Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 60 δόσεις ή χωρίς προσαυξήσεις, επιτάχυνση κατά 6 μήνες της απελευθέρωσης στα φορτηγά, λύση για το...

πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και ευνοϊκότερη αποτύπωση των ζημιών εταιρειών με... άρωμα PSI, περιέχει μεταξύ πολλών άλλων διατάξεων η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Μεγάλη απούσα της Πράξης ήταν η ρύθμιση για τις επικουρικές, η οποία μετά τους έντονους πολιτικούς τριγμούς που προκάλεσε αποσυνδέθηκε από τις υπόλοιπες εκκρεμότητες της χώρας έναντι της τρόικας. Η πράξη εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο, αναμορφώνεται με βάση τις παρεμβάσεις που έγιναν και δεν αποκλείεται να πάρει αριθμό ΦΕΚ εντός της ημέρας.

Θα ακολουθήσει και επόμενο -τρίτο κατά σειρά εντός του Δεκεμβρίου- μπαράζ μέτρων. Το νέο νομικό κείμενο, θα έχει την μορφή πολυνομοσχεδίου και δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί εντός του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασικότερη ρύθμιση στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως αυτή παρουσιάστηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, είναι το ευνοϊκότερο καθεστώς πληρωμής οφειλών ιδιωτών προς το κράτος. Οι δόσεις προτείνεται να διπλασιαστούν σε 60, ενώ για όσους καταβάλλουν το ποσό σε ολιγάριθμές δόσεις προβλέπεται απαλλαγή από τις προσαυξήσεις που σήμερα υπάρχουν.

Επίσης, στην Πράξη έχει προταθεί να περιληφθεί ρύθμιση για τον τρόπο εγγραφής των ζημιών εταιρειών η οποία φωτογραφίζει «διευκολύνσεις» προς τις τράπεζες για την συμμετοχή τους στο PSI. Σχεδιάζεται η αύξηση των ετών από 5 σε 10 για την εγγραφή ζημιών που προκύπτουν από την μείωση της αξίας των ομολόγων που κατέχουν οι εταιρείες. Προτείνονται επίσης και νέες ρυθμίσεις για τον τρόπο παρέμβασης τραπεζών υπό διάσωση.

Επίσης, προβλέπονται διατάξεις για την συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», για την ρύθμιση χρεών των δήμων, ολοκλήρωσης πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου, θεμάτων διαμόρφωσης μισθών σε εταιρείες του δημοσίου αλλά και για την ταχύτερη απελευθέρωση στον κλάδο οδικών μεταφορών φορτηγών δημόσιας χρήσης.

Τα υπουργεία έχουν κληθεί να ολοκληρώσουν την σύνταξη όσων παρεμβάσεων εκκρεμούν για την εφεδρεία, το λουκέτο-συρρίκνωση ΔΕΚΟ και φορέων του δημοσίου και για κάθε άλλο τομέα που υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις έναντι της τρόικας στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου.

Όπως με σαφήνεια ανέφερε ξανά χθες ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, ο χρόνος λήγει στις 10-15 Ιανουαρίου. Στις 16 ξεκινά η κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τη δόση των 89 δισ. ευρώ (80 του νέου δανείου και 8 του παλαιού). Οι δανειστές έφυγαν με άδεια χέρια και πλέον περιμένουν από τη κυβέρνηση εφαρμογή των συμφωνηθέντων...
 
 
Top