Οριζόντιο χαράτσι υπηρεσίας Κοινής Ωφέλειας ύψους 682 εκατ. ευρώ για το 2012 γονατίζει τα νοικοκυριά. Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές σηκώνουν τα χεριά ψηλά και δηλώνουν αγανακτισμένοι αδυνατώντας να τακτοποιήσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που φουσκώνουν συνεχώς.
Μέσω του τέλους κοινής ωφέλειας οι καταναλωτές καλούνται να καλύψουν το κενό της κοινωνικής πολιτικής που αδυνατεί να παράσχει το κράτος στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στα απομακρυσμένα νησιά.
Σύμφωνα με το διευθυντή επικοινωνίας της ΔΕΗ Κίμωνα Στεργιώτη το τέλος είναι υποχρεωμένοι να το πληρώσουν όλοι και υπολογίζεται με βάση το ποσοστό επί της κατανάλωσης ρεύματος, ανεξάρτητα από τη χρήση του ακινήτου, τη θέση του και την οικονομική κατάσταση του καταναλωτή.
Με βάση λοιπόν τη χρέωση της ΔΕΗ δύο πολίτες που έχουν καταναλώσει 1000 κιλοβατόρες θα πληρώσουν το ίδιο τέλος ΥΚΩ είτε πρόκειται για μαντριά, φτωχογειτονιές, διαμερίσματα στο Κολωνάκι, σπίτια στο χωριό, αποθήκες, υπόγεια, ή βίλες στη Μύκονο.
Αντίστοιχα ίδιο τέλος ΥΚΩ καλούνται να πληρώσουν ανεξαιρέτως όλοι οι καταναλώτες(φοιτητές, συνταξιούχοι, άνεργοι, εργάτες, υπάλληλοι, τραπεζίτες, μεγαλοεργολάβοι) χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το εισόδημά τους.
Στο μεταξύ, το μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, με προσωρινή διαταγή, απαγορεύει στην ΔΕΗ την διακοπή ηλεκτροδότησης σε κατοικία, μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, για το λόγο ότι ο καταναλωτής αρνείται να πληρώσει το τέλος για «υπηρεσίες κοινής ωφέλειας» προς την ΔΕΗ, που χρεώνει με τους λογαριασμούς που εκδίδει η επιχείρηση τους καταναλωτές, ενώ το τέλος έχει καταργηθεί.
Σημειώνεται ότι οι ΥΚΩ επιβάλλονται από την Πολιτεία και διαμορφώνονται με απόφαση της ΡΑΕ για να καλύψουν τις ειδικές ανάγκες των νησιωτών (μη διασυνδεδεμένο σύστημα) και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (πολύτεκνοι) και πρόσφατα και στο πλαίσιο του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και είναι υποχρεωτικές για όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Για το 2012 η ΡΑΕ όπως αναφέρει ο aggelioforos.gr, έχει αποφασίσει ότι οι απαιτήσεις θα αγγίξουν τα 682 εκατ. ευρώ, αύξηση κατά 37% σε σχέση με το 2011, ενώ οι αυξήσεις ανά κατηγορία κατανάλωσης κυμαίνονται από 24,4% έως 38%. Οι αυξήσεις αυτές συνδιαμορφώνουν τις συνολικές υψηλές ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.