Ένα νέο σενάριο για την αντιμετώπιση του προβλήματος του ελληνικού χρέους, το οποίο κοντεύει να γκρεμίσει το οικοδόμημα όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φέρνει στη δημοσιότητα το αμερικανικό οικονομικό πρακτορείο Bloomberg.
Όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά, σε βραδινή του ανάρτηση, υπάρχει απόρρητο έγγραφο με σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο προβλέπει την επαναγορά του συνόλου του ελληνικού χρέους από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Μάλιστα, τονίζεται χαρακτηριστικά ότι στο σχέδιο περιγράφονται τρόποι προκειμένου η όλη διαδικασία θα εξελιχθεί ούτως ώστε να μειωθεί κατά το δυνατό η διάρκεια παραμονής της Ελλάδας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Κατά το Bloomberg, η επαναγορά του συνόλου του χρέους από την Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει μέσω εξειδικευμένης δημοπρασίας ολλανδικού τύπου με τη χρήση προεξοφλημένων βραχυπρόθεσμων τίτλων που θα εκδοθούν από το EFSF. Κάθε προσφορά από τους ενδιαφερόμενους θα γινόταν αναλογικά προς το αρχικό αριθμό τίτλων που θα ήθελαν οι ενδιαφερόμενοι με αντάλλαγμα ελληνικά ομόλογα αξίας 100 ευρώ ανά τίτλο.
Η συγκεκριμένη διαδικασία εκτιμάται ότι, σε τελική ανάλυση, θα έφερνε μεγαλύτερη μείωση του χρέους σε σχέση με την προγραμματισμένη ανταλλαγή ομολόγων, αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο το συγκεκριμένο εσωτερικό έγγραφο της Ε.Ε.
Η σχετική πληροφόρηση βγαίνει στον αέρα λίγες ώρες μετά τη δήλωση Σόιμπλε, κατά την οποία δεν θα ήταν έκπληξη να αλάξουν οι όροι της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, μέρος της οποίας αποτελεί τόσο μια επαναγορά όσο και μια ανταλλαγή ομολόγων της Ελλάδας.
Ο Σόιμπλε τα... αλλάζει!
Δεν αποκλείει αλλαγή των όρων του νέου πακέτου διάσωσης προς την Ελλάδα, που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Μιλώντας στην Ουάσιγκτον τόνισε χαρακτηριστικά «δεν θα με εξέπληττε μια αλλαγή των όρων του πακέτου».
Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή το βράδυ στην αμερικανική πρωτεύουσα θα βρίσκεται και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Αναμένεται να συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκαρντ, τον Όλι Ρεν, τον Ζαν Κλωντ Τρισέ και ξένους τραπεζίτες.
Στο τραπέζι των επαφών βρίσκεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας ενόψει της εκταμίευσης της 6ης δόσης, καθώς και η συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομόλογων.
Η «αντίδραση» των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης ήταν άμεση. Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg εκτιμά ότι «η Ελλάδα είναι στο χείλος της χρεοκοπίας» παραλληλίζοντας τη σημερινή κατάσταση με αυτή της Αθηναϊκής Συμμαχίας τον 4ο αιώνα π.Χ.
Συνδέει επίσης τις δηλώσεις του Σόιμπλε με τις εκτιμήσεις του ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη Κλάας Κνοτ που δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι είναι «λιγότερο βέβαιος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα ότι θα αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία».
Ο διεθνής τύπος σχολιάζει ότι είναι η πρώτη φορά που «κάποιο μέλος της ΕΚΤ μιλά ανοιχτά για την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας».
«Επιπλέον οι εκτιμήσεις του Σόιμπλε αποτελούν την πιο κατηγορηματική δήλωση μέχρι σήμερα για το γεγονός ότι το δεύτερο πακέτο βοήθειας θα χρειαστεί βαθιά αναθεώρηση καθώς η Ελλάδα παρεκκλίνει συνεχώς από τους στόχους που έθεσε το αρχικό πρόγραμμα διάσωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Associated Press.
Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι «φουντώνουν οι συζητήσεις για την ελληνική χρεοκοπία».
Η Μέρκελ προσπαθεί να …φρενάρει
«Φρένο» στα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας επιχείρησε να βάλει εκ νέου η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί επιλογή για την ίδια και προειδοποιώντας ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν.
«Μια ελληνική χρεοκοπία θα επέφερε τον κίνδυνο ενός ανεξέλεγκτου ντόμινο», τόνισε σε περιφερειακή διάσκεψη των Χριστιανοδημοκρατών της (CDU) στο Ντόρτμουντ, επαναλαμβάνοντας πάντως την ανάγκη να τηρήσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της.
Την επίσπευση της ενεργοποίησης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους της Ευρωζώνης φέρονται να εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα εξετάσουν την επόμενη εβδομάδα τα πλεονεκτήματα ενεργοποίησης του μηχανισμού τον Ιούλιο του 2012, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι ήταν προγραμματισμένο.