του Γιώργου Πιέρρου
Ιούλιος του 2008, εννιά εργάτες νεκροί, για ένα μεροκάματο που σκοτώνει και δεν είναι οι μόνοι δυστυχώς τα επονομαζόμενα εργατικά ατυχήματα στην πραγματικότητα εγκλήματα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας είναι αμέτρητα. Τι γίνεται τρία χρόνια μετά; Πως επιβιώνουν οι οικογένειες των εργατών; Επιβλήθηκε η δικαιοσύνη απέναντι στην υπεύθυνη ναυτιλιακή εταιρεία και τις δύο εργοληπτικές που είναι υπεύθυνες; Ένα πρόστιμο 150.000 ευρώ κόστισαν εννιά ζωές και το ξεκλήρισμα των οικογενειών τους, όσο για τη δικαιοσύνη πως να επιβληθεί; Η δίκη δεν έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα ενώ όλως τυχαίως έχει αναβληθεί τρεις φορές!
   Η εργοδοτική αυθαιρεσία και το δόγμα μέγιστο κέρδος ελάχιστο κόστος με όποιο κόστος, επικρατεί ακόμα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, ζωές κλεισμένες σε σκοτεινά αμπάρια ή κρεμασμένες σε σκαλωσιές χωρίς ίχνος ασφάλειας, χωρίς υποτυπώδεις συνθήκες ασφαλείας υπό τον φόβο της απόλυσης δουλεύουν αγόγγυστα και σιωπούν. Έτσι ξημερώνει κάθε μέρα κάτω από τον γκρίζο ουρανό του Περάματος, ένας καφές παρέα και πολυτέλεια μαζί για όσους αναζητούν το μεροκάματο στη ζώνη και πενιχρές αμοιβές, εργοδοτική τρομοκρατία και εργατοπατέρες πάνω από τα κεφάλια των <<τυχερών>> που εργάζονται.

   Αναλυτικά τα προκλητικά και υποκριτικά πρόστιμα εις βάρος των υπεύθυνων εταιρειών για την απώλεια τόσων ζωών: Magnus Carriers Corp. (ναυτιλιακή εταιρεία): 30.000 ευρώ, Γ. Σουρλής – Joint Ltd. (γενικός εργολήπτης): δύο πρόστιμα, ύψους 30.000 ευρώ το καθένα, Αφοι Στυλιανού – Χ. Κωνσταντάρας Ε.Ε. (υπεργολήπτης): δύο πρόστιμα ύψους 30 000 ευρώ το καθένα”.
   Η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη είναι μια αρένα μάχης ανάμεσα στα κέρδη των εταιρειών και τον αγώνα για επιβίωση των εργαζομένων, μια μετωπική σύγκρουση μεταξύ του <<δεν έχει κέρδος να προσέχεις τον εργάτη>> και του <<ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη>>, μέχρι στιγμές μόνο η δεύτερη πλευρά μετρά απώλειες με βαρύ φόρο αίματος, τα κέρδη αντίθετα αυξάνονται. Ας μην περιμένουμε την επόμενη θυσία στο βωμό του κέρδους για να θυμηθούμε την κοσμογωνιά του Περάματος…
Ο τίτλος και το κείμενο σε πολλά σημεία τους αντλούν στίχους από  το συγκρότημα active member
 
Top