Διαδοχικά νέα μέτωπαανοίγουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα για την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διαχείρισή τους.
Μπορεί το υπουργείο, σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, να αναδείκνυε με μεθοδικότητασυγκεκριμένες εκφάνσεις του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια – όψεις οι οποίες ηχούν «δυσάρεστα» στα αυτιά της κοινωνίας –, ωστόσο κάτι οι καταλήψεις, που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, κάτι οι αντιδράσεις των καθηγητών, κάτι τα εσωκομματικά μαχαιρώματα και η «φασαρία» στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ,διαβρώνεται αργά αλλά σταδιακά η δυνατότητά του να περάσει αναίμακτα τις επιλογές του.
Αν προσθέσουμε μάλιστα σε...
όλα τα προηγούμενα και τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στην παράδοση των σχολικών βιβλίων στους μαθητές, τότε ο τελικός απολογισμός φαίνεται πως θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός.Ίσως είναι... υπερβολή, αλλά είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς να ανατρέξει στην περίοδο της Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία, όταν επιχείρησε να «περάσει» τον δικό της νόμο - πλαίσιο, είχε να αντιμετωπίσει όχι μόνο ένα ισχυρό φοιτητικό κίνημα, αλλά, όπως αποδείχτηκε τελικά, κυρίως τις εντός των πυλών επιθέσεις με αφορμή τους χειρισμούς της, αλλά και το τότε βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού.
Μπορεί το έναυσμα στις «ενδοοικογενειακές» επιθέσεις να δόθηκε με το επιθετικό κείμενο καθολικής αντίθεσης στο νομοσχέδιο, που δημοσιοποίησε η παράταξη του ΠΑΣΟΚ στα ΑΕΙ, ωστόσο σφοδρό πλήγμα αποτέλεσε για την υπουργό η καταγγελία εκ μέρους των νεολαίων από την Πολυτεχνι-κή Σχολή του ΑΠΘ για μια σειρά ρουσφετολογικές προσλήψεις.
Το κείμενο αναφέρεται σε πρώην γραμματέα της ΠΑΣΠ ΤΕΙ, που «σήμερα είναι σύμβουλος παρά τω υπουργώ», όπως επίσης και στο Ινστιτούτο Νεολαίας, το οποίο «διοικείται από παλιά στελέχη της παράταξης». Όσο για τον διορισμό των μελών στο Δ.Σ. του Ινστιτούτου: «Αποκλειστική ευθύνη έχει ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας». Τέλος, στην ανακοίνωση καυτηριάζεται η πρόσληψη 150 νέων «με διαγωνισμό και αδιαφανείς διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ, αφού οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν χωρίς έλεγχο. Μέσω του διαγωνισμού προσλήφθηκαν παλιά μέλη της ΠΑΣΠ και μάλιστα φιλικά προσκείμενα προς την υπουργό»
Τις επόμενες μέρες σειρά πήραν τα «εντός έδρας» γιουχαΐσματα εκατοντάδων νεολαίων του κόμματος που συμμετείχαν στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο. Στο αποκορύφωμα της κόντρας μάλιστα ο πρωθυπουργός χρειάστηκε να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να σκεπάσει – από μικροφώνου και εκτός κειμένου – τις φωνές των αντιτιθέμενων στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Χωρίς βιβλία
Το κερασάκι στην τούρτα όμως για την υπουργό Παιδείας αποτέλεσε η πρωτοφανής και «περίεργη» κατάσταση που διαμορφώθηκε με τη μη παροχή σχολικών βιβλίων στους μαθητές για το νέο σχολικό έτος. Στο στόχαστρο της Διαμαντοπούλου μπήκε αυτή τη φορά το Ελεγκτικό Συμβούλιο, ενώ, όσο κι αν δοκίμασε να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις μιλώντας για DVD και φωτοτυπίες, δεν τα κατάφερε. Παράλληλα δεν διευκρίνισε ούτε ποιος θα διανείμει τα DVD ούτε με τι χρήματα – αφού δεν υπάρχει... σάλιο στα σχολικά ταμεία – θα πληρωθούν τα φωτοαντίγραφα.
Επιπροσθέτως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένα 25% των νοικοκυριών που έχουν παιδιά στα θρανία δεν έχει στην κατοχή του ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αν το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι μπορεί να μεριμνάμόνο για το 75% των μαθητών, έχει καλώς, ωστόσο καλό θα ήταν να μας ενημερώσει τι είδους μέλλον επιφυλάσσει για το ένα τέταρτο των παιδιών που θα πρέπει να περιμένουν 2 με 3 μήνες για να παραλάβουν τα βιβλία.
Ανεβαίνει το θερμόμετρο
Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε πιθανότατα στα σκαριά έχουμε ένα ισχυρό φοιτητικό κίνημα. Όσο κι αν πολλοί θεώρησαν πως η πρώτη εβδομάδα θα λειτουργήσει εκτονωτικά, οι φοιτητές, μετά και την ανανέωση των γενικών συνελεύσεων τις προηγούμενες ημέρες, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη με ορίζοντα κλιμάκωσης.
Οι πρώτες εκτιμήσεις και η ανακοίνωση του «Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων» κάνουν λόγο για αρκετά περισσότερες από 200 καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα. Κι αν η υπουργός και ο πρωθυπουργός κατάφεραν να συσπειρώσουν την... ΠΑΣΠ στην αντίπερα όχθη του νομοσχεδίου - με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των κινητοποιήσεων -, δεν συμβαίνει το ίδιο με τη ΔΑΠ, στο εσωτερικό της οποίας κυριαρχεί μπάχαλο. Ισχυρές διαφωνίες με τη γραμμή του κόμματος υπάρχουν, ωστόσο η τακτική που ακολουθείται αφορά μεμονωμένα την εκάστοτε σχολή, χωρίς, προς το παρόν, να έχει ληφθεί απόφαση δημιουργίας μετώπου αντικατάληψης, προκειμένου να «καλυφθεί» το πολιτικό «κενό» που επιχειρούν ανεξάρτητοι φοιτητικοί σχηματισμοί να καλύψουν.
Μολονότι οι φοιτητές χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου, οι πρυτάνεις, με μία πιο μετριοπαθή τακτική, επιλέγουν τη σύγκρουση μέσω της δικαστικής οδού και της τήρησης της ομαλότητας. Συνοψίζοντας τις αποφάσεις της νέας έκτακτης Συνόδου Πρυτάνεων στο Λαύριο την Παρασκευή, έχουμε από τη μια την υπόσχεση για... «προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις ρυθμίσεις που εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας» κι από την άλλη την πεποίθηση πως ο νόμος θα καταστεί ανενεργός λόγω και της αντικειμενικής αδυναμίας εφαρμογής του.
Εν τω μεταξύ ένταση επικρατεί και στο εσωτερικό της ΠΟΣΔΕΠ. Η «πράσινη» ΚΙ ΠΑΝ, αλλά και ο πρόεδρός της, που προέρχεται από το «δυναμικό» Πολυτεχνείο, τα «βρήκαν» με το υπουργείο, παρ’ όλα αυτά οι καθηγητές του ΕΜΠ αποφάσισαν διήμερη απεργία, ενώ πολλοί σύλλογοι διδασκόντων πιθανότατα θα προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις τις επόμενες ημέρες.
"Το Ποντίκι"