Από το "ΔιαΔίχτυ"
   
Με ένα Δελτίο Τύπου -που μοίρασε μέσα στη μαύρη νύχτα ο κυβερνητικός εκπρόσωποςΗλίας Μόσιαλος- η κυβέρνηση ενημέρωσε τους δημοσιογράφους και την κοινή γνώμη για τα νέα μέτρα. Από το Δελτίο Τύπου φαίνεται ο πανικός της κυβέρνησης, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται αποφάσεις.
Φαίνεται ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων δεν έχει ζυγισθεί, αλλά ούτε και οι συνέπειές τους. Μιλάμε για τις οικονομικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία και όχι για πολιτικές ή κοινωνικές συνέπειες. Είναι μάλλον λογικό οι Ευρωπαίοι με τη σειρά τους να εκφράζουν την αμφιβολία τους για το αν και τα νέα μέτρα θα αποδώσουν τα αναμενόμενα.
Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, αφήνοντας ανέγγιχτη τη φοροδιαφυγή, εξαπέλυσαν «ομαδική σφαγή» κατά των μισθωτών και συνταξιούχων, με το...
πρώτο κύμα μέτρων, που φέρνει τα νοικοκυριά στα «όρια της τρέλας».
«Γαντζωμένοι» στην εξουσία προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, επαναφέροντας μεθόδους «Κουτσογιωργισμού» με σύγχρονο μανδύα, καθώς πέρα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν με απολύσεις-εργασιακή εφεδρεία και ευθεία επίθεση στα πορτοφόλια των ειλικρινών Ελλήνων, ετοιμάζουν «προγραφές» για όσους βρήκαν μια δουλειά από το 2005 και μετά χωρίς να περάσουν από το ΑΣΕΠ.
Κι όλα αυτά με το βλέμμα στραμμένο σε εκλογές -που απορρίπτουν κατ’ επανάληψη (μέχρι να συμβεί)- γύρω στις 20 ή 27 Νοεμβρίου, όπως εξομολογήθηκε στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, που έχει «τακτοποιηθεί» αιρετά ήδη εκτός κυβέρνησης.
Οι λαλίστατοι κατά τα άλλα υπουργοί με τους «δεκάρικους» της «τέως σοβιετικής ζύμωσης» εξαφανίστηκαν και έβαλαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διανείμει μια ανακοίνωση με τα μέτρα που αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή (και που, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι τα τελευταία).
Με τη συνταγή του «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» επέκτειναν την εφαρμογή του τέλους ακινήτων αντί για φέτος και το 2012, μέχρι και το 2014 και βλέπουμε…
Όλοι οι φορολογούμενοι, λόγω ανικανότητας του υπουργείου Οικονομικών να «τσακίσει» τους φοροφυγάδες, καλούνται να πληρώσουν από 300 έως 700 ευρώ επιπλέον φόρο, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου από τις 12.000 ευρώ πέρσι στα 8.000 ευρώ φέτος και, όπως ανακοινώθηκε, περαιτέρω στα 5.000 ευρώ. Έτσι, ακόμη και ο εργαζόμενος ή ο συνταξιούχος των 500 ευρώ το μήνα θα πληρώνει φόρο, καθώς 500x12 μήνες=6.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή πάνω από το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ. Φόρος 100 ευρώ.
Με το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας ως το τέλος του 2011, δηλαδή σε 3 μήνες, 30.000 εργαζόμενοι ουσιαστικά θα μπουν στην εφεδρεία με το 60% των περικομμένων αποδοχών, πριν από το ενιαίο μισθολόγιο. Η εφεδρεία αυτού του τύπου είναι ουσιαστικά «επίδομα ανεργίας» για έως ένα 12μηνο και προθάλαμος για την ανεργία. Και πριν προλάβει να «στεγνώσει» το μελάνι για την εργασιακή εφεδρεία, ο έτερος -εξαφανισμένος- αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος σε συνεντεύξεις του σε ελβετικές εφημερίδες, όταν ρωτήθηκε αν ισχύει ότι θα υπάρξουν 100.000 κομμένες οργανικές θέσεις, είπε ότι τις υπολογίζει στις 70.000 θέσεις (όχι Γιάννης, Γιαννάκης).
