόταν εντελώς από πάγο, όμως μια ξηρότερη περίοδος που επακολούθησε προκάλεσε την εξάτμισή του, με εξαίρεση τα συγκεκριμένα σημεία, όπου ο πάγος ήταν καλά προστατευμένος.
ΠΗΓΗ: scienceillustrated.gr