Τέλος στον 15ο & 16ο μισθό των υπαλλήλων της Βουλής
Να κατευνάσει τις κοινωνικές αντιδράσεις για τη φοροεπιδρομή δίχως τέλος επιθυμεί η Βουλή η οποία -έστω και αργά- αποφάσισε να εντάξει στις περικοπές και τους υπαλλήλους που εργάζονται σε αυτή.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος κατέθεσε πρόταση για τροποποίηση των διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής με την οποία -μεταξύ άλλων- καταργούνται ο 15ος και 16ος μισθός των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου.
Με τις αλλαγές αυτές εφαρμόζεται το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου και στους υπαλλήλους της Βουλής και οι δύο επιπλέον μισθοί (15ος και 16ος) αντικαθίστανται με το κίνητρο επίτευξης στόχων στήριξης του κοινοβουλευτικού έργου, το οποίο ισχύει και στο Δημόσιο και θα χορηγείται με την λήξη των εργασιών κάθε συνόδου της Βουλής. Καλό θα ήταν βέβαια να αποσαφηνιστεί και η υποσημείωση ότι θα γίνεται λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιατερότητες των λειτουργιών της Βουλής...
Παράλληλα, με την πρόταση του κ. Πετσάλνικου καταργούνται 300 κενές οργανικές θέσεις (250 μονίμων υπαλλήλων και 50 υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου), πράγμα που σημαίνει ότι περιορίζεται ο αριθμός ενδεχόμενων προσλήψεων στην Βουλή εάν και εφόσον κάποιος επιθυμούσε να προκηρύξει διαγωνισμό.
Υπενθυμίζεται ότι -ούτως ή άλλως- από τα τέλη του 2009 οι προσλήψεις στη Βουλή γίνονται μέσω ΑΣΕΠ καθώς η υπερδιόγκωση του πληθυσμού των υπαλλήλων της Βουλής, οι οποίοι ξεπερνούν τα 1.600 άτομα, επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Σώματος με υπερδιπλάσιο κόστος από εκείνο των βουλευτών.
Επίσης, στο πλαίσιο των τροποποιήσεων του Κανονισμού, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής μπορεί να αποφασίσει μετά από πρόταση του αρμόδιου υπουργού την σύντμηση του χρόνου που μεσολαβεί ανάμεσα στα δύο στάδια συζήτησης ενός νομοσχεδίου εφόσον σε κάθε περίπτωση το 2ο στάδιο απέχει δύο ημέρες από την λήξη του πρώτου (μέχρι τώρα για την διπλή ανάγνωση των νομοσχεδίων στις επιτροπές της Βουλής έπρεπε να περάσει τουλάχιστον μία εβδομάδα).
 
Top