Παραφράζοντας το πολιτικό σύνθημα με το οποίο γαλουχήθηκαν γενιές Ελλήνων… το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εδώ. Πόσο μάλλον, ενωμένο ή δυνατό.
Η δημοσκόπηση της «Public Issue», που δημοσιεύει η «Καθημερινή της Κυριακής», φωτογραφίζει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ως αποτύπωμα πολιτικής κατεδάφισης του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, και βρέθηκε στην εξουσία τα περισσότερα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Πιο συγκεκριμένα, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου του «Βαρόμετρου» της Public Issue, η Νέα Δημοκρατία αποσπά προβάδισμα 4% (31%-27%),που είναι το μεγαλύτερο το οποίο έχει καταγραφεί για την Αξιωματική Αντιπολίτευση, μετά την άνοιξη του 2008, οπότε και το ΠΑΣΟΚ άρχισε να ξεπροβάλλει ως διεκδικητής της εξουσίας.
Το δε 27% που συγκεντρώνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ, είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, για κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, καθώς πρόκειται για εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, ένα μέγεθος το οποίο στατιστικά κινείται άνω του 30%, από τη στιγμή που στηρίζεται σε στάθμιση επί των εγκύρων ψήφων.
Η μέτρηση της «Public Issue» πάντως αφήνει παράθυρο και για μια ακόμη, καινοφανή εξέλιξη για το πολιτικό σύστημα, τουλάχιστον όπως το έχουμε βιώσει από το 1974 και εντεύθεν: Η επόμενη Βουλή πιθανολογείται ότι θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 7 κόμματα, μια εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωθεί, θα μετατρέψει σε υπόθεση-θρίλερ την αυτοδυναμία.
Πιο συγκεκριμένα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 11%, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός 8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,5%, οι Οικολόγοι 3,5%, η Δημοκρατική Αριστερά 3% και η Δημοκρατική Συμμαχία 2,5%.
Τα συμπεράσματα της μέτρησης επιβεβαιώνουν την ταχεία κατάρρευση της εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ, που φαντάζει μη αναστρέψιμη, σε αντίθεση με την εκλογική ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας, τα ποιοτικά στοιχεία της οποίας προδικάζουν τη διεύρυνση της διαφοράς των δυο κομμάτων.
 
Top