thumb
Διαδοχικά νέα μέτωπαανοίγουν συνεχώς το τελευταίο διάστη­μα για την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διαχείρισή τους.
Μπορεί το υπουργείο, σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, να αναδείκνυε με μεθοδικότητασυγκεκριμένες εκφάν­σεις του νομοσχεδίου για τα πανεπι­στήμια – όψεις οι οποίες ηχούν «δυ­σάρεστα» στα αυτιά της κοινωνίας –, ωστόσο κάτι οι καταλήψεις, που αυξά­νονται με γεωμετρική πρόοδο, κάτι οι αντιδράσεις των καθηγητών, κάτι τα εσωκομματικά μαχαιρώματα και η «φασαρία» στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ,διαβρώνεται αργά αλλά σταδιακά η δυνατότητά του να περά­σει αναίμακτα τις επιλογές του.
Αν προσθέσουμε μάλιστα σε...
όλα τα προηγούμενα και τις απαράδεκτες κα­θυστερήσεις στην παράδοση των σχο­λικών βιβλίων στους μαθητές, τότε ο τελικός απολογισμός φαίνεται πως θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός.

Ίσως είναι... υπερβολή, αλλά είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς να ανα­τρέξει στην περίοδο της Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία, όταν επιχείρησε να «περάσει» τον δικό της νόμο - πλαίσιο, είχε να αντιμετωπίσει όχι μόνο ένα ισχυρό φοιτητικό κίνημα, αλλά, όπως αποδείχτηκε τελικά, κυρίως τις εντός των πυλών επιθέσεις με αφορμή τους χειρισμούς της, αλλά και το τότε βι­βλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού.
Μπορεί το έναυσμα στις «ενδοοικογενειακές» επιθέσεις να δόθηκε με το επιθετικό κείμενο καθολικής αντίθε­σης στο νομοσχέδιο, που δημοσιοποί­ησε η παράταξη του ΠΑΣΟΚ στα ΑΕΙ, ωστόσο σφοδρό πλήγμα αποτέλεσε για την υπουργό η καταγγελία εκ μέ­ρους των νεολαίων από την Πολυτεχνι-κή Σχολή του ΑΠΘ για μια σειρά ρου­σφετολογικές προσλήψεις.
Το κείμενο αναφέρεται σε πρώην γραμματέα της ΠΑΣΠ ΤΕΙ, που «σήμε­ρα είναι σύμβουλος παρά τω υπουρ­γώ», όπως επίσης και στο Ινστιτούτο Νεολαίας, το οποίο «διοικείται από παλιά στελέχη της παράταξης». Όσο για τον διορισμό των μελών στο Δ.Σ. του Ινστιτούτου: «Αποκλειστική ευθύ­νη έχει ο εκάστοτε υπουργός Παιδεί­ας». Τέλος, στην ανακοίνωση καυτη­ριάζεται η πρόσληψη 150 νέων «με διαγωνισμό και αδιαφανείς διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ, αφού οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν χωρίς έλεγχο. Μέσω του διαγωνισμού προσλήφθηκαν πα­λιά μέλη της ΠΑΣΠ και μάλιστα φιλικά προσκείμενα προς την υπουργό»
Τις επόμενες μέρες σειρά πήραν τα «εντός έδρας» γιουχαΐσματα εκατο­ντάδων νεολαίων του κόμματος που συμμετείχαν στην Εθνική Συνδιάσκε­ψη του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο. Στο αποκο­ρύφωμα της κόντρας μάλιστα ο πρω­θυπουργός χρειάστηκε να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να σκεπάσει – από μικροφώνου και εκτός κειμένου – τις φωνές των αντιτιθέμενων στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Χωρίς βιβλία
Το κερασάκι στην τούρτα όμως για την υπουργό Παιδείας αποτέλεσε η πρωτοφανής και «περίεργη» κατάστα­ση που διαμορφώθηκε με τη μη παρο­χή σχολικών βιβλίων στους μαθητές για το νέο σχολικό έτος. Στο στόχα­στρο της Διαμαντοπούλου μπήκε αυ­τή τη φορά το Ελεγκτικό Συμβούλιο, ενώ, όσο κι αν δοκίμασε να «διασκε­δάσει» τις εντυπώσεις μιλώντας για DVD και φωτοτυπίεςδεν τα κατάφε­ρε. Παράλληλα δεν διευκρίνισε ούτε ποιος θα διανείμει τα DVD ούτε με τι χρήματα – αφού δεν υπάρχει... σάλιο στα σχολικά ταμεία – θα πληρωθούν τα φωτοαντίγραφα.
