Του Γιώργου Κύρτσου
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε χθες, μιλώντας στη Βουλή, ότι ο νέος φόρος που επιβλήθηκε στα ακίνητα δεν θα ισχύσει μόνο για το 2011 και το 2012, αλλά θα αποκτήσει... μονιμότητα. Πρόκειται για ένα οικονομικό έγκλημα διαρκείας, που γίνεται στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Μεγαλύτερη ύφεση
Ο νέος φόρος αποθαρρύνει όσους θα ήθελαν να....
επενδύσουν σε ακίνητα. Έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει πολλές δεκάδες χιλιάδες διαμερίσματα που κατασκευάστηκαν στη διάρκεια των τελευταίων ετών.
Το 2009 και το 2010 παρατηρήθηκε μικρή πτώση της τιμής των ακινήτων, η οποία, όμως, εμφανίζει τάσεις επιτάχυνσης το 2011. Η νέα φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων αναμένεται να προκαλέσει νέα πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία θα παρασύρει προς τα κάτω τον κύκλο εργασιών δεκάδων κλάδων της οικονομίας.
Τον Ιούλιο η κυβέρνηση προέβλεπε μείωση του ΑΕΠ κατά 3,8% το 2011, η τελευταία πρόγνωση του κ. Βενιζέλου είναι για μείωση της τάξης του 5,5%, ενώ είναι φανερό ότι με τα νέα μέτρα, και ειδικά το νέο φόρο στα ακίνητα, μπορούμε να περιμένουμε ενίσχυση των φαινομένων ύφεσης και μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας το 2011 και το 2012. Είναι να απορεί κανείς πώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο μας έριξε στην παγίδα της ύφεσης, επιμένει στα ίδια λάθη. Από την ηγεσία της ΝΔ μέχρι τον κ. Καρατζαφέρη του ΛΑΟΣ, τα ηγετικά στελέχη της Αριστεράς και τον πρώην «τσάρο» της οικονομίας επί σημιτικού εκσυγχρονισμού κ. Χριστοδουλάκη, όλοι προειδοποιούν ότι οι θυσίες θα είναι χωρίς ελπίδα για όσο διάστημα η οικονομία μας είναι βυθισμένη στην ύφεση.
Αποσταθεροποίηση
Με το νέο φόρο στα ακίνητα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις της πλήρους αποσταθεροποίησης του ήδη προβληματικού τραπεζικού μας συστήματος. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έπεσε θύμα της υπερχρέωσης του ελληνικού Δημοσίου και όλα δείχνουν ότι θα πληρώσει ακριβά και τη φορολογική ισοπέδωση των ακινήτων.
Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται κανονικά. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να παρέμβει για να υπάρξει κάποιου είδους αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις περιορισμού του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων. Με την ισοπεδωτική φορολόγηση των ακινήτων ενισχύει την πτωτική τάση των τιμών τους. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να βρεθούν δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες φορτωμένοι με στεγαστικά δάνεια που θα ξεπερνούν την αξία του ακινήτου τους. Θα αποκτήσουν έτσι οικονομικό κίνητρο να φανούν ασυνεπείς στις τοκοχρεολυτικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να αυξηθούν δραματικά οι επισφάλειες σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια.
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες οικονομικές γνώσεις για να αντιληφθεί κανείς τις συνέπειες του νέου φόρου στα ακίνητα για την οικοδομή, την οικονομία στο σύνολό της και το τραπεζικό σύστημα.
Σε λιγότερο από 20 ημέρες η κυβερνητική ηγεσία στράφηκε κατά των «υπαλλήλων» της τρόικας, προσαρμόστηκε στις υποδείξεις τους και έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο μετατρέποντας την ισοπεδωτική φορολογία στα ακίνητα σε μόνιμο «διαρθρωτικό» μέτρο. Οι κινήσεις της κυβερνητικής ηγεσίας ενισχύουν τους χειρότερους φόβους για την ποιότητα των ανώτατων στελεχών και της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζουν.
Από:  citypress.gr
 
Top