Του Γιώργου Δελαστίκ
Συγκλονιστικά ήταν τα αποτελέσματα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής. Κονιορτοποίησαν κυριολεκτικά το επί τεσσαρακονταετία κυρίαρχο πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης. Κατακρήμνισαν στα πολιτικά Τάρταρα άπαξ διά παντός τον δικομματισμό ΠΑΣΟΚ και ΝΔ: Από 5.300.000 ψήφους που είχαν πάρει συνολικά τα δύο κόμματα-πυλώνες του συστήματος μόλις προ δυόμισι ετών, στις....
βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2009, έχασαν τα... 3.300.000 ψήφους και τους απέμειναν μόνο 2.000.000! Το ποσοστό τους αθροιστικά από το 77,4% καταποντίστηκε στο 32%! Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ σημείωσαν τα χειρότερα ποσοστά της ιστορίας τους: στο 13,18% το ΠΑΣΟΚ και στο 18,85% η ΝΔ. Ο δικομματισμός τελείωσε οριστικά και αμετάκλητα έπειτα από αυτό το αποτέλεσμα.


Το μνημόνιο διέλυσε τον δικομματισμό στην Ελλάδα. Κατά εκατομμύρια εγκατέλειψαν οι ψηφοφόροι τα δύο μνημονιακά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Από τα 3.300.000 ψηφοφόρους που έχασαν, τα 3.000.000 μετακινήθηκαν στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο! Πρόκειται πραγματικά για πολιτική κοσμογονία.


Σάρωσαν τα αντιμνημονιακά κόμματα - ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Αριστεράς και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Πάνου Καμμένου στον χώρο της Δεξιάς, που είχαν κάνει σημαία τους την πάλη κατά του μνημονίου. Πάνω από το 60% των Ελλήνων ψήφισαν αντιμνημονιακά, λέγοντας έτσι και με την ψήφο τους «Οχι» στην ασκούμενη μέχρι τώρα πολιτική από τις κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου. Το «Οχι στο μνημόνιο» είναι το αδιαμφισβήτητο μήνυμα αυτών των εκλογών. Αδύνατον να σχηματισθεί σταθερή ή έστω βιώσιμη κυβέρνηση, αν η πολιτική της δεν λαμβάνει ουσιωδώς υπόψη της αυτή τη σφοδρότατη επιθυμία που μόλις εξέφρασε ο ελληνικός λαός.


Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει στις εκλογές του Ιουνίου και μάλιστα με πολύ αυξημένο ποσοστό, αν τελικά οδηγηθούμε στις κάλπες. Δεν πηγάζει η βεβαιότητα αυτή μόνο από το ισχυρότατο ανοδικό ρεύμα του. Εδράζεται και στην αβάσιμα πλέον αλαζονική στάση των αρχηγών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις ελάχιστες ημέρες που κύλησαν μετά τις εκλογές. Ούτε ο Αντώνης Σαμαράς ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδειξαν να συνειδητοποιούν πως μετά την εκλογική συντριβή των κομμάτων τους είναι αδύνατον πλέον να υπαγορεύουν όρους. Αρχηγός κόμματος του 13% ή του 19% είναι φαιδρό να μιλάει σαν να ήταν πρωθυπουργός.


Εντυπωσιακή αδιαφορία επέδειξαν οι δύο αρχηγοί για τη λαϊκή ετυμηγορία. Ούτε μία λέξη δεν είπαν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος για το ότι ο λαός ψήφισε συντριπτικά κατά του μνημονίου. Ούτε καν μία υποκριτική υπόσχεση δεν έδωσαν ότι έλαβαν το μήνυμα των εκλογών και ότι θα προσαρμόσουν την πολιτική τους κατά τι στις αντιμνημονιακές απαιτήσεις του εκλογικού Σώματος. Καμιά αυτοκριτική για την πολιτική που ακολούθησαν και η οποία απορρίφθηκε τόσο πανηγυρικά από τους ψηφοφόρους. Με τέτοια γραμμή, νέα μείωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ περιμένει τα δύο κόμματα τον άλλο μήνα, αν γίνουν πάλι εκλογές, όπως όλα δείχνουν αυτή τη στιγμή.


Ανατροπή, όχι «σταθερότητα» επιθυμούν οι Ελληνες. Ανατροπή της πολιτικής του μνημονίου που ρημάζει οικονομικά τον λαό και τη χώρα. Σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν επιθυμεί ο λαός μας μια σταθερή μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που θα συνεχίσει την ίδια ολέθρια πολιτική. Αν ήθελε κάτι τέτοιο θα ψήφιζε βεβαίως Σαμαρά και Βενιζέλο, τους οποίους «μαύρισε» με πρωτοφανές μένος και τους αφαίρεσε κάθε πολιτικό κύρος που είχαν πριν από τις εκλογές. Κυβερνητική σταθερότητα βεβαίως και επιθυμούν οι πολίτες, αλλά με κυβέρνηση που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εκατομμυρίων Ελλήνων.


Κρίσιμες, αλλά μεταβατικές και πάλι θα είναι και οι εκλογές του Ιουνίου. Θα παγιώσουν το τέλος του δικομματισμού ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Θα στείλουν πιθανότατα σπίτι τους κάποιους πολιτικούς αρχηγούς. Μετά τις εκλογές αυτές, όμως, θα αρχίσουν οι ριζικές ανακατατάξεις τόσο στον κεντροαριστερό χώρο όσο και στον κεντροδεξιό. Μετά τις εκλογές θα αναδυθούν τα διάδοχα πολιτικά σχήματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Εχουμε να δούμε πολλά, πάρα πολλά.

Από:  ethnos.gr
 
Top