Επιπροσθέτως δεν πρέπει να ξεχνά­με πως ένα 25% των νοικοκυριών που έχουν παιδιά στα θρανία δεν έχει στην κατοχή του ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αν το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι μπορεί να μεριμνάμόνο για το 75% των μαθητών, έχει καλώς, ωστόσο κα­λό θα ήταν να μας ενημερώσει τι εί­δους μέλλον επιφυλάσσει για το ένα τέταρτο των παιδιών που θα πρέπει να περιμένουν με 3 μήνες για να παρα­λάβουν τα βιβλία.
Ανεβαίνει το θερμόμετρο
Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε πιθα­νότατα στα σκαριά έχουμε ένα ισχυρό φοιτητι­κό κίνημα. Όσο κι αν πολλοί θεώρησαν πως η πρώτη εβδομάδα θα λειτουργήσει εκτονωτικά, οι φοιτητές, μετά και την ανανέωση των γενι­κών συνελεύσεων τις προηγούμενες ημέρες, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους τουλάχι­στον μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη με ορίζοντα κλι­μάκωσης.
Οι πρώτες εκτιμήσεις και η ανακοίνωση του «Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Κατα­λήψεων» κάνουν λόγο για αρκετά περισσότερες από 200 καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα. Κι αν η υπουργός και ο πρωθυπουργός κα­τάφεραν να συσπειρώσουν την... ΠΑΣΠ στην αντίπερα όχθη του νομοσχεδίου - με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των κινητο­ποιήσεων -, δεν συμβαίνει το ίδιο με τη ΔΑΠ, στο εσωτερικό της οποίας κυριαρχεί μπάχαλο. Ισχυρές διαφωνίες με τη γραμμή του κόμματος υπάρχουν, ωστόσο η τακτική που ακολουθεί­ται αφορά μεμονωμένα την εκάστοτε σχολή, χωρίς, προς το παρόν, να έχει ληφθεί απόφαση δημιουργίας μετώπου αντικατάληψης, προκειμένου να «καλυφθεί» το πολιτικό «κενό» που επιχειρούν ανεξάρτητοι φοιτητικοί σχηματι­σμοί να καλύψουν.
Μολονότι οι φοιτητές χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου, οι πρυτάνεις, με μία πιο μετριοπα­θή τακτική, επιλέγουν τη σύγκρουση μέσω της δικαστικής οδού και της τήρησης της ομαλό­τητας. Συνοψίζοντας τις αποφάσεις της νέας έκτακτης Συνόδου Πρυτάνεων στο Λαύριο την Παρασκευή, έχουμε από τη μια την υπόσχεση για... «προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρα­τείας για τις ρυθμίσεις που εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας» κι από την άλλη την πεποίθηση πως ο νόμος θα καταστεί ανενεργός λόγω και της αντικειμενικής αδυναμίας εφαρ­μογής του.
Εν τω μεταξύ ένταση επικρατεί και στο εσωτε­ρικό της ΠΟΣΔΕΠ. Η «πράσινη» ΚΙ ΠΑΝ, αλλά και ο πρόεδρός της, που προέρχεται από το «δυνα­μικό» Πολυτεχνείο, τα «βρήκαν» με το υπουρ­γείο, παρ’ όλα αυτά οι καθηγητές του ΕΜΠ απο­φάσισαν διήμερη απεργία, ενώ πολλοί σύλλο­γοι διδασκόντων πιθανότατα θα προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις τις επόμενες ημέρες.
"Το Ποντίκι"
 
Top