Με μείωση μισθού από την ερχόμενη Πέμπτη κινδυνεύουν 350.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Οπως αποκάλυψε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να μειώσουν τον κατώτατο μισθό κατά 22% στα 480 ευρώ ή κατά 32% στα 435 ευρώ καθαρά, αν πρόκειται για νέους έως 25 ετών, γεγονός που θα συμπαρασύρει και όλα τα κλιμάκια (τριετίες) που είναι συνδεδεμένα με....
την ΕΓΣΣΕ. Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι έρχεται μονομερής ανατροπή - κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, με ραγδαία εφαρμογή ατομικών συμβάσεων στην αγορά εργασίας, υπό την απειλή της απόλυσης.Οι δύο εφαρμοστικοί νόμοι, που έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφιστούν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, θα ενσωματώσουν και τις μειώσεις που θα υπάρξουν σε περίπου 20 παροχές, όπως το επίδομα ανεργίας, που προκύπτουν ως ποσοστό επί του κατώτατου μισθού. Το υπουργείο Εργασίας δεν έχει ακόμα καταλήξει στο ύψος της μείωσης, ενώ εξαιρέθηκαν και θα διατηρηθούν αμετάβλητα το επίδομα απόλυτης αναπηρίας και το εξωιδρυματικό επίδομα.
Οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, λόγω της περιορισμένης διατήρησης της μετενέργειας από έξι στους τρεις μήνες, θα φτάσουν το 40%. Μόλις ολοκληρώνεται το τρίμηνο της διαπραγμάτευσης και δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, ο μισθός θα υποχωρεί αυτόματα στο ύψος του βασικού της κλαδικής και θα εμπεριέχει μόνον τα επιδόματα τέκνων, εκπαίδευσης, ωρίμανσης και βαρέων, όπου υπάρχουν. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί και το επίδομα γάμου. Ηδη, πάντως, το υπουργείο Εργασίας γνωρίζει ότι οι πιέσεις που θα ασκηθούν στους εργαζομένους για περαιτέρω μειώσεις, υπό την απειλή της απόλυσης, θα οδηγήσουν σε μαζική υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μισθούς πείνας.
Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, το υπουργείο Εργασίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες μειώσεις, μετά και την ενοποίηση των έξι μεγαλύτερων Ταμείων και τη δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).
Βασίλης Αγγελόπουλος
Από: exomatiakaivlepo