Απόφαση - σταθμός για τους νέους δικηγόρους
Με γνώμονα τις επαγγελματικές και όχι τις ακαδημαϊκές ισοτιμίες των πτυχίων τους, θα πρέπει να εξετάζονται από τους δικηγορικούς συλλόγους τα νέα μέλη τους, ακόμα και αν εκείνοι δεν διαθέτουν αναγνώριση των τίτλων τους από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών της Αλλοδαπής (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ).
Με δύο αποφάσεις της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι δεν μπορούν να αρνηθούν την εγγραφή νέων υποψηφίων, κατόχων τίτλου πτυχίου νομικής της αλλοδαπής, με μόνη αιτιολογία την έλλειψη ακαδημαϊκής αναγνώρισης των τίτλων σπουδών τους.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκανε δεκτές τις προσφυγές που κατέθεσαν δύο δικηγόροι, πτυχιούχοι Νομικής από πανεπιστήμια του Λονδίνου και της Γαλλίας, που δεν είχε δεχθεί να εγγράψει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ). Σύμφωνα με το ΣτΕ, οι δικηγορικοί σύλλογοι είναι αυτοί που θα κρίνουν αν οι γνώσεις και προσόντα των υποψηφίων που έχουν αποκτήσει σε ξένα πανεπιστήμια αντιστοιχούν στα ανάλογα προσόντα που θέτει η εθνική νομοθεσία.
Zougla.gr 
 
Top