Στους δήμους φαίνεται ότι στρέφει το «ενδιαφέρον» της η τρόικα αναφορικά με την απομάκρυνση χιλιάδων υπαλλήλων από το κράτος, μετά την άρνηση της κυβέρνησης να συζητήσει για απολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα με την επίκληση και τουΣυντάγματος (βλ. και σχετική δήλωση Σαμαρά στην «Washington Post»).
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, προκειμένου να καλυφθεί μέρος των 4 δισ. ευρώ που «περισσεύουν», εκ των οποίων τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 821 εκατ. ευρώ της Αυτοδιοίκησης, οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν θέσει στις συζητήσεις τους τόσο με το υπουργείο Εσωτερικών όσο και με τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης θέμα απολύσεων στους δήμους.
Κι αυτό, γιατί όπως τονίζουν, το προηγούμενο διάστημα έγιναν τεράστιες μειώσεις στον αριθμό των δήμων (από 1.034 σε 325) και των δημοτικών επιχειρήσεων (από 5.880 σε 1.134) χωρίς να έχει απολυθεί ούτε ένας υπάλληλος αορίστου χρόνου (εδώ το σχετικό ενημερωτικό έντυπο της ΚΕΔΕ για τις «θυσίες» της Αυτοδιοίκησης). Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, το οποίο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, επιβεβαίωσε σε μία εκ των συναντήσεων στο υπουργείο Εσωτερικών και ένας έλληνας «τεχνοκράτης» προερχόμενος από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, «δεν είναι δυνατόν να μην περισσεύουν υπάλληλοι στους δήμους».
Να σημειωθεί ότι στα μέτρα των 821 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται και 86 εκατ. ευρώ από τη μισθοδοσία στους ΟΤΑ αλλά και 30 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες, χωρίς ωστόσο να προβλέπονται απολύσεις, με αποτέλεσμα να μην πείθουν τους εκπροσώπους της τρόικας: «Για να μας πείσετε ότι μπορείτε να κάνετε αυτές αλλά και περισσότερες εξοικονομήσεις, κάντε απολύσεις», αντιπροτείνουν, σύμφωνα με πληροφορίες.
Ένα σχέδιο από τα... παλιά
Πάντως, δεν είναι μακριά η εποχή στην οποία δύο πρώην υπουργοί Εσωτερικών, ο Χάρης Καστανίδης και ο Πάρης Κουκουλόπουλος, μιλούσαν για μείωση του προσωπικού σε 10 με 15 δήμους οι οποίοι θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα εξυγίανσης των ΟΤΑ, μέσω υποχρεωτικών μετατάξεων αλλά και απολύσεων. Τότε, μάλιστα, ο Π. Κουκουλόπουλος ως παραδείγματα δήμων με ελλειμματικούς προϋπολογισμούς και πλεονάζον προσωπικό, τον Πειραιά και τις Αχαρνές, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει μείωση προσωπικού κατά 200 και 100 εργαζόμενους αντίστοιχα. Στους δήμους αυτούς, οι πληροφορίες ανέφεραν και κάποιους άλλους, όπως οι δήμοι Νίκαιας-Ρέντη, Φυλής, Ασπροπύργου,Αμαρουσίου, Περάματος, Ζωγράφου, Βέλου-Βόχας, Σπάτων,Αγιάς κ.λπ.
Το «πλεονάζον προσωπικό» στους δήμους
Υπάρχουν όμως και οι ίδιοι οι δήμαρχοι που έχουν μιλήσει κατά καιρούς για πλεονάζον προσωπικό. Συγκεκριμένα, ο πρώτος που είχε μιλήσει για «πλεονάζον προσωπικό» στο δήμο του ήταν ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς. Έκανε μάλιστα μια πρόταση προς την κεντρική εξουσία: να γίνουν μετατάξεις σε υπηρεσίες του νησιού που «πάσχουν» από προσωπικό, όπως, π.χ., το ΙΚΑ, ή να πάει σε γειτονικούς νησιωτικούς δήμους, όπως, π.χ., η Χάλκη και το Καστελλόριζο.
Στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, την Αθήνα, ο Σύλλογος των υπαλλήλων στον ΟΝΑ -μετά την ενημέρωση που είχε από το γενικό γραμματέα του δήμου Θόδωρο Λιβάνιο- είχε υπογραμμίσει πως με βάση τη συγχώνευση ΟΝΑ, Φιλαρμονικής και ΔΑΜΣ, σε έναν ενιαίο Πολιτιστικό Οργανισμό, τον ΟΠΑΝΔΑ, πολλοί από τους εργαζομένους θα χαρακτηριστούν ως «πλεονάζον προσωπικό» και ως εκ τούτου, «υπάρχει κίνδυνος να απολυθούν».
Δεν είναι μακριά, άλλωστε, η εποχή κατά την οποία ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Έδεσσας και μέλος του δ.σ. της ΚΕΔΕ Γιάννης Μουράτογλου είχε χαρακτηρίσει ως «πλεονάζον προσωπικό» τους περίπου 40 εργαζομένους στην επιχείρηση «Ευ Ζην», μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο, κάνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ λόγο για μετάταξή τους σε άλλες επιχειρήσεις, ακόμα και περιοχές.
Τέλος, στο Δήμο Αχαρνών, όταν είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να μειώσει το προσωπικό ο Π. Κουκουλόπουλος, η Λαϊκή Συσπείρωση είχε κατηγορήσει το δήμαρχο Σωτήρη Ντούρο ότι «σιγοντάριζε» τον πρώην υφυπουργό στο θέμα των απολύσεων του «πλεονάζοντος προσωπικού».
Μπαλασόπουλος: Δε βγαίνουν τα 86 μόνο με συνταξιοδοτήσεις
Στον αντίποδα, οι περισσότεροι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι έχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, ενώ οι απολύσεις, όπως είναι φυσικό, είναι casus belli για τους εργαζόμενους στους δήμους.
Ως προς αυτό είναι χαρακτηριστικά όσα δηλώνει στηνaftodioikisi.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος: «Το λέμε εδώ και καιρό και είναι πλέον ξεκάθαρο με τη νέα μισθολογική μείωση για τους ΟΤΑ που θέλει η τρόικα: θα υπάρξουν νέες συγχωνεύσεις-καταργήσεις στα νομικά πρόσωπα και χιλιάδες απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων. Τα 86 εκατ. ευρώ "μαχαίρι" που βάζει στην Αυτοδιοίκηση δεν εξοικονομούνται με συνταξιοδοτήσεις».
Μάλιστα, όπως λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αυτός είναι ένας βασικός λόγος για την απόφαση να πραγματοποιηθούν καταλήψεις στα δημαρχεία της χώρας: «Μ' αυτό τον τρόπο θα ενημερώσουμε τους εργαζόμενους για το τι τους επιφυλάσσουν υπουργείο Εσωτερικών, κυβέρνηση και τρόικα», καταλήγει ο κ. Μπαλασόπουλος