Εκεί που χωρίς καμιά «τσίπα» με «προκρούστεια λογική» η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο «ασέλγησαν» στα άλλοτε λεγόμενα από το ΠΑΣΟΚ «τιμημένα γηρατειά» είναι οι αποφάσεις για νέες τις «τέταρτες» περικοπές στις συντάξεις, λες και όσοι βγήκαν στη σύνταξη δεν έχουν πληρώσει και «παχυλά» μάλιστα τις εισφορές του.
Ανακοινώθηκε λοιπόν ότι θα περικοπούν οι συντάξεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κατά 20% για το τμήμα της σύνταξης πάνω από τα 1.200 ευρώ, αν ο συνταξιούχος είναι πάνω από 55 ετών.
Και κατά 40% για το τμήμα της σύνταξης πάνω από τα 1.000 ευρώ αν ο συνταξιούχος είναι κάτω από 55 ετών και μέχρι να κλείσει τα 55 του.
Με απλά λόγια, τετραπλό χτύπημα μέσα σε λίγους μήνες επέρχεται στους συνταξιούχους.
- Ανακοινώθηκε νέα παρακράτηση 20% για το τμήμα της σύνταξης πάνω από τα 1.200 ευρώ. (Πρώτη περικοπή.)
- Υπάρχει όμως από το καλοκαίρι προσαυξημένος ΛΑΦΚΑ από το ποσό των 1.400 ευρώ και πάνω, περικόπτοντας από 4% έως 14% τις συνολικές αποδοχές. Δηλαδή στο σύνολο το ποσού και όχι στο υπερβάλλον αυτό το όριο (των 1.400 ευρώ). (Δεύτερη περικοπή.)
- Νέα μείωση κατά 40% για τις πέραν των 1.000 ευρώ κύριες συντάξεις για όσους είναι κάτω των 55 ετών. (Τρίτη περικοπή.)
- Σε αυτή την κατηγορία ίσχυε ήδη μια ακόμη περικοπή από 6% για συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.700 ευρώ και έως 10% για παροχές άνω των 2.300 ευρώ για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών. (Τέταρτη περικοπή.)
Έτσι, μόνο με αυτή την τετραπλή περικοπή μια σύνταξη των 2.500 ευρώ μπορεί να περιοριστεί έως 40% στο σύνολό της καθώς:
1. υπόκειται σε «ΛΑΦΚΑ» 9% ίσον 225 ευρώ,
2. μείον 20% επί των 1.075 ευρώ που «εξέχουν» του ποσού που απέμεινε (2.275) και υπερβαίνουν τα 1.200 ευρώ (215 ευρώ),
3. μείον 8% για κάτω των 60 ετών (σύνταξη μεταξύ 1.900 και 2.330 ευρώ) ήτοι 165 ευρώ.
4. Απομένει υπόλοιπο 1.895 ευρώ.
Εάν ο δικαιούχος είναι και κάτω των 55 ετών (μείον 40% για το πέραν των 1.000 ευρώ ποσό), η σύνταξή του θα περιοριστεί κατά άλλα 358 ευρώ, δηλαδή στα 1.515.
Δηλαδή αν ο συνταξιούχος είναι πάνω από 55 ετών, στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα παίρνει, από 2.500 ευρώ πριν, τώρα μόλις 1.895 ευρώ και αν είναι κάτω από 55 ετών, όπως στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες κ.λπ. που βγαίνουν στη σύνταξη υποχρεωτικά χωρίς τη θέλησή τους, λόγω κρίσεων, από 2.500 ευρώ πριν, τώρα 1.515 ευρώ.
Και ακολουθεί, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και το εθνικό φορολογικό σύστημα, στο τέλος Οκτωβρίου, που «θα δώσει οριστικό τέλος σε μια σειρά από αδικίες και ανισότητες», κατά την κυβέρνηση, ή θα δώσει τέλος στον ελληνικό λαό, όπως εκτιμά η πλειονότητα.
 
Top